Prvi autobusi sa ljudima evakuisanim sa istoka Ukrajine stigli u Rusiju

Moskva odbacuje navode da planira napad i optužuje zapad za histeriju, ali je jasno stavila do znanja da na težnje Ukrajine da uspostavi bliže veze sa zapadom, prvenstveno sa NATO-m, gleda kao na prijetnju i zahtijeva niz bezbjednosnih ustupaka.

98189 pregleda54 komentar(a)
Foto: Reuters
18.02.2022. 22:09h
16:38h

Separatističke vlasti na istoku Ukrajine, koje podržava Rusija, okupile su djecu u sirotištu u otcjepljenom regionu kako bi počeli da ih evakuišu u Rusiju, javila je agencija Interfaks.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika najavila je masovnu evakuaciju stanovnika regiona u Rusiju ranije danas nakon pojačanog granatiranja.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika je kasnije izdala slično saopštenje, podsjeća agencija Rojters.

15:55h

Iz ambasade Ukrajine u Crnoj Gori saopšteno je da je zbog sigurnosnih razloga nakon konsultacija sa policijom Podgorice odlučeno da se odgodi termin održavanja marša podrške i solidarnosti sa Ukrajinom u Crnoj Gori.

"Novi datum će biti objavljen kasnije", saopšteno je iz ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.

15:42h

Glasna sirena upozorenja oglasila se u centru istočnoukrajinskog grada Donjecka nakon što je lider separatista u otcjepljenom regionu koji podržava Rusija najavio evakuaciju stanovnika, rekao je Rojtersov svjedok.

Odvojeno, šef samoproglašene Luganske Narodne Republike, drugog regiona u istočnoj Ukrajini koji drže separatisti, takođe je najavio evakuaciju stanovnika.

15:40h

Vojno jačanje Rusije oko Ukrajine se nastavlja i nema znakova povlačenja, rekao je za Rojters visoki zapadni zvaničnik.

"U najopasnijoj smo fazi do sada", rekao je za Rojters zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

15:16h

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u petak Ukrajini da sjedne da pregovora sa separatistima na istoku Ukrajine koje podržava Moskva, navodeći kao razlog rastuće tenzije u regionu i pozivajući na sprovođenje mirovnog procesa iz Minska, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je takođe rekao da je Rusija spremna da prati pregovore sa NATO-om o svojim bezbjednosnim zahtjevima, ali da vojni savez predvođen SAD još nisu raspoloženi da se angažuju na ključnim pitanjima Moskve.

15:14h

U istočnoj Ukrajini su danas bila nova bombardovanja, dok ukrajinska vojska i proruski separatisti jedni druge optužuju za upotrebu teškog naoružanja.

Opširnije OVDJE>>>

15:10h

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je u četvrtak uveče na službenom Tviter nalogu video u kome se između ostalog vidi karta sa rasporedom vojnih snaga Ruske Federacije, koja prikazuje mogući plan Kremlja za invaziju na Ukrajinu.

Opširnije OVDJE>>>

15:05h

Moskva odbacuje navode da planira napad i optužuje zapad za histeriju, ali je jasno stavila do znanja da na težnje Ukrajine da uspostavi bliže veze sa zapadom, prvenstveno sa NATO-m, gleda kao na prijetnju i zahtijeva niz bezbjednosnih ustupaka.