Spajić u Dubaiju mimo zvanične delegacije?

Državna delegacija putovala na EXPO bez saglasnosti MVP, Bojanić izdvojio mišljenje kada je usvajana platforma na Vladi jer su umjesto predstavnika njegovog resora putovale saradnice u kabinetu Milatovića

75629 pregleda 485 reakcija 232 komentar(a)
Milatović poveo pet saradnika na putovanje: Spajić i Milatović na poslovnom forumu u Dubaiju, Foto: Sasa matic
Milatović poveo pet saradnika na putovanje: Spajić i Milatović na poslovnom forumu u Dubaiju, Foto: Sasa matic

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nije zvanično naveden kao član Vladine delegacije koja je putovala u Dubai u cilju obilježavanja Nacionalnog dana i učešća na poslovnom forumu u okviru Expo izložbe, dok Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) nije dalo mišljenje na platformu crnogorske delegacije za putovanje što je zakonska obaveza.

Platforma za putovanje je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade i zvanično je dostupna u materijalima koji su objavljeni na sajtu. U sastavu delegacije su bili ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, državna sekretarka MER-a Milena Lipovina Božović, v. d. direktorice u Direktoratu za unapređenje konkurentnosti u MER-u Olivera Vukajlović, saradnica u kabinetu ministra MER-a Ivana Pejović i saradnica za PR u kabinetu ministra MER-a Bojana Zulić, kao i vršilac dužnosti direktora Agencije za investicije Mladen Grgić.

Milatović je predsjednik Organizacionog odbora za učešće Crne Gore na izložbi.

Da je Spajić na službenom putu javnost je saznala kada se on oglasio preko svog Tviter naloga najavljući početak osnivanja političkog pokreta u kome će biti zajedno sa Milatovićem.

Zašto ime Spajića nije u Vladinoj platformi ako je bio dio delegacije, da li je MVP dalo mišljenje na predlog platforme i da li je ono obavezujuće, koliko je ovaj put koštao državu (mimo troškova koje je plaćao domaćin) iz resora kojim rukovode Milatović i Spajić “Vijestima” nije odgovoreno.

Pitanja su upućena i MVP kojim rukovi ministar Đorđe Radulović, ali su iz tog resora objasnili da je adresa vladin Generalni sekretarijat.

Izvor “Vijesti” iz Vlade je objasnio da MVP daje mišljenje na svaku platformu svakog zvaničnika koji napušta granice zemlje.

”MVP učestvuje u kreiranju i sprovođenju spoljne politike što znači da niko ne može da ide napolje ako ne dobije zeleno svijetlo od MVP”, objasnio je izvor “Vijesti”. On je kazao da ova situacija ima veze sa odbijanjem Vlade da da saglasnost na platformu za boravak ministra Radulovića u službenoj posjeti Skoplju, te da su Spajić i Milatović bili na sjednici kada se to desilo.

Prema saznanjima “Vijesti”, ministar kapitalnih investicija (MKI) Mladen Bojanić izdvojio je mišljenje u vezi sa platformom i usmeno je tražio na sjednici vlade da uđe u zapisnik da smatra da sastav delegacije nije odgovarajući za tako važan poslovni forum i da je moralo biti mjesta za predstavnika MKI jer su saobraćaj i energetika na listi prioriteta za investicije.

Delegacija Komore u UAE
Delegacija Komore u UAEfoto: PKCG

”Bojanić nije insisitirao da on ide, već predstavnici tog resora. Na kraju su otišli državni sekretar MKI Marko Peranović i Nikola Veljović, ali na poziv Elektropirvrede i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, a ne kao dio delegacije Vlade”, rekao je izvor “Vijesti.

Spajić i Milatović su sredinom janaura boravili u UEA, kada je saopšteno je da će “tokom boravka na Expo 2020, crnogorska delegacija, predvođena Milatovićem, raditi na pripremi obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore koji je planiran za 6. februar”.

Odlazeća Vlada premijera Zdravka Krivokapića u martu prošle godine je otkazala učešće na Svjetskoj izložbi Expo Dubaiju, da bi nakon mjesec dana poslije žustre reakcije javnosti promijenila odluku.

”Cilj predstavljanja Crne Gore na Expou 2020 je da sadržaj i program paviljona bude nova platforma za međunarodnu prezentaciju Crne Gore. Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai kao jedne od najprestižnijih manifestacija za promociju države i njenih potencijala, Crna Gora ima mogućnost da se globalnom auditorijumu predstavi kao ekonomski stabilna i atraktivna investiciona destinacija”, piše u Vladinoj informaciji nakon odluke da ipak učestvuje.

Ugovor o učešću potpisan je 1. jula 2018. godine. U skladu sa poglavljem II Ugovora o učešću, Expo biro je stavio na raspolaganje Crnoj Gori parcelu u okviru Expo lokacije sa paviljonom u sivoj fazi gradnje na dva nivoa (prizemni nivo veličine 427 m2 i kancelarijski prostor na prvom spratu veličine 379 m2). Ugovor u učešću uključivao je Aneks kojim je bila predviđena i cijena zakupa paviljona u iznosu od 600.000 američkih dolara. Ambasadi Crne Gore u UAE, 23. januara 2019. godine, dostavljeno je pismo državne ministarke za međunarodnu saradnju i generalne direktorice Expoa 2020 Dubai Rim Al Hašimi sa obavještenjem da su prepoznajući posvećenost i angažovanost tima zaduženog za pripremu učešća Crne Gore na Expou, Ujedinjeni Arapski Emirati i Expo 2020 Dubai oslobodili Crnu Goru plaćanja zakupa paviljona.

Svjetska izložba Expo predstavlja najznačajniju međunarodnu izložbu koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu. Zemlje učesnice predstavljaju ideje, iskustva i najbolje prakse na temu predmetnog Expoa.

I delegacija Privredne komore u UAE

Privredna komora (PKCG) predvodi crnogorsku privrednu delegaciju koja je imala poslovne susrete na svjetskoj izložbi Expo Dubai 2020.

"Predsjednica PKCG Nina Drakić sa saradnicima prvo je obišla Paviljon Crne Gore u okviru ove velike međunarodne poslovne izložbe, a potom su odvojeni susreti upriličeni na štandovima Saudijske Arabije i Luksemburga", saopšteno je ranije iz PKCG.

Bonus video: