Vereščuk: Iako Rusija konstantno krši primirje iz Azovstala je evakuisano 50 civila

Sedamdeset drugi je dan invazije Rusije na Ukrajinu

73449 pregleda 20 komentar(a)
Evakuisani civili iz Azovstala stižu u centar za privremeni smještaj u selu Bezimene, Foto: Reuters
Evakuisani civili iz Azovstala stižu u centar za privremeni smještaj u selu Bezimene, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2022. 21:58h
Završeno
20:31h

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je danas 50 civila - žena, djece i staraca - evakuisano iz željezare Azovstal u Marijupolju, prenosi Rojters.

Vereščuk je optužila Rusiju da stalno krši lokalni prekid vatre.

"Zbog toga je evakuacija bila izuzetno spora... Sjutra ujutro ćemo nastaviti operaciju evakuacije", dodala je.

19:27h

Tri autobusa, sa ukupno 48 civila, napustili su danas kompleks Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju, koji je opkoljen od strane ruskih snaga, javila je ruska državna novinska agencija TASS, a prenosi Rojters.

17:23h

Rusija je predala 41 osobu, uključujući 28 vojnika, u razmjeni zarobljenika sa Ukrajinom, izjavila je u potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, a prenosi Rojters.

Vereščuk je na Telegramu napisala da joj je "posebno drago“ što je među onima koji su vraćeni bio i visoki predstavnik Ukrajinske pravoslavne crkve.

16:36h

Rusija će u južnoj Ukrajini ostati "zauvijek", rekao je visoki poslanik te zemlje Andrej Turčak tokom posjete ukrajinskom gradu Hersonu, koji kontroliše Moskva, prenosi Frans pres.

14:33h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da Rusija misli da bi mogla da izbjegne krivično gonjenje za ratne zločine zbog prijetnje nuklearnim napadom.

„Oni ne vjeruju da mogu biti odgovorni za ratne zločine jer imaju moć nuklearne države“, rekao je Zelenski, govoreći preko prevodioca, britanskom istraživačkom centru Čatam haus, prenosi Rojters.

„Ovo je 72. dan punog rata i još mu ne vidimo kraj i ne možemo da osjetimo spremnost ruske strane da ga okonča."

Izmjena: 16:36h
14:31h

Vlasti u Mariupolju optužile su u petak ruske snage da su prekršile primirje u gradskoj fabrici Azovstal i da su pucale na automobil uključen u evakuaciju, ubivši jednog ukrajinskog borca i ranivši šest, prenosi Rojters.

Rusija nije odmah komentarisala onlajn saopštenje gradskog vijeća. Negira da su ciljali civile.

Izmjena: 14:33h
13:41h

Visoki predstavnik Evropske Unije (EU) Žozep Borel izjavio je danas da će sazvati sastanak ministara spoljnih poslova EU sledeće nedelje, ako se brzo ne postigne sporazum o embargu na rusku naftu.

"Radimo na tome da dogovor bude postignut, i on će biti postignut. Ali ako se to ne desi za kratko vrijeme, odnosno prije kraja nedelje, poslije Dana Evrope (9. maja), ja ću sazvati sastanak ministara spoljnih poslova", rekao je Borel na konferenciji o budućnosti Evrope u Firenci.

On je dodao da smatra neprihvatljivim da se razgovor o ovom pitanju povezuje sa raspodjelom evropskih fondova.

13:37h

Amnesti internešenel saopštio je danas da je ta organizacija dokumentovala veliki broj ratnih zločina u oblasti glavnog grada Ukrajine, uključujući proizvoljna pogubljenja, bombardovanja i mučenje.

"Obrazac zločina koje je počinila ruska vojska, koji smo dokumentovali, uključuje protivpravne napade i namjerna ubistva civila. Od vitalnog je značaja da svi odgovorni, uključujući one koji se nalaze u komandnom lancu, budu izvedeni pred lice pravde", navela je generalna sekretarka organizacije Anjes Kalamar.

Iz Amnesti internešenela je saopšteno da su prikupljeni dokazi i svjedočenja u osam gradova u blizini Kijeva, uključujući Buču.

Nakon opsade, pa povlačenja ruske vojske iz Buče, ukrajinske vlasti zatekle su likvidirane civile na ulicama i u masovnim grobnicama, a nekima su bile vezane ruke.

Regionalni guverner Kijeva Oleksandar Pavljuk rekao je da je u regionu oko Kijeva pronađeno najmanje 1.235 tijela civila.

13:31h

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izjavio je u petak da sadašnje međunarodne sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini nisu dovoljne i pozvao na uvođenje potpunog embarga na rusku naftu i gas, prenosi Rojters.

13:04h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je uvjerena da će u Evropskoj uniji (EU) biti odobren novi paket sankcija Rusiji i da EU mora smanjiti svoju zavisnost od ruskog plina jer Rusija više "nije pouzdan partner".

"Uvjerena sam da ćemo ovaj paket ostvariti. Ukoliko treba dan duže, trebaće dan duže, ali krećemo se u pravom smjeru", izjavila je ona, prenosi Rojters.

Fon der Lajen je navela da su rat u Ukrajini i neophodne sankcije Rusiji "svojevrstan test za ekonomije" i naglasila kako je EU na strani Ukrajine.

"Želimo da Ukrajina pobijedi u ovom ratu", istakla je ona.

Ona je navela da EU mora smanjiti svoju zavisnost od ruskog plina i da Rusija više "nije pouzdan partner".

Predstavnici EU se danas ponovo sastaju kako bi razgovarali o predloženom paketu sankcija Rusiji, a razgovori se očekuju i tokom vikenda.

Fon der Lajen je nedavno predložila da zemlje članice EU postepeno ukinu uvoz ruske sirove nafte, u roku od šest mjeseci, i rafinisanih proizvoda, do kraja godine, u okviru šestog paketa sankcija EU Rusiji.

Da bi stupili na snagu, predlog moraju da odobre sve države članice Unije, a nespremnost vlada u Mađarskoj i Slovačkoj da podrže embargo na ruska fosilna goriva predstavlja prepreku za jedinstven odgovor EU.

13:02h

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev pohvalio je danas mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovog odbijanja da podrži embargo na isporuke ruskih energenata i ocijenio da je to "hrabar potez za nijemu Evropu".

"Mađarski premijer Viktor Orban napravio je hrabar potez za nijemu Evropu. Odbio je da podrži energetski embargo koji bi bio štetan po njegovu ekonomiju i sumanute sankcije protiv vjerskih ličnosti", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Medvedev je rekao da su "najrazumniji lideri zemalja EU možda odlučili da prestanu da ćutke hodaju ka provaliji zajedno sa sterilizovanim evropskim stadom koje američki pastir vodi na klanje".

Orban je ranije saopštio da Budimpešta neće podržati zabranu ruskih zaliha energenata niti sankcionisati patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila jer su sankcije EU protiv ruskog energetskog sektora crvena linija za Mađarsku.

12:28h

Njemački kancelar Olaf Šolc učestvovaće u nedelju u virtuelnoj diskusiji G7 o situaciji u Ukrajini kojoj će prisustvovati ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, rekao je portparol njemačke vlade, prenosi Rojters.

Šolc će takođe održati televizijsko obraćanje njemačkom narodu 8. maja uveče, kada se obilježava godišnjica završetka Drugog svjetskog rata, dodao je portparol.

Ovaj datum ove godine dobija posebno značenje jer su dvije zemlje koje su nekada bile žrtve nacističke Njemačke sada u ratu, dodao je portparol, misleći na Ukrajinu i Rusiju.

12:26h

Kremlj je u petak saopštio da ne zna da li će 9. maja u Mariupolju biti održana parada u znak sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu, ali da će doći vrijeme za proslavu Dana pobjede, prenosi Rojters.

Ruske snage kažu da su zauzele Mariupolj uprkos stalnom otporu ukrajinskih snaga u čeličani Azovstal u regionu Donbasa.

„Doći će vrijeme da se Dan pobjede obilježi u Mariupolju“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na brifingu u petak, upitan o planovima za 9. maj na teritoriji koju su nedavno zauzele snage koje podržava Rusija.

12:18h

Kremlj je u petak odbio da kaže da li se predsjednik Vladimir Putin izvinio izraelskom premijeru Naftaliju Benetu nakon tvrdnje ruskog ministra spoljnih poslova da Adolf Hitler ima jevrejsko porijeklo.

Izrael je kritikovao ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova zbog komentara, opisujući te opaske kao „neoprostivu“ laž koja je umanjila užase nacističkog holokausta.

Benet je u četvrtak rekao da se Putin izvinio za ovu primjedbu i da je prihvatio izvinjenje.

12:16h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da iz Poljske dolazi neprijateljska retorika i da bi Varšava mogla biti „izvor prijetnje“, prenosi Rojters.

Poljska je predvodila pozive EU da pooštri sankcije i da zapadni NATO savez naoruža Ukrajinu dok pokušava da se odupre ruskim snagama koje su se izlile na njen istok.

Poljska ministarka za životnu sredinu i klimu Ana Moskva rekla je u ponedeljak da je „Poljska ponosna što se nalazi na Putinovoj listi neprijateljskih zemalja“.

12:07h

Zvaničnik agencije Ujedinjenih Nacija za hranu rekao je u petak da je skoro 25 miliona tona žitarica zaglavljeno u Ukrajini i ne može da napusti zemlju zbog infrastrukturnih izazova i blokiranih luka u Crnom moru, prenosi Rojters.

„To je skoro groteskna situacija koju trenutno vidimo u Ukrajini sa skoro 25 miliona tona žitarica koje bi moglo da se izveze, ali koje ne može da napusti zemlju samo zbog nedostatka infrastrukture, blokade luka“, Jozef Šmiduber, zamenik direktora FA , rekao je Odsjek za tržišta i trgovinu na brifingu za novinare u Ženevi.

11:42h

Najnoviji predlog Evropske komisije kojim se Češkoj Republici daje izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte do sredine 2024. ide u dobrom pravcu, ali razgovori su još u toku, citirala je novinska agencija CTK premijera Petra Fiala u petak.

Češka Republika preuzima oko 50% svog uvoza sirove nafte naftovodom iz Rusije i nema dovoljno alternativnih puteva da zamijeni zalihe u kratkom roku.

11:41h

Ukrajina je apelovala na Ljekare bez granica da pomognu u evakuaciji boraca sakrivenih u ogromnoj fabrici Azovstal u Mariupolju koja je okružena ruskim snagama, prenosi Rojters.

Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine saopštilo je da je pisalo medicinskom dobrotvornom društvu i zatražilo od njega da procijeni fizičko i psihičko stanje borca, prikupi dokaze o uslovima u kojima se nalaze i pruži medicinsku pomoć „Ukrajincima čija su ljudska prava prekršila Ruska federacija“.

Rusija poriče da je gađala civile i pozvala je borce u velikoj fabrici da se predaju.

11:12h

Njemačka će isporučiti Ukrajini sedam moćnih samohodnih haubica kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije, saopštila je danas nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Lambreth je rekla da će ukrajinski vojnici biti obučeni u Njemačkoj da koriste samohodnu artiljeriju Pancerhaubice 2000, koja "municiju može da precizno ispaljuje na udaljenosti do 40 kilometara".

Njemačka je pojačala svoju materijalnu podršku Ukrajini posljednjih nedelja, nakon što je prvobitna uzdržanost vlade da obezbijedi teško naoružanje izazvala široke kritike.

Kancelar Olaf Šolc trebao bi da se obrati građanima u nedelju na godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata u Evropi.

Poraz nacističke Njemačke prije 77 godina sve se više ocjenjuje i kao dan oslobođenja u toj zemlji.

Očekuje se da će Šolc izložiti stav njegove vlade o ratu u Ukrajini.

11:00h

Rusija neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, izjavio je u petak portparol ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev, prenosi Rojters.

Zajcev je rekao novinarima da upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije – rizik o kojem su zapadni zvaničnici javno govorili – nije primjenljiva na ono što Moskva naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Direktor CIA Vilijam Berns rekao je 14. aprila da s obzirom na neuspjehe koje je Rusija pretrpela u Ukrajini, „niko od nas ne može olako da shvati pretnju koju predstavlja potencijalno pribjegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog prinosa“.

Bonus video: