Bajden i Putin pristali na samit o Ukrajini na predlog Makrona

„Uvijek smo spremni za diplomatiju. Takođe smo spremni da nametnemo brze i teške posljedice ako bi Rusija umjesto toga izabrala rat“, izjavila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki

6484 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Američki predsjednik Džo Bajden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno su pristali na samit o Ukrajini na predlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine, objavljeno je u ponedjeljak rano ujutro.

Kabinet francuskog predsjednika Emanuela Makrona je saopštio da je dvojici predsjednika predložio samit o „bezbjednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi“.

Bijela kuća je u saopštenju navela kako je Bajden načelno prihvatio sastanak, ali samo ako ne dođe do invazije, prenosi N1.

„Uvijek smo spremni za diplomatiju. Takođe smo spremni da nametnemo brze i teške posljedice ako bi Rusija umjesto toga izabrala rat“, izjavila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Reakcija Kremlja u ponedjeljak rano ujutro još nije stigla.

Do dogovora o samitu je došlo nakon brojnih telefonskih razgovora između Makrona, Bajdena, Putina i britanskog čelnika Borisa Džonsona.

Detalji samita još nisu poznati, a Makronov kabinet i Bijela kuća saopštili su da će njegov sadržaj razraditi američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom njihovog predstojećeg sastanka planiranog za 24. februar.

Vijest o samitu dolazi nakon nedjelju dana pojačanih napetosti podstaknutih gomilanjem ruske vojske uz ukrajinsku granicu. Ruske snage raspoređuju se od kraja prošle godine za šta zapadne zemlje tvrde da je uvod u invaziju.

Živci su se dodatno popustili kada je bjelorusko Ministarstvo odbrane objavilo da će Rusija produžiti vojne vežbe u Bjelorusiji koje su trebale da se završe u nedjelju. Činilo se da satelitske slike pokazuju nova raspoređivanja ruskog naoružanja i trupa u blizini Ukrajine.

Bonus video: