Novo raspoređivanje vojnih vozila na granici Bjelorusije sa Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik kazao da su posvećeni miru i diplomatskom rješenju. Očekuje "jasne i efikasne" korake podrške od partnera nakon Putinovog priznanja nezavisnosti separatista

174897 pregleda121 komentar(a)
Satelitski snimak koji pokazuje raspoređivanje trupa na jugu Bjelorusije, Foto: Reuters
23.02.2022. 00:58h
14:59h

Agencija Rojters, pozivajući se na svjedoka, prenosi da su se čule eksplozije u centru Donjecka u istočnoj Ukrajini, gradu koji drže pobunjenici.

13:48h

Velika Britanija je uvela sankcije za pet banaka i tri osobe, objavio je premijer Boris Džonson.

Riječ je o bankama: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank.

Dodao je da je to samo prvi paket sankcija te da će one biti proširene ako situacija bude eskalirala, prenosi Indeks.

13:46h

Ebropska unija danas će objaviti sankcije Rusiji.

"Ruska agresija na Ukrajinu je ilegalna i neprihvatljiva. Unija ostaje ujedinjena u podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Prvi paket sankcija biće predstavljen danas", napisala je predsjednica Evropske komisije Urfula fon der Lajen na Tviteru.

13:23h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pridružio se oštrim osudama odnosa Rusije prema Ukrajini ističući kako Moskva bezobzirno krši međunarodno pravo, dok srpski član državnog vrha Milorad Dodik tvrdi kako BiH o ukrajinskoj krizi zapravo nema nikakav stav.

U posebnoj je izjavi Komšić istakao kako se teritorijalni integritet i suverenitet država članica Ujedinjenih nacija mora poštovati jer je to garantovano međunarodnim pravom.

"Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijama drugih država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civilizovanog svijeta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritoriju Ukrajine", izjavio je Komšić.

Nešto ranije rusku je politiku prema Ukrajini osudio i bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović, dok je srpski član Milorad Dodik bio krajnje suzdržan.

On je izbjegao svaku riječ direktne osude Rusije navodeći kako se zalaže za mirno rješenje sukoba i napetosti, prenosi Indeks.

U utorak je kazao kako izjave Komšića i Džaferovića ne predstavljaju stav BiH već su njihov lični stav.

"Svi mi imamo svoje simpatije, mogao bih i ja govoriti o svojima, no mislim da je jedino realno u sadašnjoj situaciji da BiH ostane neutralna", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Kako je to postalo uobičajeno u sadašnjem mandatu, Predsjedništvo BiH gotovo nikada nema usuglašen stav o spoljnopolitičkim temama u kojima se primjećuje konfrontacija Zapada i Rusije.

Komšić i Džaferović po pravilu su na strani Zapada, dok Dodik, koji je još od 2017. godine pod američkim sankcijama, ne krije svoje proruske simpatije.

13:02h

I gornji dom ruskog parlamenta ratifikovao je sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Donjeckom i Luganskom, prenosi Rojters.

12:47h

Portparol Evropske komisije kazao je da odluka Njemačke da "zamrzne" Sjeverni tok 2 neće uticati na snabdijevanje EU energijom.

12:45h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je da ta država podržava suverenitet bivših članica Sovjetskog Saveza, a da je situacija s Ukrajinom izuzetak, javlja Tass, a prenosi Rojters.

12:42h

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski osudio je danas odluku Rusije da prizna regione Donjeck i Lugansk u Ukrajini kao "narodne republike", saopštila je vlada u Skoplju.

"Osuđujem odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk kao samoproglašene 'narodne republike'", napisao je Kovačevski na svom tviter nalogu, a prenijela pres služba Vlade Sjeverne Makedonije.

Takav čin Rusije je, prema njegovim riječima, "direktan napad na teritorijalni suverenitet Ukrajine i kršenje dogovora iz Minska i odluka Savjeta bezbjednosti UN iz 2015. godine".

"Zajedno sa NATO saveznicima pozivamo na rješavanje konflikta diplomatskim putem", naveo je Kovačevski.

12:39h

Šefovi diplomatija država članica EU mogli bi već danas popodne doći do dogovora o sankcijama Rusiji, na sastanku u Parizu, kazao je izvor iz Evropske komisije za Rojters.

12:34h

Izvor iz Evropske komisije kazao je za Rojters da su ambasadori država članica EU razgovarali o sankcijama za nekoliko stotina članova Ruske Dume, koji su glasali za priznanje nezavisnosti separatista na istoku Ukrajine.

Razgovarano je, kako se navodi, i o sankcijama za kompanije i banke koje pomažu finansiranju separatista.

Ambasadori su razgovarali i o izbacivanju Donjecka i Luganjska iz sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, kao i zabrani trgovine ruskim državnim obveznicama na evropskom tržištu, navodi agencija, pozivajući se izvor iz EK.

12:16h

Ukrajinskog ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo visokog diplomatu te zemlje iz Moskve na konsultacije.

Zelenski je ranije rekao da mu je taj resor uputio zahtjev da raskine diplomatske odnose sa Rusijom. Moskva je kazala da nije za raskidanje odnosa.

Izmjena: 12:28h
12:11h

Njemački kancelar Olaf Šolc kazao je da odluka Rusije predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava. Međunarodna zajednica, kako je rekao, mora odgovoriti na neopravdanu reakciju Rusije, prenosi Rojters.

Kazao je da Zelenski zaslužuje poštovanje zbog toga što nije dozvolio da ga Rusija isprovocira.

Istakao je da se sa procesom odobrenja gasovoda Sjeverni tok 2 ne može nastaviti, s obzirom na posljednje odluke Rusije. 

Povezani članci

22. Februar 2022.

Šolc obustavio Sjeverni tok 2

Izmjena: 12:28h
12:10h

Ambasadori država članica EU jednoglasno su za uvođenje sankcija Moskvi, kazao je jedan evropski diplomata, kako prenosi Rojters. Naveo je da će se danas sastati kako bi razgovarali o detaljima.

12:06h

Erdogan je ponudio da posreduje u konfliktu, upozorio je Rusiju da ne napada Ukrajinu, ali je i kritikovao postupanje zapadnih zemalja u aktuelnoj krizi, prenosi Rojters.

12:04h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ostale države da slijede primjer Rusije i priznaju nezavisnost samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

"Priznavanje narodnih republika Donjeck i Luganjsk je neophodna i jedina moguća odluka" u sadašnjim uslovima, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je sinoć nezavisnost proruskih separatističkih teritorija u istočnoj Ukrajini i potpisao "sporazume o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći" s njima.

11:52h

Jedan zvaničnik EU kazao je da Unija razmatra moguću zabranu trgovine ruskim držanim obveznicama, javlja Rojters.

Razmatra se, kako je naveo, uvođenje sankcija za stotine osoba.

11:51h

Kremlj je saopštio da je Rusija i dalje otvorena za diplomatsko rješenje krize u Ukrajini, prenosi Rojters.

11:46h

Državna duma Rusije ratifikovala je sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenima Donjeckom i Luganjskom narodnom republikom. Donji dom ruskog parlamenta jednoglasno je usvojio tu odluku, javlja Interfaks.

Duma je, takođe, glasala za predloženi amandman, prema kojem sporazumi treba da stupe na snagu od trenutka objavljivanja.

Izmjena: 12:07h
11:41h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da priznaje samoproglašene DNR i LNR u granicama koje ti proruski separatisti trenutno kontrolišu, javlja Interfaks, a prenosi Rojters.

11:36h

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova kazali su da Moskva ne želi da raskine diplomatske odnose sa Ukrajinom, javlja agencija RIA Novosti, a kako prenosi Rojters. 

Taj zahtjev ukrajinskom predsjedniku Zelenskom prethodno je uputilo ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu.