Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska, stižu ruske trupe

Ruski predsjednik naredio Ministarstvu spoljnih poslova da uspostavi diplomatske odnose s regijama koje Rusija od danas smatra nezavisnim državama

174038 pregleda144 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
22.02.2022. 00:33h
14:40h

Lideri samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), u istočnoj Ukrajini, tražili su od predsjednika Rusije Vladimira Putina da im "prizna nezavisnost".

Ukoliko Rusija preduzme taj korak, prenosi agencija Rojters, to bi moglo da otvori put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u oba regiona, koristeći argument da interveniše kao saveznik da ih zaštiti od Ukrajine.

14:00h

Ruska vojska saopštila je u ponedjeljak da su trupe i graničari spriječili "diverzionu izviđačku" grupu da probije rusku granicu sa ukrajinske teritorije i da je pet osoba ubijeno, javile su ruske novinske agencije, prenosi Rojters.

Ukrajina je demantovala izvještaj, nazvavši ga lažnim vijestima i rekla da nema ukrajinskih snaga u regionu Rostov gdje se navodno dogodio incident.

Interfaks je citirao rusku vojsku koja je rekla da su ukrajinska naoružana vozila uništena.

Prijavljeni incident dogodio se u trenutku ekstremne napetosti između dvije zemlje, dok Rusija nastavlja da demantuje navode Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da bi u bilo kom trenutku mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu.

13:56h

Velika Britanija je vidjela obavještajne podatke koji sugerišu da Rusija planira da pokrene invaziju na Ukrajinu, a plan ruskog predsjednika Vladimira Putina je, u stvari, već počeo, rekao je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

"Obavještajni podaci koje vidimo sugerišu da Rusija namjerava da pokrene invaziju i da je plan predsjednika Putina već počeo", rekao je portparol novinarima, prenosi Rojters.

"Vidimo viđene elemente ruskog priručnika koje bismo očekivali da vidimo u određenim situacijama, koji počinju da se igraju u realnom vremenu", dodao je.

11:48h

Ukrajina je negirala da je granatirala rusku granicu, javlja AFP.

11:44h

Potrparol njemačke vlade je kazao da će ta zemlja uvesti sankcije Rusiji ako se bude dalje ugrožavala teritorija Ukrajine, javlja Rojters.

11:17h

Moskva je saopštila da je granata ispaljena iz Ukrajine uništila stražarski objekat na granici, javlja AFP.

Ruski FSB je naveo da se incident desio u regiji Rostov i da nije bilo žrtava, prenosi Rojters agenciju Interfaks i dodaje da se sve desilo na 150 metara od granice između Ukrajine i Rusije.

Izmjena: 11:34h
09:45h

Kremlj je u ponedjeljak saopštio da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Džozef Bajden mogu da zakažu poziv ili sastanak u bilo kom trenutku, ali još nema konkretnih planova za samit.

"Tenzije rastu oko Ukrajine", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, i dodao da su "diplomatski kontakti bili aktivni".

On je rekao da će se Putin uskoro obratiti na posebnoj sjednici ruskog savjeta bezbjednosti.

Peskov je to rekao nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron rekao da su se Putin i Bajden u principu dogovorili o samitu o ukrajinskoj krizi.

SAD i njihovi saveznici danima upozoravaju da bi Rusija u svakom trenutku mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu, što Moskva negira.

Peskov je rekao da su izvještaji američkih medija da je Rusija sastavila spisak Ukrajinaca koje treba zarobiti ili ubiti nakon invazije "apsolutna laž".

On je opisao kao "veoma neobično" upozorenje američke ambasade Amerikancima u Rusiji da bi trebalo da pripreme planove za napuštanje zemlje ako bude potrebno.

Bezbjednosno upozorenje u nedjelju citira medijske izvore koji kažu da je bilo prijetnji napadima na tržne centre, željezničke i metro stanice i druga javna mjesta, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg i oblasti u blizini granice između Rusije i Ukrajine.

Izmjena: 09:59h
08:52h

Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Francuske Emanuel Makron složili su se da je potrebno nastaviti dijalog o Ukrajini.

Ruska državna novinska agencija TASS prenosi da je to drugi telefonski razgovor u nedjelju dana Putina i Makrona.

Izmjena: 09:10h
08:50h

Ruske oružane snage će se vratiti u svoje stalne baze kada se za to ukaže "objektivna potreba", saopštilo je danas bjelorusko ministarstvo odbrane.

Zapadne sile su na ivici zbog gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, a Bjelorusija je ranije saopštila da će zajedničke vojne vježbe sa Rusijom biti produžene.

Ministarstvo je danas saopštilo da će povlačenje trupa u velikoj mjeri zavisiti od povlačenja snaga NATO-a blizu granica Bjelorusije i Rusije.

08:40h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleb kazao je da su predviđali da ruska vojska neće napustiti Bjelorusiju.

08:31h

Evropska unija podržava najnoviji pokušaj da se dogovore dalji razgovori između Vašingtona i Moskve kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje usred gomilanja ruske vojske na ukrajinskim granicama, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Sastanci na vrhu, na nivou lidera, na nivou ministara, bez obzira na format, na koji god način da se razgovara i sjedi za stolom i pokušava da se izbjegne rat, preko su potrebni“, rekao je Borelj novinarima u Briselu uoči sastanka ministri spoljnih poslova EU.

Boreljfoto: Reuters

"Podržaćemo sve što može da učini diplomatske razgovore najboljim načinom, jedinim načinom da se traži rješenje za krizu", dodao je on, nakon što je Francuska objavila da su američki predsjednik Džo Bajden i ruski predsjednik Vladimir Putin u principu dogovorili samit o Ukrajina.

08:25h

Obećanja koja je ruski predsjednik Vladimir Putin dao francuskom kolegi Emanuelu Makronu dobrodošao su znak da je spreman da se uključi u pronalaženje diplomatskog rješenja za ukrajinsku krizu, ocijenio je britanski premijer Boris Džonson.

Opširnije OVDJE>>>

08:24h

Satelitski snimci pokazuju da je došlo do novog raspoređivanja oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini granice s Ukrajinom, objavila je američka kompanija Maxar Technologies, koja nedjeljama prati gomilanje ruskih snaga, prenosi Rojters.

Opširnije OVDJE>>>

08:22h

Ambasada SAD u Rusiji upozorila je američke državljane na navodne prijetnje terorističkim napadima na javnim mjestima u Moskvi i Sankt Peterburgu, kao i u oblastima u blizini rusko-ukrajinske granice.

Opširnije OVDJE>>>

08:21h

Američki predsjednik Džo Bajden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno su pristali na samit o Ukrajini na predlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine.

Opširnije OVDJE>>>

08:20h

Dok svijet čeka da vidi kako će se rasplesti kriza u Ukrajini, tri baltičke države su fokusirane na ono što Rusija smjera u susjednoj Bjelorusiji i šta to znači za njihovu bezbjednost.

Opširnije OVDJE>>>

08:19h

Šta se sve događalo tokom jučerašnjeg dana vezano za ukrajinsku krizu pogledajte OVDJE>>>