Kličko: Dezinformacija, Kijev nije opkoljen; Satelitski snimci pokazuju veliko raspoređivanje ruskih kopnenih trupa

- Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijena 352 civila, uključujući 14 djece - Ukrajinski i ruski zvaničnici razgovaraće u blizini rijeke Pripjat, na bjeloruskoj granici sa Ukrajinom

463415 pregleda226 komentar(a)
Dim nad Kijevom nakon granatiranja, Foto: Reuters
27.02.2022. 23:14h
09:46h

Peskov je kazao da su upozorili Ukrajinu da ruske vojne operacije neće prestati dok pregovori traju, javlja Interfaks, a prenosi Rojters.

Ako Rusi zaista žele da pregovaraju, moraju povući svoje trupe iz Ukrajine, poručuje, sa druge strane, britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras. Ona je iskazala zabrinutost da će sukobi u Ukrajini potrajati, prenosi Rojters.

09:45h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev da pregovara sa Moskvom, ako ne žele da izgube državnost, prenosi Rojters.

09:20h

Kompanija Gugl zabranila je preuzimanje mobilne aplikacije Raša tudeja (RT) na teritoriji Ukrajine, na zahtjev vlade u Kijevu, saopštio je RT danas, kako prenosi Rojters.

09:14h

Zelenski je kazao da Rusija planira da još jače napadne ukrajinske gradove.

Kriminalne akcije Rusije, kako je kazao, imaju naznake genocida, prenosi Rojters.

foto: Reuters

Pozvao je da se Rusiji oduzme pravo glasa u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

09:10h

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, kazao je da je ruska delegacija znala da nema svrhe dolaziti u bjeloruski Gomelj na pregovore i da je u pitanju propaganda. 

Rekao je da je stav Zelenskog nepromijenjen - voditi istinski dijalog, bez ultimatuma, prenosi Rojters.

Izmjena: 09:25h
08:50h

Ruske oružane snage uništile su 975 objekata ukrajinske vojske, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, prenio je Tas.

"Do sada, ruske snage su uništile 975 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, među njima 23 komandna punkta i komunikacionih centara, tri radarske stanice, 31 PVO sistem, 48 radarskih lokatora. Oboreno je osam borbenih aviona i sedam helikoptera, 11 bespilotnih letjelica, kao i lanseri raketa", rekao je Konašenkov, prenosi Tanjug.

08:49h

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozvao je na Tviteru svijet da jače podrži Ukrajinu.

"Sedamdeset dva sata otpora! Svijet nije vjerovao. Svijet je sumnjao. Ali nismo samo stajali, samopouzdano nastavljamo da se borimo sa ruskim okupatorom! Pokazali smo svijetu - ne bojte se Rusije, budite jaki! Podrška Ukrajini mora biti jača! Vaša bezbjednost zavisi od nas", napisao je Reznikov na Tviteru.

08:39h

Putin se jutros kratko pojavio na ruskoj televiziji te prvi put od petka komentarisao invaziju na Ukrajinu. Invaziju je nazvao specijalnom operacijom za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa i pozdravio herojstvo ruskih specijalnih snaga koje se bore u Ukrajini, navodi Indeks.

"Odajem posebnu počast onima koji su ovih dana herojski obavljali svoju vojnu dužnost tokom specijalne operacije pružanja pomoći Narodnoj Republici Donbas", prenosi Interfaks Putinovu izjavu.

08:37h

Zelenski je kazao da je protekla noć bila "brutalna" i da su napadnuta područja sa civilima, u kojima nema vojne infrastrukture.

Rekao je da ruske snage napadaju sve, uključujući i ambulante, prenosi Rojters.

08:34h

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski kazao je da bi razgovori u Minsku bili mogući da Rusija nije napala Ukrajinu sa bjeloruske teritorije, prenosi Rojters.

Zelenski je kazao kako je i dalje otvoren za razgovore, ali u državi koja nije ispoljila agresiju prema Ukrajini.

Portparol Kremlja ranije je kazao da je ruska delegacija stigla u Bjelorusiju kako bi razgovarali sa Ukrajincima.

Izmjena: 09:02h
08:32h

Više od 150.000 ukrajinskih izbjeglica je do sada prešlo u susjedne zemlje, polovina u Poljsku, a mnogi u Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju i šire, rekao je visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filipo Grandi.

„Raseljavanje u Ukrajini raste, ali vojna situacija otežava procjenu brojeva i pružanje pomoći“, rekao je Grandi u tvitu u subotu.

08:20h

I Finska će se pridružiti zemljama koje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione, javlja AFP.

08:20h

Australija će sarađivati sa članicama NATO-a na isporuci oružja Ukrajini, rekao je premijer te zemlje Skot Morison, koji je dodao da već pružaju druge vrste pomoći.

Morison je takođe rekao da je Australija ubrzala obradu viza za Ukrajince koji žele da uđu u Australiju i da će pružiti više humanitarne pomoći u bliskoj budućnosti, opisujući to kao „glavni prioritet“, prenosi N1.

08:14h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je ruska delegacija došla u Bjelorusiju na razgovore sa Ukrajinom, javlja Interfaks, a prenosi Rojters.

Navodi se da su u ruskoj delegaciji u Gomelju predstavnici ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, kao i iz Putinove administracije. Moskva je spremna da započne razgovore i sada čeka na odgovor Kremlja, kazao je Peskov.

Izmjena: 09:17h
08:13h

Ukrajina osniva "legiju stranaca" za dobrovoljce iz inostranstva, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"To će biti ključan dokaz vaše podrške našoj zemlji", naveo je Zelenski u saopštenju koje je prenio Rojters.

08:04h

Stigla je i prva reakcija Sjeverne Koreje na rusku invaziju.

Povezani članci

27. Februar 2022.

Sjeverna Koreja: SAD pravi uzrok ukrajinske krize

07:55h

Iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT kazali su da su spremni da u narednim danima sprovedu nove mjere Zapada koje targetiraju pojedine ruske banke, prenosi Rojters.

07:52h

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je odbio ponudu Vašingtona da ga evakuišu, javlja CNN.

07:52h

CNN javlja da je šestogodišnji dječak poginuo u unakrsnoj vatri u zapadnom Kijevu u subotu veče. To je, kako navodi mreža, najmlađa žrtva do sada. Nekoliko osoba je takođe povrijeđeno u sukobima u Kijevu. CNN je prenio izvještaj bolnice Okmatdit u gradu.

07:50h

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saglasili su se da Rusiju treba "potpuno diplomatski i finansijski izolovati" saopšteno je iz Dauning strita.

Povezani članci

27. Februar 2022.

Džonson i Zelenski pozvali na potpunu izolaciju Rusije