Kuleba: Ukrajina želi direktne razgovore sa Putinom - ako se ne plaši neka dođe na sastanak sa Zelenskim

- Dvanaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu - Održana treća runda pregovora Ukrajine i Rusije - Kancelarija UN za ljudska prava potvrdila je smrt 406 civila, uključujući 27 djece u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, ali je rekla da je stvarna cifra vjerovatno mnogo veća

230567 pregleda84 komentar(a)
Članovi ukrajinske i ruske delegacije uoči početka pregovora u Brestu, Foto: Reuters
08.03.2022. 00:12h
07:30h

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je “ozbiljnu zabrinutost” zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj u Evropi, gdje protivno međunarodnim bezbjednosnim protokolima zaposlenima naredbe izdaje ruski vojni komandant čije su snage prošle nedjelje zauzele elektranu.

Više o tome OVDJE>>>

07:28h

Međunarodni sud pravde (MSP) razmatraće danas i sjutra tužbu koju je Kijev pokrenuo protiv Moskve za planiranje genocida u Ukrajini.

Sud je nedavno naveo da djeluje na zahtev Ukrajine koja optužuje Rusiju za planiranje genocida i za namjerno ubijanje ljudi ukrajinske nacionalnosti.

Ukrajina je 26. februara pokrenula postupak. Presude MSP-a su obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, ali sud nema načina i sredstva da navede zemlje da sprovedu te presude.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

07:21h

Drugi pokušaj evakuacije stanovnika lučkog grada na jugoistoku Ukrajine je propao, a iz bombardovanog podruma gradonačelnik Mariupolja pokušava da pomogne građanima da pobjegnu.

Više o tome pročitajte OVDJE>>>

07:15h

Japanska vlada je u razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim zemljama o mogućnosti zabrane uvoza ruske nafte, izvijestila je japanska novinska agencija Kjodo njuz.

07:11h

Južna Koreja odlučila je da suspenduje transakcije sa ruskom centralnom bankom, saopštilo je njeno ministarstvo spoljnih poslova, u još jednom potezu da se pridruži naporima zapadnih zemalja da pooštre sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, piše agencija Rojters.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“.

07:02h

Ruska vojska će danas u 10:00 časova po moskovskom vremenu zadržati vatru i otvoriti humanitarne koridore u nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Koridori, koji će biti otvoreni i iz gradova Harkova, Mariupolja i Sumija, postavljaju se na lični zahtjev francuskog predsjednika Emanuela Makrona i imajući u vidu trenutnu situaciju u tim gradovima, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.