Odgovor ministru Spajiću: Ne možete se "prati" preko naših leđa

Ministar finansija tvrdi da nije bilo predloga za oporezivanje penzija, "Vijesti" ostaju pri navodima da je bilo, jer za to imamo dokaze

97253 pregleda 591 reakcija 184 komentar(a)
Milojko Spajić, Foto: Savo Prelević
Milojko Spajić, Foto: Savo Prelević

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je odabrao najgori način da se "opere" od namjere da uvede oporezivanje visokih penzija jer je preuzeo metod svojih prethodnika koji su krivili medije za sopstvene brljotine.

Da odmah sve bude jasno i precizno, "Vijesti" u potpunosti odbacuju navode Spajića da je netačna informacija da je u Nacrtu budžeta za 2021. godinu bilo predviđeno oporezivanje visokih penzija i u potpunosti ostaju iza tih navoda kao i iza navoda da je Vlada Crne Gore odustala od tog poteza.

Spajićeva ideja o oporezivanju visokih penzija je sastavni dio nacrta budžeta koji je dostavljen članovima Vlade i o kome se raspravljalo na sinoćnjoj sjednici Vlade na kojoj je utvrđen Predlog zakona o budžetu.

Dakle, ne usvojen, kao što je to danas rekao premijer Zdravko Krivokapić, jer zakon usvaja Skupština.

Spajić je na pres konferenciji rekao da se radi o falš dokumentu i da resor kojim on rukovodi nije uopšte planirao da oporezuje visoke penzije.

"Moraću Vas demantovati, mi nijesmo planirali nikakvo oporezivanje penzija" rekao je Spajić.

Na dopunsko pitanje novinara RTCG da li je nacrt koji je objavljen u javnosti falš dokument Spajić je odgovorio "tako je".

"Vijesti" su imale uvid u dokument koji ima 398 strana i u kome se nalazi nacrt budžeta po potrošačkim jedinicama, pečat Ministarstva finansija i socijalnog staranja i potpis ministra finansija.

Milojko Spajić
foto: Vijesti

U istom dokumentu na 337.strani nalazi se obrazloženje mjere "Oporezivanje penzija iznad nivoa prosječne zarade do kraja 2022. godine što su "Vijesti" detaljno prezentovale u tekstu u drugom tekstu o budžetu koji je danas objavljen.

Nacrt Zakona o budžetu
foto: Vijesti

Ministarstvo finansija nije "Vijestima" dostavilo demant ni na jedan od ova dva teksta.

Ministar finansija Milojko Spajić juče u parlamentu gdje je odgovarao na poslanička pitanja nije demantovao namjeru za oporezovanje penzije kada je poslanik Raško Konjević(SDP) otvorio to pitanje.

Konjević je Spajiću kazao, da ako su tačni novinski tekstovi onda je ministar odustao od nečega što je nedavno saopštio da će Vlada da štedi, a da se štednja neće odnositi na građane.

"Ja sam negdje računao da su penzioneri građani ove države" rekao je Konjević.

Spajić je nakon toga imao riječ i nije reagovao.

Potom je poslanik Konjević u svojoj diskusiji kazao da nije pošteno da se oporezuju visoke penzije i da se oporezuju ljudi koji su plaćali doprinose za cijeli svoj životni vijek i koji na bazi tih plaćenih doprinosa imaju visoke penzije.

Konjević je Spajiću, između ostalog, kazao da se opredijelio da "kazni jednu kategoriju koja je uredno plaćala doprinose 40 godine" te da to nije pošteno.

Ni na te optužbe Spajić nije reagovao.

Na najavu oporezivanja visokih penzija su reagovali i poslanici iz parlamentarne većine, što takođe nije demantovano iz Vlade.

Vlada je sinoć odustala od oporezivanja visokih penzija, što je "Vijestima" potvrdilo više izvora.

Jedina greška u ova dva teksta je u naslovu štampanog izdanja od ponedjeljka kada je najavljeno poksupljenje kafe, a što je ispravljeno na online izdanju. Zbog te greške se izvinjavamo.

Bonus video: