NEPRAVILNOSTI Prekinuto glasanje na jednom biračkom mjestu u Šavniku

Danas su održavani izbori za predsjednika Crne Gore, na kojima je pravo glasa imalo 542.154 građana. Nepravilnosti su tokom dana objavljivali CeMI i CDT. U blogu može pogledati koje nepravilnosti su zabilježene tokom izbornog dana

307969 pregleda0 komentar(a)
Detalj sa jednog biračkog mjesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
19.03.2023. 21:52h
12:40h

CDT je objavio  da je biračko mjesto broj 7 u Nikšiću za ove izbore premješteno na novu lokaciju - JP komunalno - radna jedinica Čistoća.

"Sad je biračko mjesto vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu", poručili su iz CDT na Tviteru.

12:38h

CeMI je objavio da je član biračkog odbora napustio biračko mjesto 39-B u podgoričkom naselju Masline.

"Shodno članu 72 ZIOP-a, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", naveli su ie CeMI na Tviteru.

12:37h

CeMI je objavio  da biračka mjesta 1 i 2 u Bijelom Polju, 20 u Bau i 18 u Ulcinju, nijesu prilagođena za nesmetan pristup lica sa invaliditetom.

12:28h

CeMI je objavio da na biračkim mjestima 15 i 17 u Igalu, crnogorska zastava nije vidljivo istaknuta, što je u suprotnosti sa Pravilnikom o određivanju i uređenju biračkih mjesta i mjerama obezbjeđivanja tajnosti glasanja – tačka 4.

12:26h

CeMI saopštio je da u Kolašinu na biračkom mjestu 2, birač koji je dobio poziv za glasanje i čije je biračko mjesto Kolašin - Centar za kulturu, nije mogao da glasa na ovom biračkom mjestu.

"Elektronski aparat nije ga prepoznavao kao birača ovog biračkog mjesta", naveli su iz CeMI-ja.

12:14h

CeMI je objavio da je u Grebicama u Nikšiću na biračkom mjestu Osnovna škola "Braća Ribar" građanin prijavio nepravilnost da se na ovom biračkom mjestu, od strane ovlašćenog lica, naglas prozivaju imena birača.

"Na pojavu ove vrste nepravilnosti u izbornom procesu CeMI-i je ukazivao i u ranijim objavama", poručili su iz CeMI na Tviteru.

12:11h

CDT je na konferenciji za medije saopštio da su zabilježene nove nepravilnosti.

Na biračkom mjestu broj 71, MZ ”Ljubović”, u Podgorici, birački odbor nije propisno zapečatio kutiju poslije prvog birača, već su poslije određenog vremena primijetili propust. Nakon konsultacija sa Opštinskom izbornom komisijom (OIK) odlučeno je da se glasanje ne prekida, već da se propust konstatuje u zapisniku.

Na biračkom mjestu broj 33, Rasovo-3, u Bijelom Polju, birač je glasno saopštio za koga će glasati. Nakon što mu je birački odbor saopštio da to nije dozvoljeno i da će glasački listić biti poništen, birač je napustio biračko mjesto odnijevši listić sa sobom.

Na biračkom mjestu broj 54 Hotel Pljevlja, jedna biračica je iznijela glasački listić van biračkom mjesta, što je zabranjeno, i vratila se nakon nekoliko minuta i ubacila listić u glasačku kutiju. Niko iz biračkog odbora nije reagovao na ovo kršenje zakona.

Na biračkom mjestu broj 100, Centralni vrtić, u Nikšiću, birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.

Na biračkom mjestu broj 101, OŠ Luka Simonović, u Nikšiću, dva zahtjeva za glasanje putem pisma su popunjena na licu mjesta, i nijesu potpisana od strane birača. Birački odbor je dozvolio da se odobri glasanje i da se ti zahtjevi potpišu prilikom glasanja, budući da su lica zbog bolesti van opštine. Ovakva odluka nema jasno utemeljenje u propisima.

Korišćenje mobilnih telefona od strane članova biračkih odbora, koje je zabranjeno zakonom, zabilježeno je na biračkim mjestima broj 37 MZ “Jedinstvo” i broj 64 MZ “Drač”, u Podgorici, kao i na biračkim mjestima broj 50, OŠ Mile Peruničić i broj 54, Hotel Pljevlja, u Pljevljima.

12:07h

CeMI je saopštio da je posmatrač prijavio da dva člana biračkog odbora na biračkom mjestu 25 Vukovci u Zeti, vode evidenciju o izlasku određenih birača, koristeći poseban spisak unešen na biralište.

"Na ovaj način povrijeđen je član 71a ZIOPa, koji propisuje da je članovima BO i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno da na biračkom mjestu vode bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska", naveli su iz CeMI na Tviteru.

11:19h

Iz CeMI su na pres konferenciji saopštili da su više biračkih mjesta naglas pročitana imena birača prilikom identifikacije od strane članova biračkog odbora.

Na jednom biračkom mjestu birač je fotografisao birački listić koji je proglašen nevažećim. Fotografija listića je završila na društvenim mrežama.

Na više biračkih mjesta, članovi biračkih odbora su koristili telefon na biračkom mjestu.

Na jednom biračkom mjestu glasač nije presavio birački listić i član biračkog odbora je vidio za koga je taj birač glasao.

Obaveza biračkog odbora je da u ovim slučajevima glasački listić proglasi nevažećim.

Iz CeMI su opet pozvali građane da uočene nepravilnosti jave CeMI-jevom pravnom timu na broj telefona 020 511 513 kao i putem aplikacije fer izbori koja je dostupna na Play prodavnici i putem sajta www.ferizbori.me.

11:09h

CDT je objavio da su njihovi posmatrači prijavili nekoliko slučaja povrede tajnosti glasanja.

Na biračkom mjestu broj 14 Dječiji vrtić na Cetinju zabilježen je slučaj javnog glasanja i birački odbor je poništio taj glasački listić u skladu sa zakonom.

Na biračkom mjestu broj 39-B, predškolska ustanova “Đina Vrbica”, u Podgorici, birač je fotografisao listić nakon glasanja. Birački odbor ga je poništio u skladu sa zakonom.

Na biračkom mjestu broj7, Mataguži, Zeta jedan od članova biračkog odbora glasno je izgovarao imena birača, što je suprotno propisima. Nakon opomene, ova praksa je prekinuta.

Na biračkom mjestu broj 6, Dom Rudnika uglja, u Pljevljima jedan birač je pri ubacivanju listića u kutiju javno izgovorio za koga glasa. Niko od članova biračkog odbora nije reagovao. Glasački listić, suprotno pravilima, nije poništen.

Pored ovih nepravilnosti uočeno je još i da su biračkom mjestu broj 44, Rastovac, u Nikšiću, primljeni zahtjevi za glasanje putem pisma bez potpisa birača. Naknadnim uvidom, utvrđena je ta nepravilnost, pa je odlučeno da ti zahtjevi neće biti uvaženi.

Na biračkom mjestu broj 22, OŠ Rudinica, u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

11:06h

CeMI je saopštio da na glasačkom mjestu broj 25 Vukovci u Zeti, glasač nije presavio listić prilikom ubacivanja u kutiju, kojom prilikom je član biračkog odbora vidio za koga je taj birač glasao.

10:47h

CeMI je objavio da na više biračkih mjesta članovi/ce biračkog odbora koriste telefon na biračkim mjestima, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim se zabranjuje upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje.

10:32h

CeMI je objavio da je na biračkom mjestu 39-B, u Maslinama, u Podgorici, birač slikao svoj glasački listić u kabini.

"Glasački listić je proglašen nevažećim od strane biračkog odbora, shodno odredbama člana 69a ZIOP", poručili su iz CeMI na Tviteru.

10:18h

CeMI je objavio da se na više biračkih mjesta, prilikom identifikacije birača naglas čitaju imena birača od strane članova biračkog odbora (BM 39-B, Masline - Podgorica; BM 25, Vukovci - Zeta; BM 11A, Podgorica).

10:13h

CeMI je saopštio da je na biračkom mjestu broj 22, Nikoljac 3, u Bijelom Polju, član odbora ubacio listić umjesto glasača, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora - tačka 2.8, koja propisuje da birač sam stavlja glasački listić u odgovarajuću glasačku kutiju.

10:11h

CeMI je objavio  da na biračkom mjesu 22 Nikoljac 3 u Bijelom Polju, žena pomaže mužu da zaokruži i potpisuje se umjesto njega sa objašnjenjem da muž ne vidi dobro.

"Član 84 ZIOP propisuje da birač ima pravo da glasa uz pomoć asistenta kojeg on sam odredi, a koji je dužan da listić popuni, odnosno glasanje obavi na način na koji mu birač naloži. Glasanje sprovedeno na opisani način unosi se u zapisnik", poručili su iz CeMI na Tviteru.

10:10h

CeMI je objavio da na biračkom mjestu broj 8 Skrbuša u Kolašinu, postupak otvaranja biračkog mjesta nije sproveden blagovremeno i početak procesa kasni više od sat vremena.

10:08h

CeMI je saopštio da na biračkom mjestu 22 Nikoljac u Bijelom Polju, jedna od članica biračkog odbora koristi telefon, što je suprotno članu 71a ZIOP-a kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje.

Naveli su da se ista nepravilnost se desila i na biračkom mjestu 25, Vukovci u Zeti.

09:25h

Iz CeMI su na pres konferenciji saopštili da su na četiri biračka mjesta, odbori tražili od njihovih posmatrača da im dostave dokumentaciju koja nije potrebna ili ne postoji i na taj način pokušali da ometanju njihove posmatrače.

"Iako su problemi prevaziđeni, apelujemo na biračke odbore da ne ometaju rad naših posmatrača i da se obrate opštinskim komisijama u slučaju nekih nejasnoća. Pozivamo sve građane da uočene nepravilnosti jave CeMI-jevom pravnom timu na broj telefona 020 511 513 kao i putem aplikacije fer izbori koja je dostupna na Play prodavnici i putem sajta www.ferizbori.me", poručili su iz CeMi.

Izmjena: 11:24h
09:09h

Iz CDT su saopštili da njihovi posmatrači prijavljuju manji broj nepravilnosti i proceduralnih kršenja.

Na biračkom mjestu broj 44 Dom Rastovac u Nikšiću, birač je povrijedio tajnost glasanja ubacujući otvoreni glasački listić u kutiju pa je taj listić birački odbor proglasio nevažećim.

Na biračkom mjestu broj 17 Zagrađe u Beranama, uređaj za elektronsku identifikaciju nije bio u funkciji 30 minuta ali je taj problem ubrzo riješen i glasanje je nastavljeno.

Na biračkom mjestu broj 10 Osnovna škola "Štoj" u Ulcinju glasanje je počelo sa polusatnim zakašnjenjem zbog ponovnog brojanja glasačkih listića.