Nova bombardovanja u istočnoj Ukrajini: "Nasilje podstiče strah od ruskog napada"

Ukrajinske snage prijavile su 60 kršenja primirja, a proruski pobunjenici 27

28425 pregleda 40 reakcija 5 komentar(a)
Ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska, Foto: Reuters

U istočnoj Ukrajini su danas bila nova bombardovanja, dok ukrajinska vojska i proruski separatisti jedni druge optužuju za upotrebu teškog naoružanja.

To ponovno izbijanje nasilja na istoku Ukrajine podstiče i dalje strah od ruskog napada na Ukrajinu, ocijenila je agencija Frans pres.

U mjestu Stanica Luganjska, na istoku Ukrajine pod kontrolom ukrajinskih snaga bezbjednosti, danas su se čuli zvuci granatiranja, javila je francuska agencija.

Na tom području je juče bila razmjena vatre u kojoj je oštećeno nekoliko kuća i jedno obdanište. Taj dio danas djelimično nema električnu energiju.

Ukrajinske snage prijavile su 60 kršenja primirja, a proruski pobunjenici 27.

Obje strane nisu navele da li je bilo žrtava ili povrijeđenih.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) saopštili su da je značajno poraslo nasilje u istočnoj Ukrajini na području Donjecka sa 189 kršenja primirja tokom četvrtka.

U srijedu je u Luganjsku, području u rukama proruskih pobunjenika bilo 129 kršenja primirja.

U toj veoma napetoj situaciji, sve oči su ponovo uprte u ruskog predsjednika Vladimira Putina, čije namjere u vezi sa Ukrajinom ostaju nejasne.

Putin će danas poslije podne primiti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka sa kojim su u toku velike zajedničke vojne vježbe.

Ruski predsjednik u subotu bi trebalo da nadgleda manevre svojih "strateških snaga", uključujući testove balističkih i krstarećih raketa.

Rusija je, prema SAD, rasporedila više od 150.000 vojnika u okolini Ukrajine, što izaziva strah od invazije Moskve na tu zemlju.

Rusija negira bilo kakav plan napada a nedavno je najavila seriju povlačenja svojih vojnika prikazujući fotografije vozova natovarenih opremom.

Međutim, zapadne zemlje još nisu ubijeđene da neće biti ruske invazije na Ukrajinu.

Bonus video: