Veto Rusije na Rezoluciju SB Ujedinjenih nacija; EU uvela sankcije Putinu i Lavrovu

- Sve više evropskih zemalja podržava ideju da se Rusija isključi iz globalnog SWIFT sistema međubankarskih plaćanja - Komitet ministara Savjeta Evrope donio odluku da isključi Rusku Federaciju iz svog članstva - Evropska unija će zamrznuti bankovne račune ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ali neće izdati zabranu putovanja

540313 pregleda257 komentar(a)
Stambena zgrada u Kijevu oštećena u napadu, Foto: Reuters
26.02.2022. 00:37h
12:23h

Oružane snage Rusije nisu izvele nikakve raketne napade na Kijev, tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane Rusije, prenosi Tas.

Prema ovom izvoru, i pad aviona na stambenu zgradu u Kijevu ima drugačije objašnjenje, navodi Tas.

"Protekle noći lovac Su-27 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva je izvršavao zadatke vazdušnog patroliranja iznad Kijeva. Jedan od ukrajinskih protivavionskih raketnih sistema, koji je raspoređen u blizini Kijeva, greškom ga je identifikovao kao metu i napao", tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane Rusije, kako prenosi Tanjug.

12:22h

Predsjednik Evropskog savjeta,Šarl Mišel je potvrdio da Evropska Unija priprema novi paket sankcija protiv Rusije.

Povezani članci

25. Februar 2022.

EU najavljuje treći paket sankcija protiv Rusije

12:17h

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija objavila je da je u ruskom napadu na Ukrajinu ubijeno najmanje 25 civila, a da su 102 osobe ranjene prilikom bombardovanja i vazdušnih napada.

Portparolka kancelarije je dodala da je prava cifra vjerovatno i veća, prenosi BBC.

12:07h

Asošiejted pres je na Tviteru objavio video građana Kijeva koji se od napada ruske vojske skrivaju u metrou ukrajinske prijestonice.

11:44h

Građanima u Harkovu rečeno je da idu u skloništa.

11:42h

Lavrov je kazao da će Moskva biti spremna da razgovara sa Kijevom samo kad ukrajinska vojska položi oružje, prenosi Rojters.

11:28h

Očekivanja od Kijeva ostaju ista, a Rusija ne mijenja svoju poziciju "kao djevojčica", poručili su iz Kremlja, kako prenosi Rojters.

Kazali su da su obaviješteni o spremnosti Ukrajine da razgovaraju o neutralnom statusu, ali da to moraju analizirati.

Podrazumijeva se, kako navode iz Kremlja, da Zelenskog prepoznaju kao predsjednika Ukrajine.

Predsjednik Putin će se danas sastati sa savjetom bezbjednosti i održati nekoliko telefonskih razgovora sa međunarodnim liderima.

Iz Kremlja nisu odgovorili koliko će vojna operacija u Ukrajini trajati, kao ni da li su mogući razgovori između Putina i Zelenskog, prenosi Rojters.

Kazali su da će se odnosi dvije zemlje normalizovati kad ljudi shvate zašto je Rusija bila primorana da reaguje kako bi zaštitila svoju bezbjednost.

Iz Kremlja su rekli da je pitanje o broju civilnih žrtava u Ukrajini pitanje za vojsku.

11:26h

Rusija je pripremila čitav paket sankcija zemljama koje su uvele sankcije Moskvi i Zapad će ih osjetiti, izjavila je predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta - Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.

"Uzvratne sankcije neće biti identične sankcijama protiv Rusije, ali mi smo sasvim svjesni slabosti Zapada. Takođe smo pripremili čitav paket sankcija koje ćemo primijeniti protiv onih država koje su uvele sankcije Rusiji", rekla je Matvijenko novinarima, prenosi RIA Novosti.

Istakla je da je Evropa sankcijama protiv Sjevernog toka 2 kaznila samo sebe jer će to dovesti do skoka cijena gasa.

11:18h

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice navodi da bi četiri miliona osoba moglo prebjeći iz Ukrajine u druge države "ako situacija dalje eskalira". 

11:17h

Kijevske vlasti pozvale su stanovnike sjevernog predgrađa Obolon da ne izlaze na ulice zbog "neprijateljskih aktivnosti".

"Zbog približavanja neprijateljskih aktivnosti, mole se stanovnici oblasti Obolon da ne izlaze iz kuća", navedeno je u upozorenju gradske uprave, prenosi Rojters.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je ranije danas na Tviteru saopštilo da na teritoriji Obolona, oko devet kilometara sjeverno od centra Kijeva, djeluje neprijateljska diverzantsko-izviđačka grupa.

Pozvali su građane da naprave Molotovljeve koktele i "neutrališu okupatore".

Britanski BBC je javio, pozivajući se na snimke sa društvenih mreža, da su ruski tenkovi ušli u oblast Obolon.

Izmjena: 12:25h
11:13h

Lavrov je poručio da niko ne želi da "okupira Ukrajinu", javlja Interfaks.

Kazao je kako ne vidi mogućnost da Rusija prepozna trenutnu vladu u Ukrajini kao demokratsku, prenosi Rojters.

Lavrov je rekao kako predsjednik Zelenski ne govori istinu kada kaže da je Ukrajina spremna da razgovara o neutralnom statusu svoje zemlje.

Poručio je kako Moskva želi da građani Ukrajine budu nezavisni.

11:12h

Rusija je odlučila da sprovede specijalnu vojnu operaciju kako bi Ukrajinci, "oslobođeni od ugnjetavanja nacizma, mogli slobodno da odlučuju o svojoj budućnosti", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova samoproglašene LNR i prvim zamjenikom ministra spoljnih samoproglašene DNR, rekao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučio da sprovede specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je rekao da Zapad negira činjenicu, kako je rekao, "očiglednog genocida" u Ukrajini, prenosi Tanjug.

11:11h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i zatražio pojačanje pritiska na Rusiju i još oštrije sankcije.

"Još nisu iscrpljene sve mogućnosti za sankcije. Pritisak na Rusiju mora da se poveća. Rekao sam to Ursuli fon der Lajen", napisao je Zelenski na Tviteru.

Naveo je da je o "suprotstavljanju ruskoj agresiji" razgovarao i sa predsjednikom Finske Saulijem Ninistom, koga je obavijestio o ukrajinskoj odbrani i granatiranju Kijeva.

Zelenski je finskom kolegi zahvalio na pomoći od 50 miliona dolara koju je za Ukrajinu opredijelila ta zemlja.

11:05h

Pogledajte naslovnice svjetskih medija nakon vojnog napada Rusije na Ukrajinu.

10:54h

UEFA je potvrdila da će nacionalni timovi, kao i fudbalski klubovi iz Ukrajine i Rusije, utakmice koje su predviđene za igranje na domaćim stadionima igrati na neutralnom terenu.

Finale Lige šampiona igraće se na stadionu "Stad de Frans" u Parizu, umjesto, kako je ranije planirano, u Sankt Peterburgu.

Izmjena: 11:07h
10:52h

Separatistički lideri na istoku Ukrajine kazali su kako očekuju da će njihove trupe nastaviti kretnju i van granica Donjecka i Luganska uskoro, prenosi Rojters, pozivajući se na ruske medije.

10:48h

Rojters javlja, pozivajući se na svjedoke, da su se čule snažne eksplozije blizu Harkova na istoku Ukrajine.

10:31h

Litvanska premijerka Ingrida Šimonite kazala je da razgovori sa partnerima o isključivanju Rusije iz globalnog sistema međubankarskog plaćanja SVIFT nisu zaključeni.

"Znamo ko nije za to rješenje i nastavićemo pregovore", kazala je ona, kako prenosi Rojters.

10:25h

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto kazao je da ta država neće zasad zatvarati ambasadu u Kijevu i da osuđuju ruski napad na Ukrajinu.

Rekao je da su kolone na graničnom prelazu sa Ukrajinom duge do pet kilometara iz pravca Ukrajine, prenosi Rojters.

Sijarto je kazao da je nekoliko država, poput Irana i Indije, zatražilo pomoć i otvaranje humanitarnog koridora za svoje državljane. Naveo je da će Mađarska pustiti te državljane bez vize i sprovesti ih putem humanitarnog koridora do najbližeg aerodroma. Sijarto je rekao da je aerodrom najbliži ukrajinskoj granici onaj u Debrecinu i da će tamo sprovoditi državljane trećih zemalja.

Izmjena: 10:45h
10:22h

Ruske vlasti saopštile su, da je sedam stambenih zgrada u južnoj oblasti Belgorod oštećeno u granatiranju od strane ukrajinskih snaga, javlja Rojters, pozivajući se na RIA Novosti.