Veto Rusije na Rezoluciju SB Ujedinjenih nacija; EU uvela sankcije Putinu i Lavrovu

- Sve više evropskih zemalja podržava ideju da se Rusija isključi iz globalnog SWIFT sistema međubankarskih plaćanja - Komitet ministara Savjeta Evrope donio odluku da isključi Rusku Federaciju iz svog članstva - Evropska unija će zamrznuti bankovne račune ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ali neće izdati zabranu putovanja

540313 pregleda257 komentar(a)
Stambena zgrada u Kijevu oštećena u napadu, Foto: Reuters
26.02.2022. 00:37h
19:40h

Agencija Rojters, pozivajući se na izjavu svjedoka, objavila je da su se Kijevu večeras čuli artiljerijski meci.

Drugi svjedok je agenciji rekao da je u zapadnom dijelu Kijeva bila "intenzivna vatra".

19:38h

Evropska unija ne planira skori sledeći paket sankcija Rusiji, ali je spremna da dopuni mjere koje su već najavljene u zavisnosti od ruskih aktivnosti i konsenzusa EU, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Ne bih da smišljam koncept trećeg paketa. Upravo smo rekli da je sve na stolu. Naporno smo radili na tome da ovaj paket sprovedemo u djelo i sada moramo da uložimo napore da ga sprovedemo, što nije tako lako", rekao je Borelj.

19:18h

Rumunski premijer Nikolaje Čuka kazao je da je u tu zemlju ušlo 19.000 Ukrajina od početka ruske invazije.

19:09h

Evropska unija je stavila ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na listu osoba kojima su uvedene sankcije nakon ruske invazije na Ukrajinu, kazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Jedini lideri na svijetu koje je sankcionisala Evropska unija su Asad iz Sirije, Lukašenko iz Bjelorusije i sada Putin iz Rusije", rekao je Borelj na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara spoljnih poslova EU.

19:08h

Rusija planira masivnu operaciju lažne zastave kako bi "dehumanizovala" Ukrajince, napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru pozivajući se na obavještajne podatke.

"Ne vjerujte lažnjacima. Ukrajina brani svoju zemlju u pravednom i odbrambenom ratu. Za razliku od Rusije, mi ne gađamo vrtiće i civile", napisao je on.

19:06h

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je lidere NATO-a da odmah preduzmu akciju koristeći sistem međunarodnog plaćanja SWIFT kako bi uticali na ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov režim, saopštila je njegova kancelarija nakon poziva sa liderima NATO-a.

Džonson je pozvao lidere da odmah preduzmu akciju sa SWIFT-om "kako bi nanijeli maksimalan bol predsjedniku Putinu i njegovom režimu", saopšteno je iz kancelarije Džonsona.

18:47h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da su lideri NATO odlučili da pomognu Ukrajinu oružjem, uključujući protivazdušne sisteme.

18:39h

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je kazalo da bi meta ruskih trupa mogli da budu gasovodi.

Dodali su da policija legitimiše ljude sa ruskom akcentom koji su se iznenada pojavili u nekim regijama i da je više saboterskih grupa uništeno u Kijevu, a da su primijećeni i u drugim gradovima.

18:24h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je u petak da je zemlja zadržala kontrolu nad teritorijom koju su napale ruske snage.

"Ruska ideja je da napravi haos i formira privremenu administraciju", rekao je Mihail Podoljak.

Dodao je da je najteža situacija bila u gradovima Harkov, Sumi i Jug.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da vlada priprema državni zajam u iznosu do 400 milijardi ukrajinskih grivni (13,47 milijardi dolara), koji će se postepeno emitovati kao vojne obveznice.

18:20h

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon izjavio je da je podnio ostavku u odboru dvije ruske kompanije u znak protesta zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Samo Vladimir Putin je kriv za početak sukoba koji se može spriječiti... Pod ovim uslovima ne mogu da nastavim da budem član odbora ruskih kompanija Zarubešnjeft i Sibur", napisao je Fijon u tekstu za francuski nedeljnik " Le Journal du Dimanche".

18:11h

Šefovi država i vlada 30 zemalja članica NATO osudili su danas Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, saopšteno je iz Alijanse poslije virtuelnog samita.

Opširnije OVDJE>>>

17:47h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da prijetnje sankcijama koje dolaze iz Londona neće odvratiti Rusiju, već će samo dovesti do nove eskalacije, prenijela je agencija RIA.

Premijer Boris Džonson predstavio je u četvrtak najveći britanski paket sankcija Rusiji, usmjeren na banke, članove najužeg kruga predsjednika Vladimira Putina i bogate Ruse koji uživaju u popularnom londonskom stilu života.

17:36h

Ukrajinski ministar zdravlja optužio je danas ruske vojnike da su pucali na kola hitne pomoći u Zaporoškoj i Černigovskoj oblasti.

Ministar Viktor Ljaško je rekao ukrajinskoj TV da su ruske snage takođe otvorile vatru u psihijatrijskoj bolnici u Černigovu.

17:29h

Njemačka je spremna da podrži da se Rusija isključi iz SWIFT globalnog međubankarskog platnog sistema, ali prvo mora da izračuna posljedice po svoju ekonomiju, rekao je ministar finansija Kristijan Lindner.

"Otvoreni smo, ali morate da znate šta radite", rekao je Lindner novinarima nakon sastanka Evropskog savjeta za ekonomska i finansijska pitanja u Parizu na kojem se razgovaralo o sankcijama Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Lindner je rekao da Evropa mora da pojača sankcije Rusiji, dodajući da bi sankcije trebalo da obuhvate predsjednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

17:16h

Rusija je u petak pucala na dva strana broda u blizini crnomorske luke Pivdenji, objavilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture na svojoj Fejsbuk stranici.

Rusija je pucala na "Namura Queen" pod zastavom Paname i "Millennial Spirit" pod zastavom Moldavije, saopštilo je ministarstvo.

Posada je evakuisana i odvezena u luku Černomorsk od strane ukrajinske spasilačke službe, dodaje se.

Ukrajina je saopštila da je zatvorila sve svoje morske luke zbog rata sa Rusijom.

16:55h

Zapad bi trebalo da isključi Rusiju iz SWIFT sistema za međunarodna bankarska plaćanja ili će Ukrajina pasti za nekoliko dana, rekao je češki predsjednik Miloš Zeman šefovima država istočnog bloka NATO-a na samitu u petak.

"Imamo dvije opcije – ili ćemo isključiti Rusiju iz SWIFT-a, ili ćemo za nekoliko dana posmatrati potpunu okupaciju Ukrajine od strane Rusije“, navodi se u tekstu njegove primjedbe objavljenoj na predsedničkom sajtu.

"Zalažem se za prvu opciju", rekao je Zeman.

16:48h

Kremlj je u saopštio da je ponudio razgovore sa Ukrajinom u bjeloruskoj prijestonici Minsku nakon što je Ukrajina rekla da je voljna da razgovara o proglašenju neutralne zemlje, ali je rekao da je Ukrajina umjesto toga predložila Varšavu kao mjesto održavanja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Ukrajinci tada uzeli, kako je rekao, prilično dug tajm-aut i da je sada došlo do "pauze" u kontaktima.

Tokom te pauze, on je rekao da su "ukrajinski nacionalisti rasporedili raketne sisteme u stambenim područjima u velikim gradovima".

On nije pružio dokaze koji bi podržali ovu tvrdnju, ali je rekao da je to veoma opasan razvoj događaja.

Od ukrajinskih vlasti nije bilo komentara.

16:42h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju pozvao je ukrajinske vojnike da se okrenu protiv svoje vlade, prenosi BBC.

On kaže da su Banderovci - što se odnosi na antisovjetskog borca iz Drugog svjetskog rata Stepana Banderu – i takozvani neonacisti "postavili teško naoružanje uključujući sisteme za višestruko lansiranje raketa" u gradovima, uključujući Kijev i Harkov.

"Ponašaju se kao teroristi širom svijeta, štiteći ljude kako bi optužili Rusiju da izaziva žrtve među mirnim stanovništvom. Pouzdano se zna da se sve ovo dešava po preporukama stranih konsultanata, prije svega američkih savjetnika", rekao je Putin.

Obraćajući se ukrajinksim snagama, Putin je poručio da ne dozvole "neonacistima i banderovcima da koriste vašu djecu, vaše žene i starce kao živi štit".

"Preuzmite vlast u svoje ruke. Čini se da će nam biti lakše sklopiti dogovor sa vama nego s ovom bandom narkomana i neonacista", rekao je Putin, prenosi BBC.

16:40h

Rusija je suspendovana iz Savjeta Evrope nakon invazije na Ukrajinu, izjavio je u petak italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo.

Savjet Evrope je formiran poslije Drugog svjetskog rata kako bi zaštitio ljudska prava i vladavinu prava širom kontinenta. Odvojena je od Evropske unije.

"Komitet ministara Savjeta Evrope, kojim Italija predsjedava, donio je odluku da isključi Rusku Federaciju iz svog članstva", naveo je Di Majo u saopštenju.

"Italija smatra da je ovo neophodna mjera u svijetlu neprihvatljive vojne agresije Rusije na Ukrajinu, koja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava", dodao je on.

16:18h

Ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov rekao je da Rusija proučava dugoročne implikacije novih sankcija i priznao da će uvedene mjere poskupiti zaduživanje.

On je takođe rekao da bi svako ograničenje sposobnosti Rusije da uvozi tehnologije povećalo pritisak na efikasnost investicija zemlje.