Ministar obmane

Prvi čovjek Ministarstva finansija i socijalnog staranja se oglasio na društvenim mrežama povodom teksta u "Vijestima", dokumentacija ukazuje na moguće falsifikovanje zvaničnih papira

105881 pregleda309 komentar(a)
Spajić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije prvi put uhvaćen u obmani javnosti, što je dokumentovano prošle godine u polemici povodom Nacrta budžeta za prošlu godinu.

Ali, ovog puta je ministar Spajić ili neko od njegovih saradnika, po svemu sudeći, odlučio da pribjegne metodama koje ukazuju i na moguće falsifikovanje zvanične dokumentacije.

Da krenemo od početka: Spajićevog imena nema u originalnoj Platformi o učešću državne delegacije na Expo izložbi u Dubaiju, koja je na sajtu Vlade objavljena 2. februara u 15.30 časova i koja je tog dana usvojena na sjednici Vlade. To su "Vijesti" juče i objavile.

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

“Vijesti” su tragom Spajićevog tvita od 5. februara pristupile objavljenom materijalu na sajtu u vezi sa posjetom Dubaiju i tako došle do informacije da Spajić nije dio državne delegacije.

“Vijesti” su 7. februara, prvog narednog radnog dana, poslala pitanja Ministarstvu finansija i socijalnog staranja u vezi sa Spajićevim putovanjem u Dubai, kako bi se razjasnilo u kom svojstvu je ministar tamo, s obzirom na to da je naveo da je na službenom putu, a da ga nema u dokumentu u kom se navodi sastav državne delegacije. Odgovor nije stigao.

“Vijesti” su više puta, a posljednji put 8. februara, dan uoči objave teksta, opet pristupile istom materijalu sa sajta Vlade i Spajićevog imena nije bilo u sastavu državne delegacije.

Tek nakon što je objavljen tekst u “Vijestima”, Spajić se oglasio na društvenim mrežama i kazao da je dio delegacije, a podijelio je i link ka sajtu Vlade, gdje se odjednom u materijalima pojavljuje njegovo ime.

Platforma koja je bila dostupna 8. februara i ona koja je dostupna danas ni po čemu se ne razlikuju, osim što je dodato ime Spajića.

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

Međutim, “Vijesti” imaju dokaze koji ukazuju da je taj dokument, po svemu sudeći, naknadno dodat.

Osim što “Vijesti” imaju dokument, koji se juče nalazio u materijalima na Vladinom sajtu, gdje Spajićevog imena nema, “Vijesti” posjeduju i izvještaj Komisije za ekonomske politiku i finansijski sistem od 1. februara na kojoj se razmatrao Prijedlog platforme, gdje se Spajić ne pominje kao dio državne delegacije.

foto: Vijesti

Ni u najavi putovanja delegacije koju je kabinet premijera dostavio Ministarstvu vanjskih poslova ne pominje se Spajić, već samo članovi delegacije iz originalne platforme.

FOTO: Vijesti
FOTO: Vijesti

Dokument je datiran na 2. februar (isti dan kad je Platforma objavljena na sajtu Vlade, na kojoj Spajićevog imena nije bilo) i potpisuje ga Jelena Glomazić iz Kabineta predsjednika Vlade.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je rekao "Vijestima" da Spajićevog imena u srijedu na sjednici Vlade nije bilo u Platformi koja definiše sastav državne delegacije.

"Jedina sjednica nakon prethodne srijede je tzv. telefonska u petak na kojoj je bilo devet tačaka i nijedna nije izmjena platforme za Dubai", dodao je Bojanić.

foto: Luka Zeković

Da dopune platforme nije bilo kazali su nezvanično “Vijestima” i iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ni Spajić ni Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nisu poslali zvanično reagovanje kojim bi pokušali da demantuju objavljeni tekst, već je Spajić na mrežama pokrenuo kampanju u kojoj je iznio političke ocjene i sudio o kvalitetu novinarskog izvještavanja.

Pošto i dokumentacija i izjava Bojanića ukazuju da je platforma bez Spajićevog imena u državnoj delegaciji usvojena kao takva 2. februara, svaka dopuna te platforme bi onda, po logici, morala datumski biti označena na sajtu Vlade, ali je tamo i dalje datum 2. februar, što ukazuje da je jedino izmijenjen zakačeni dokument u kom je dopisano Spajićevo ime, a bez ikakvog traga o toj izmjeni.