Novo raspoređivanje vojnih vozila na granici Bjelorusije sa Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik kazao da su posvećeni miru i diplomatskom rješenju. Očekuje "jasne i efikasne" korake podrške od partnera nakon Putinovog priznanja nezavisnosti separatista

174897 pregleda121 komentar(a)
Satelitski snimak koji pokazuje raspoređivanje trupa na jugu Bjelorusije, Foto: Reuters
23.02.2022. 00:58h
08:15h

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov ocijenio je da je Rusija odlukom da prizna samoproglašene republike u Donabsu priznala, kako je rekao, "sopstvenu agresiju" na Ukrajinu.

"Kremlj nije priznao samoproglašenu „DNR/LNR" - Kremlj je priznao sopstvenu agresiju na Ukrajinu", napisao je Reznikov na Tviteru.

Dodao je da Ukrajina ostaje samouverena i smirena i da je spremna i sposobna da odbrani sebe i svoj suverenitet, prenosi Interfaks.

08:10h

Slovenački premijer Janez Janša osudio je odluku Rusije da prizna ukrajinske separatističke regije Donjeck i Luganjsk, te se zauzeo da Evropska unija ponudi Ukrajini "perspektivu punopravnog članstva".

"Rusko priznanje dvije separatističke teritorije u Ukrajini predstavlja očitno kršenje međunarodnog prava i dogovora iz Budimpešte i Minska. Slovenija osuđuje taj nezakonit čin. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivu punopravnog članstva," napisao je predsjednik slovenačke vlade na Tviteru.

Janša je u ponedjeljak u Sloveniji imao bilateralni susret sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, nakon kojega su se obojica založili za deeskalaciju sukoba i političko rješenje krize oko Ukrajine, prenosi Indeks.

Janša je nakon susreta s politički bliskim mađarskim premijerom kazao da eskalacija tog konflikta "ne bi imala pobjednika", posebno zbog sadašnjeg nivoa razvoja vojne tehnologije i da bi to morali znati "svi koji zveckaju oružjem".

07:39h

Australijskim ambasadorima i zaposlenima u ambasadi rečeno je da napuste Ukrajinu, objavilo je australijsko ministarstvo spoljnih poslova.

"Ambasada u gradu Lavovu trenutno je zatvorena", rekla je ministarka Maris Pejn.

Osoblje je poslato u Rumuniju i istočnu Poljsku, prenosi Indeks.

07:38h

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je da je rusko priznavanje "takozvanih republika" sramotan i predvidljiv akt.

"Osuđujemo to najoštrije i stojimo uz Ukrajinu, kao što sam večeras rekao ukrajinskom ministru spoljnih poslova", naveo je Blinken na Tviteru.

07:37h

Estonija je takođe osudila jučerašnji potez ruskog predsjednika.

"Moskva nije ozbiljna po pitanju diplomatije", tvitao je u ponedjeljak na svom zvaničnom profilu estonski predsjednik Alar Karis.

Upozorio je da Rusija traži razloge da izazove ili opravda rat, dodajući da "Estonija nikada neće prihvatiti nezakonitu odluku Rusije da prizna Donjeck i Luganjsk".

Estonska premijerka Kaja Kalas opisala je rusko djelovanje kao "ozbiljan napad na nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine". Pozvala je EU da uvede sankcije, prenosi Indeks.

07:33h

Angažovanje takozvanih mirovnih misija na istoku Ukrajine je "besmislica" i priznanje nezavisnosti separatista od strane Moskve je dio njenog izgovora za rat, kazala je ambasadorka SAD Linda Tomas Grinfild na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Posljedice ruskih akcija „biće strašne – širom Ukrajine, Evrope i svijeta“, istakla je ona, kako prenosi Rojters.

07:25h

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su dva vojnika ubijena, a da ih je 12 povrijeđeno u granatiranju proruskih separatista na istoku te zemlje u posljednja 24 sata, što je najviše žrtava u jednom danu, u jeku sve češćeg kršenja prekida vatre, prenosi Rojters.

Vojska je navela na Fejsbuku da su registrovali 84 slučaja granatiranja od strane separatista na oko 40 mjesta duž linije fronta, uz upotrebu teške artiljerije.

07:23h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kazalo je da Moskva prvo treba da ratifikuje sporazume o prijateljstvu sa Donjeckom i Luganjskom, prije razgovora o preciznim granicama tih teritorija, javila je agencija RIA Novosti, kako prenosi Rojters.

07:14h

Rusija ne zatvara vrata "diplomatiji" u rješavanju krize u Ukrajini, ali će spriječiti "krvoproliće" u separatističkim teritorijama na istoku zemlje čiju je nezavisnost priznala, izjavio je noćas ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

"Ostajemo otvoreni za diplomatiju, za diplomatsko rješenje. Međutim, ne namjeravamo da dozvolimo krvoproliće u Donbasu", rekao je ruski diplomata na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislica uvjerio je, međutim, Savjet bezbjednosti da će "međunarodno priznate granice njegove zemlje ostati nepromijenjene", bez obzira na izjave i postupke Rusije.

Ukrajina traži od Rusije "da poništi svoju odluku" o priznavanju teritorija i da se vrati za pregovarački sto, rekao je ambasador Ukrajine pri UN.

Kislica je rekao i da Kijev traži "trenutno povlačenje ruskih trupa".

Izmjena: 08:01h
07:13h

Kineski ambasador pri Ujedinjenim nacijama pozvao je sve strane na uzdržanost povodom situacije u Ukrajini, kao i na izbjegavanje poteza koji bi mogli podići tenzije, nakon što je Putin priznao nezavisnost separatista u Donbasu, prenosi Rojters.

Japan je osudio odluku ruskog predsjednika.

07:10h

Sastanak američkog predsjednika Džozefa Bajdena i ruskog Vladimira Putina je malo vjerovatan, rekao je jedan visoki zvaničnik administracije novinarima u ponedjeljak, nakon obavještajnih podataka i nagovještaja na terenu da će Rusija vjerovatno preduzeti vojnu akciju u susjednoj Ukrajini.

U nedjelju je portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla da je Bajden "u principu" pristao na sastanak sa Putinom pošto se u četvrtak sastanu američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Naš snažan osjećaj, na osnovu svega što vidimo na terenu u oblastima oko Ukrajine na sjeveru, na istoku, na jugu, jeste da Rusija nastavlja da se priprema za vojnu akciju koja bi mogla da se dogodi u narednim satima ili danima", rekao je taj zvaničnik novinarima, dodajući da administracija "sigurno ne može da se posveti sastanku za koji je preduslov da Rusija neće preduzme vojnu akciju, ali sve ukazuje da ona to hoće".

07:00h

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD sa samoproglašenom Donjeckom narodnom republikom (DNR) i Luganskom narodnom republikom (LNR).

"Potpisao sam izvršnu uredbu kako bih spriječio Rusiju da profitira od oštrog kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo konsultacije sa saveznicima, partnerima i Ukrajinom o narednim potezima", napisao je američki predsjednik na Tviteru.

foto: Reuters

Tom odlukom u Sjedinjenim Državama zabranjen je neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz područja na koje se odluka odnosi, piše Glas Amerike.

"Zabranjeno je ulaganje u regione Ukrajine pod nazivom Donjecka i Luganska Narodna Republika. Sekretarijat unutrašnje bezbednosti primenjivaće uredbu na nedržavljane, prilikom ulaska u zemlju, koji su obuhvaćeni ovom procedurom" navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki izjavila juče da će, uz pomenutu, biti doneto još mjera nezavisno od sankcija koje su Sjedinjene Države i saveznici pripremali ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Izmjena: 07:06h
06:57h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da odluku Rusije da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska Ukrajina kvalifikuje kao narušavanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te da će svu odgovornost za posledice ovakve odluke snositi Rusija, prenosi Rojters.

Zelenski je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine, poručio da bi priznavanje nezavisnosti okupiranih okruga Donjecka i Luganska moglo da znači jednostrano povlačenje Rusije iz Minskih sporazuma i nepoštovanje odluka donesenih u Normandijskom formatu.

Poručuje i da ovakvim potezom "Rusija legalizuje svoje trupe, koje se zapravo od 2014. nalaze u okupiranim oblastima".

"Država koja je osam godina podržavala rat ne može održati mir", istakao je Zelenski.

Naveo je i da, prema statutu UN, Ukrajina zadržava pravo na individualnu i kolektivnu samoodbranu.

Dodao je da je inicirao sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN i održavanje posebnog sastanka OEBS-a i normadijske četvorke.

Dodao je i da je o ovoj situaciji razgovarao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, britanskim premijerom Borisom Džonsonom i predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Za danas je planiran razgovor i sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Očekujemo jasne i efikasne korake podrške od naših partnera. Zalažemo se za političko-diplomatsko rješenje i ne podležemo provokacijama. Naše granice su bezbjedno zaštićene, izgradili smo sistem teritorijalne odbrane. Naši partneri nas podržavaju", rekao je Zelenski.

Građanima je poručio da u ovom trenutku nema razloga za haotično djelovanje, prenosi RTS.

"Učinićemo sve da situacija ostane takva. Posvećeni smo mirnom diplomatskom rješenju. I mi ćemo ići ovim i samo ovim putem. Mi smo na svojoj zemlji. Ne plašimo se nikoga i ničega. Nikome ništa ne dugujemo. I nikome ništa nećemo dati. I u to smo uvjereni. Jer danas nije februar 2014. već februar 2022. To je druga država sa drugačijom vojskom. Ali sa istim ciljem - mir, mir u Ukrajini", naglasio je Zelenski.