reagovanje

Opština Šavnik: Stijović iznio niz neistina

Iz lokalne samouprave reagovali povodom navoda ministra tokom posjete Šavniku

3049 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Opština Šavnik reagovala je povodom navoda ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, prilikom posjete toj opštini, 3. novembra.

Kazali su da je Stijović tom prilikom iznio "niz neistina".

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Aleksandar Stijović, posjetio je šavnički kraj 3. novembra, o čemu smo informisani iz medija. Tom prilikom naveo je niz neistina koje smo radi javnosti dužni da iznesemo.

Iako smo u više navrata pokušali da stupimo u kontakt sa kabinetom i samim ministrom, naši pokušaji ostali su bez ikakvog odgovora. Stoga nijesmo iznenađeni što je i posjeta ministra Stijovića Šavniku realizovana i bez najave Opštini Šavnik i bez posjete Opštini Šavnik.

U saopštenju koje je objavljeno nakon posjete Šavniku navodi se da je 'ministar Stijović predstavio poljoprivrednicima način na koji mogu ostvariti podršku kroz agrobudžetske mjere, naglasivši da će u narednom budžetu podrška prema proizvođačima, naročito u stočarskom sektoru, biti još snažnija.'

Imajući u vidu da je od trenutka kad je ministar Stijović preuzeo kormilo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navedena podrška u cjelosti izostala, cijenimo da najava njenog osnaživanja mora biti pomak, jer će krenuti od nule.

U prilog navedenoj tvrdnji, podsjećamo javnost da je upravo po nalogu tog ministarstva ukinut šavnički Agro biznis centar i brojnim urgencijama zatraženo vraćanje vozila koja su služila za njegovo funkcionisanje, a koja su bila dodijeljena na korišćenje Opštini Šavnik od strane prethodnog Ministarstva. I pored iskaznog razumijevanja Opštine da u budžetu Ministarstva nema sredstava za finansiranje zarada zaposlenih u Agro biznis centru, upravo bi dokaz podrške razvoju poljoprivrede kroz rad Agro biznis info centra koji ministar Stijović navodi bio produženje odobrenja korišćenja vozila.

U saopštenju se navodi i da je ,,Stijović iskazao punu opredijeljenost Ministarstva da se u skladu sa procedurama u najkraćem roku pruži podrška za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i ruralne infrastrukture...“ Navedena opredijeljenost Ministarstva je začuđujuća ukoliko se ima u vidu činjenica da je Opština Šavnik je u avgustu 2021. uputila dopis sa razrađenim projektima koji imaju za cilj rješavanje problema vodosnabdijevanja, a na koji do danas nije odgovoreno, dok ministar Stijović kreće da rješava infrastrukturu u novembru, mjesecu koji je apsolutno neprikladan za takve inicijative. Naše čekanje odgovora ipak nije bilo pasivno, već prilično aktivno.

Podsjećamo javnost da je upravo zbog kašnjenja u realizaciji mjera iz Agro budžeta države Opština Šavnik obezbijedila gotovo 100.000 eura iz svog budžeta za razne vidove podrške poljoprivrednicima sa područja Opštine Šavnik. Pomenute mjere obuhvataju osiguranje stočnog fonda, oslobađanje poljoprivrednih proizvođača od plaćanja poreza na nepokretnost, oslobađanje od plaćanja administrativnih taksi, subvencionisanje troškova za poljoprivrednike koji su imali potrebu za dostavljanjem vode, stimulisanje mladih poljoprivrednika na proširenje proizvodnje kao i niz drugih mjera. Opština Šavnik je omogućila i besplatno korišćenje poslovnog i stambenog prostora za veterinara, kako bi se rad veterinarske ambulante odvijao nesmetano.

Nadalje, željeli bismo da podsjetimo javnost da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije dalo svoj dopinos sanaciji štete dok su gorjela šavnička imanja za koje je Opština Šavnik obezbijedila na stotine cistijerni o trošku Opštine. Nije reagovalo ni dok su cijene stočne hrane vrtoglavo rasle, a Opština pomagala šavnička gazdinstva. Opština Šavnik obezbijedila je i nasipanje 120 km makadamskih puteva. Ministarstvo nije reagovalo ni kada poljoprivrednici nijesu imali sa čim da prehrane stoku, a Opština pružila novčanu podršku stočarima u iznosu od 60.000 eura. Pitamo se da li je ministar Stijović prilikom posjete uskočkim Barama objasnio poljoprivrednicima zašto se ne realizuju projekti izgradnje vještačkih akumulacija na Rasovi i Šljemenima, te da li je pomenuo Opštinu Šavnik, kao instituciju i saopštio da je upravo ona uredno predala sve aplikacije za finansiranje ovih projekata i da se ta mala, ali vrijedna administracija, istinski bori za opstanak i unapređenje šavničkih sela. Korektno bi bilo i da ministar Stijović umjesto što obećava nove kilometre asflata, pojasni mještanima Komarnice, Godijelja i Bijele šta je sa kilometrima asfalta, za koje je Opština aplicirala kod IFADA-a koje Opština ne može da realizuje, jer još nije poznata odluka ministra po podnijetim aplikacijama.

Ne možemo a da se ne zapitamo i kada doći odgovori na nove zahtjeve Opštine Šavnik, jer smo, u međuvremenu vrijedno radili na izradi projektne dokumentacije koja ima za cilj rješavanje problema vodosnabdijevanja u bezvodnim šavničkim selima, rekonstrukciji i adaptaciji seoskih puteva za koje tražimo izvore finansiranja.

Na kraju, iskazaćemo nadu da je posjeta ministra Stijovića Barama i Slatini bila ozbiljnije pripremljena od prezentacije Agrobudžeta uz podsjećanje da prezentacija Agrobudžeta za Opštinu Šavnik nije bila ni planirana, ali je nakon pismenog zahtjeva Opštine Šavnik ipak održana u Šavniku i to na način način na koji poljoprivrednici nijesu navikli. Vjerovaćemo da, iako to u saopštenju nije navedeno, da su poljoprivrednici dobili pojašnjenje zašto kontrolu i utvrđivanje broja stoke za razvojne premije Ministarstvo vrši u novembru kada su stočari bili prinuđeni da smanje broj grla stoke zbog loše godine.

Da zaključimo: dok inicijative koje je Opština Šavnik uputila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaju neodgovorene, isto to Ministarstvo ukida uspostavljene mehanizme podrške poljoprivrednicima, uz tvrdnju da Opština nije imala nikakvu inicijativu. Kao odgovorna gradska uprava, obavještavamo Šavničane i ukupnu javnost da će Opština Šavnik nastaviti da radi ono što je njen primarni zadatak i svrha postojanja: biće i servis i podrška Šavničanima. Pozivamo ministra Stijovića i Ministarstvo na čijem je čelu da nam se pridruži u toj misiji", saopšteno je iz Opštine Šavnik.