Vagner krenuo ka Moskvi, pa stao da bi se "izbjeglo krvoproliće"

Prigožin je rekao da su njegovi borci bili na 200 kilometara od glavnog grada Rusije. Iz Kremlja poručili da neće krivično goniti šefa Vagnera i da će se on "preseliti u Bjelorusiju"

345988 pregleda269 komentar(a)
Vagnerovci u Rostovu, napredovali i ka Moskvi, Foto: Reuters
24.06.2023. 22:04h
09:59h

Agencija Rojters objavila je više fotografija šefa grupe plaćenika Vagner - Jevgenija Prigožina iz sjedišta Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije u Rostovu na Donu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Na jednoj od fotografija Prigožin razgovara sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Junus-Bekom Jevkurovim.

foto: Reuters
09:48h

Na Telegram kanalu šefa Vagnera Jevgenija Prigožina objavljen je snimak napravljen navodno nedaleko od Voronježa.

"Petlja M4 u blizini rezervoara. Grad (Voronjež) dolazi pod kontrolu PMC (Privatna vojna kompanija) Vagner", navodi se na Telegram kanalu.

 
09:12h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u televizijskom obraćanju da je "oružana pobuna" plaćeničkih snaga grupe Vagner izdaja i da će svako ko je uzeo oružje protiv ruske vojske biti kažnjen.

On je rekao da će učiniti sve da zaštiti Rusiju i da će biti preduzeta "odlučna akcija" da se stabilizuje situacija u Rostovu na Donu, gradu za koji je šef Vagnera Jevgenij Prigožin rekao da su njegove snage preuzele kontrolu nad svim vojnim objektima.

09:05h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je u vanrednom obraćanju naciji da će Rusija, nakon što je grupa plaćenika Vagner zauzela vojne objekte u Rostovu na Donu i gradu Voronjež, "prevladati" i da će biti jači.

Poručio je da će učiniti sve da zaštiti Rusiju.

"Ruske oružane snage imaju potrebna naređenja", kazao je predsjednik Rusije,

Putinfoto: Reuters
08:55h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u obraćanju naciji kazao da se bore "za život i bezbjednost našeg naroda".

"Treba nam jedinstvo svih snage. Sve razlike treba prevazići", rekao je Putin.

Poručio je i da će odgovor države na akcije grupe Vagner biti oštar.

"Preduzećemo odlučne akcije kako bi stabilizovali situacije u Rostovu na Donu. tamo je situacija teška. Svi koji su učestvovali u pobuni biće kažnjeni. Tražim da prestanite učešće u krivičnim djelama", rekao je Putin.

foto: Reuters
Izmjena: 09:32h
08:36h

Ruski izvor bezbjednosti kazao je agenciji Rojters da su borci grupe Vagner preuzeli kontrolu nad svim vojnim objektima u gradu Voronjež, koji je udaljen oko 500 kilometara južno od Moskve.

Izmjena: 08:42h
08:29h

Borci plaćeničke grupe Vagner raspoređeni su na ulicama Rostova na Donu, a grupe su raspoređene i blizini sjedišta Južnog vojnog okruga u tom gradu na jugu Rusije.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
08:20h

Ruski antiteroristički komitet proglasio je antiterorističku operaciju u Moskvi i okolnom regionu nakon pobune grupe plaćenika Vagner, javila je državna novinska agencija RIA.

08:17h

Ministarstvo odbrane Rusije u saopštenju upućenom plaćenicima grupe Vagner navelo je da ih je šef Jevgenij Prigožin "prevario i uvukao u zločinačku avanturu".

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo je pozvalo Vagnerove borce da kontaktiraju njegove predstavnike i predstavnike službi za sprovođenje zakona i obećalo da će garantovati njihovu bezbjednost.

08:15h

Osnivač Vagnera i ruski plaćenik Jevgenij Prigožin zatražio je da ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik generalštaba Valerij Gerasimov dođu da se sretnu sa njim u Rostovu na Donu.

Prigožin je prethodno rekao da su zauzeli sve vojne lokacije u tom gradu i da će, ako se njegov zahtjev ne ispuni, blokirati Rostov i krenuti ka Moskvi.

On je objavio snimak iz sjedišta ruskog Južnog vojnog distrikta, a na drugom snimku se vidi kako sjedi između dva iskusna generala, od kojih je jedan Vladimir Aleksejev, koji se ranije video snimkom obratio Prigožinu i tražio od njega da razmotri svoje prijetnje.

Autoput M-4 koji spaja Moskvu sa jugom je juče zatvoren, a gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je objavio da su uvedene antiterorističke mjere u glavnom gradu Rusije.

08:12h

Članovi ruske plaćeničke grupe Vagnera kasno sinoć prešli su granicu iz Ukrajine u Rusiju najavivši da su spremni da idu "do kraja" u sukobu protiv ruske vojske.