Kličko: Dezinformacija, Kijev nije opkoljen; Satelitski snimci pokazuju veliko raspoređivanje ruskih kopnenih trupa

- Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijena 352 civila, uključujući 14 djece - Ukrajinski i ruski zvaničnici razgovaraće u blizini rijeke Pripjat, na bjeloruskoj granici sa Ukrajinom

463415 pregleda226 komentar(a)
Dim nad Kijevom nakon granatiranja, Foto: Reuters
27.02.2022. 23:14h
07:47h

Slovenija je juče odlučila da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione zbog invazije te zemlje na Ukrajinu i odobrila je 100.000 eura Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) za humanitarnu pomoć Ukrajini, saopštilo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Slovenačka vlada je donijela odluku o zabrani korišćenja slovenačkog vazdušnog prostora avionima registrovanim u Rusiji ili u vlasništvu ruskih operatera, a odluka stupa na snagu odmah i važiće "sve dok za to postoje razlozi", prenijela je Hina.

Osim 100.000 eura odobrenih MKCK-u, Slovenija je prethodnih dana već poslala materijalnu humanitarnu pomoć preko evropskog mehanizma u vrednosti od 163 hiljade eura, podsetilo je ministarstvo.

07:46h

Nemački zvaničnici saopštili su sinoć da se zemlja sprema da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione.

Ministar saobraćaja Volker Vising podržava takvu mjeru i naredio je da se preduzmu sve pripreme za to, objavilo je njegovo ministarstvo na Tviteru.

Nekoliko sati ranije, teretni avion DHL-a, registrovan u Njemačkoj, naglo je skrenuo iz ruskog vazdušnog prostora, prema veb stranici za praćenje vazdušnog saobraćaja FlightAvare.com.

07:44h

Tranzit ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine nastavlja se normalno i gasovod nije oštećen nijednom eksplozijom, saopštio je u nedjelju ukrajinski operator gasovoda.

Ranije su ukrajinski zvaničnici rekli da su ruske trupe digle u vazduh gasovod u sjeveroistočnom regionu Harkova, ali nije jasno da li je pogođen dio tranzitnog gasovoda ili regionalne distributivne mreže, piše Rojters.

07:43h

Ruske trupe su "potpuno blokirale" južne ukrajinske gradove Herson i Berdjansk i zauzele gradove Heničesk i aerodrom u blizini Hersona, prenosi Rojters.

To je, kako navodi agencija, saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi agencija Ria novosti.

07:39h

Rojters prenosi da se zapadno od centra Kijeva čula eksplozija, par minuta nakon što su se oglasile sirene za uzbunu.

Izmjena: 07:58h
07:37h

Guverner Harkova izjavio je da se na ulicama vodi teška borba. Ranije je stanovnike pozvao da ostanu u skloništima jer ukrajinska vojska eliminiše neprijatelja.

07:36h

BBC prenosi informaciju iz ukrajinskih medija prema kojoj je ruska vojska zauzela još jedan ukrajinski grad, Novu Kahovku na jugu Ukrajine

U pitanju je mali grad, ali strateški smješten na Dnjepru.

Gradonačelnik Volodimir Kovalenko navodno je rekao da su ruske trupe zauzele zgradu gradske uprave i uklonile sve ukrajinske zastave sa zgrada, prenosi Indeks.

Analitičari su, prenosi BBC, komentarisali da je napredovanje Rusije s juga bilo jedno od najuspješnijih do sada, a ruske snage prijete Hersonu, Mikolajivu i Melitopolju.

07:34h

Ukrajinska služba za hitne situacije saopštila je da je raketa pala na zgradu od devet spratova u Harkovu. Poginula je jedna žena, a nekoliko je povrijeđenih, naveli su.

Naveli su i da je u granatiranju Sumija poginuo muškarac, a ranjena je jedna žena. Vatrogasci nakon napada gase požar.

07:14h

Zamjenik gradonačelnika Kijeva Mikola Povoroznik izjavio je jutros da je situacija u gradu mirna i pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Naveo je da je tokom noći u Kijevu došlo do sukoba s ruskim diverzantskim grupama, ali nije iznio nikakve detalje.

07:10h

Kubanska vlada, tradicionalni saveznik Rusije, zauzela se za "ozbiljno, konstruktivno i realno" diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini, kritikujući usput rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Zauzimamo se za ozbiljno, konstruktivno i realno diplomatsko rješenje sadašnje krize u Evropi mirnim putem koji će garantovati sigurnost i suverenost svih, kao i mir, stabilnost, regionalnu i međunarodnu sigurnost", saopštila je vlada u Havani.

Tekst objavljen na internet stranici kubanskog ministarstva spoljnih poslova kritikuje i nacrt rezolucije u kojoj se osuđuje ruska "agresija" u Ukrajini, na koju je Moskva uložila veto, prenosi Hina.

Nacrt koji su predložile Sjedinjene Države, "nije zamišljen kao istinski doprinos traženju rješenja za sadašnju krizu", ocijenila je kubanska vlada. Riječ je "naprotiv, o neuravnoteženom tekstu koji ne vodi računa o legitimnoj zabrinutosti svih strana" i "koji ne priznaje odgovornost onih koji su podržavali i vodili agresivne akcije koje su ubrzale eskalaciju ovog sukoba", dodaje se u tekstu.

"Uvijek se protivimo prijetnji silom"

Moskva je opravdavala ofanzivu na Ukrajinu rekavši da govornike ruskog jezika na istoku Ukrajine želi zaštititi od "genocida" i spriječiti da ta zemlja ne uđe u NATO. Kubanska vlada takođe žali zbog "gubitka života nedužnih civila u Ukrajini" i ističe da će se u ime Povelje UN-a "uvijek protiviti upotrebi prijetnje silom prema bilo kojoj zemlji".

Kuba je još prije početka ruske invazije na Ukrajinu pozivala SAD i NATO da odgovore na "opravdane zahtjeve za bezbjednosne garancije" Rusije, ocijenivši da ta država ima "pravo na odbranu".

07:08h

Analitičari vojnih operacija na američkom Institutu za proučavanje rata objavili su najnovije procjene kretanja ruskih snaga u Ukrajini.

07:06h

Prva isporuka litvanskog naoružanja stigla je noćas u Ukrajinu, potvrdio je general Valdemaras Rupsis. Ukrajincima su stigle automatske puške, pištolji i pancirni prsluci.

Državna naftna kompanija Azerbejdžana, SOCAR, potvrdila je za BBC da će ukrajinskim vatrogasnim službama i službama hitne pomoći obezbijediti besplatan benzin za vrijeme trajanja sukoba.

Taj potez uslijedio je nakon telefonskog razgovora između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Alijev se, takođe, obavezao da će Ukrajini obezbijediti isporuke ljekova i medicinske opreme.

07:03h

Ruska vojska je izvela raketni udar na skladište nafte ukrajinske mreže benzinskih pumpi KLO u Vasilkivu u kijevskoj oblasti i uništila ga, prenosi Ukrinform.

"Naši trezori su bili skoro potpuno popunjeni. To je bilo naše jedino skladište nafte", saopštila je mreža KLO i dodala da su sve benzinske stanice pune i da nastavljaju da rade.

Vatra bukti, a vlasti su upozorile stanovnike da budu na oprezu zbog toksičnih isparenja, prenosi Rojters.

Prethodno su predstavnici samoproglašenog Luganska objavili da je ukrajinski projektil raznio naftni terminal u gradu Rovenki, prenosi RTS.

07:01h

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine rekao je da su ruske trupe ušle u Harkov, javlja Rojters.

Kijev indipendent prenosi izjavu predsjednika Harkovske regionalne državne administracije Olega Sinegubova, koji je rekao da je došlo do proboja ruskih trupa, uključujući centar grada, i pozvao stanovništvo da ostane u skloništima jer su borbe u toku.