Zelenski: Preko 300 civila spašeno u prvoj fazi evakuacije Azovstala

Rat u Ukrajini - 73. dan

65834 pregleda34 komentar(a)
Azovstal, Foto: Reuters
07.05.2022. 22:39h
12:02h

Ako ne posadimo krompir, nećemo imati krompira - kaže jedan od ukrajinskih farmera koji nose pancire i kacige kako bi se zaštitili dok rade.

S druge strane, farmeri sa teritorija koje su okupirale ruske snage rade pod prijetnjom oružjem, a nekima su zaplijenjene farme.

Pogledajte video Radija Slobodna Evropa.

11:59h

U protekle dvije sedmice, ruska vojska je značajno pojačala napade na ukrajinsku željezničku mrežu.

11:22h

U Ukrajini je od početka rata stradalo 25.100 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Dodaju i da su ukrajinske snage uništile i 199 ruskih aviona, 155 helikoptera, 341 bespilotnu letjelicu, 1.122 tenka, 2.713 oklopnih vozila i 509 artiljerijskih sistema...

10:52h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su u toku diplomatski pokušaji da se spasu preostali ukrajinski borci iz željezare Azovstal u Marijupolju.

10:13h

Predsjednik ukrajinskog parlamenta (Verhovna rada) Ruslan Stefančuk napisao je na Tviteru da su ruske snage uništile muzej Grigorija Skovorode u Harkovskoj oblasti.

"A, ove godine ćemo proslaviti 300 godina našeg genija", dodao je Stefančuk.

Skovoroda je rođen u ukrajinskoj Poltavskoj oblasti, bio je filozof, pjesnik, profesor i kompozitor, a nosio je nadimak Sokrat. I Ukrajina i Rusija ga smatraju svojim genijem.

10:01h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništilo veliku zalihu vojne opreme iz Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja u blizini željezničke stanice Bohoduhiv u ukrajinskoj oblasti Harkov, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da je tokom noći pogodilo 18 ukrajinskih vojnih objekata, uključujući tri skladišta municije u Dačne, u blizini lučkog grada Odese.

08:30h

Sjedinjene Američke Države uputiće novu pomoć Ukrajini.

"Ovlastio sam dodatnih 150 miliona dolara u američkom naoružanju, opremi i zalihama za Ukrajinu kako bi ta zemlja ojačala svoju odbranu i kako bi se suprotstavila ruskoj ofanzivi na istoku. Stojimo uz Ukrajinu", napisao je na Tviteru Entoni Blinken, američki državni sekretar.

08:25h

Zbog rata u Ukrajini Rusija plaća težak danak - u to u pojedinim od svojih elitnih i najnaprednijih jedinica, objavilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u redovnom biltenu, a prenosi Rojters.

Stanovnik Irpina na jednom od uništenih ruskih tenkovafoto: Reuters

"Najmanje jedan T-90M, najnapredniji ruski tenk, uništen je u borbama", saopštilo je ministarstvo i dodalo da Rusija raspolaže sa približno 100 takvih tenkova - računajući i one koji se koriste u Ukrajini.

Izmjena: 17:10h
08:22h

Tokom jučerašnjeg dana nekoliko autobusa je evakuisalo civile iz željezare Azovstal u Marijupolju - opširnije o 72. danu rata u Ukrajini OVDJE.