NEPRAVILNOSTI Prekinuto glasanje na jednom biračkom mjestu u Šavniku

Danas su održavani izbori za predsjednika Crne Gore, na kojima je pravo glasa imalo 542.154 građana. Nepravilnosti su tokom dana objavljivali CeMI i CDT. U blogu može pogledati koje nepravilnosti su zabilježene tokom izbornog dana

307969 pregleda0 komentar(a)
Detalj sa jednog biračkog mjesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
19.03.2023. 21:52h
08:47h

CeMI je naveo da se pet bilborda sa reklamama predsjedničkih kandidata nalaze se u radijusu od 30 metara od biračkog mjesta broj 18 - Bokeška u Podgorici.

"ZIOP (Zakon o ozboru odbornika i poslanika) zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta", poručili su iz CeMI na Tviteru.

08:45h

CeMI je saopštio da na biračkom mjestu 58 u podgoričkom naselju Tološi građani glasaju bez potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska, što je kako navode suprotno odredbama člana 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

"Slična nepravilnost je primjećena i na susjednom biračkom mjestu", naveli su iz CeMI-ja na Tviteru.

08:33h

Nepravilnost je, prema CeMI-ju evidentirana i na biračkom mjestu 105 u podgoričkom naselju Gornja Gorica gdje se naglas čitaju imena birača pri identifikaciji.

Po čl. 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika, članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov rb na biračkom spisku.

Izmjena: 08:39h
08:32h

CeMi je saopštio da na biračkom mjestu 60A u Podgorici do 7.07 časova glasačka kutija još uvijek nije pečatirana dok se glasanje uprkos tome obavlja.

Takođe nije potpisan prvi birač.

Po 79 Zakona o izboru odbornika i poslanika birački odbor provjerava glasačku kutiju u prisustvu birača koji prvi dođe na biračko mjesto. Rezultat kontrole upisuje se u kontrolni list koji potpisuju članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mjesto.

U glasačku kutiju ubacuje se kontrolni list, a zatim se ona u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik o radu biračkog odbora.

Izmjena: 09:00h
08:31h

Danas se održavaju izbori za predsjednika Crne Gore, na kojima pravo glasa ima 542.154 građana.

Kandidati na izborima su aktuelni šef države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović Jodžir.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Ovo su četvrti predsjednički izbori od obnove nezavisnosti.

Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila.

U drugom krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsjednik države bira se na pet godina.