Vagner krenuo ka Moskvi, pa stao da bi se "izbjeglo krvoproliće"

Prigožin je rekao da su njegovi borci bili na 200 kilometara od glavnog grada Rusije. Iz Kremlja poručili da neće krivično goniti šefa Vagnera i da će se on "preseliti u Bjelorusiju"

345984 pregleda269 komentar(a)
Vagnerovci u Rostovu, napredovali i ka Moskvi, Foto: Reuters
24.06.2023. 22:04h
14:45h

Savjet bezbjednosti Bjelorusije saopštio je da je Minsk ostao saveznik Rusije i da su unutrašnji sporovi "poklon kolektivnom Zapadu".

Saopštenje je objavljeno kao odgovor na pobunu plaćeničke vojske Vagnera u Rusiji.

14:23h

Ruski vojnici su postavili mitraljesku poziciju na jugozapadnoj ivici Moskve, pokazuju fotografije koje je objavio list Vedomosti.

Fotografije, prenosi agencija Rojters, takođe pokazuju okupljanje naoružane policije na mjestu gdje se autoputem M4 - kojim se kreću pobunjeni Vagnerovi plaćenici - stiže do ruske prijestonice.

Crveni trg u Moskvi je zatvoren.

Crveni trg u Moskvifoto: Reuters
13:59h

Šef ruske spoljne obavještajne službe SVR Sergej Nariškin kazao je da je "jasno da je propao pokušaj podjele društva, izazivanjem građanskog rata", prenijela je agencija Rojters, pisanje ruske agencije TASS.

13:56h

Pobunjeni ruski plaćenik Jevgenij Prigožin ponovo se oglasio navodeći da njegove trupe nisu imale potrebu da ispale nijedan metak kada su preuzele kontrolu nad štabom ruskog Južnog vojnog okruga u Rostovu.

Međutim, u novoj audio poruci koju je objavila njegova pres-služba, on je rekao da su na njegove ljude pucala artiljerija i helikopteri na putu za Rostov.

Rekao je da misli da ima podršku ruskog naroda za ono što on naziva svojim "maršem pravde".

13:54h

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kazao je da "pažljivo nadzire situaciju u Rusiji" i da je u kontaktu sa evropskim vođama i partnerima u G7.

"Jasno je da se radi o unurašnjem problemu Rusije. Naša podrška Ukrajini i njenom predsjedniku Volodimiru Zelenskom je nepokolebljiva", napisao je Mišel na Tviteru.

13:41h

Predsjednik Vladimir Putin radi u Kremlju, izjavio je njegov portparol Dmitrij Peskov, prenijela je agencija RIA.

Putin je ranije obećao da će ugušiti oružanu pobunu Vagnerove plaćeničke grupe.

13:36h

Borci jedinice "Ahmat" stigli su u Rostov na Donu kako bi suzbili pobunu grupe Vagner.

Jedinica "Ahmat", koju mnogi nazivaju privatnom vojskom lidera Čečenske oblasti Ramzana Kadirova, voze oklopna vozila, lične automobile i vojne kamione ulicama Rostova.

 

Navodno je oko 200 vojnika poslato u Rostovsku oblast kako bi "razoružali borce Vagnera".

Navodno, plaćenici Vagnera postavljaju minske barijere u centru Rostova na donu.

13:31h

Proratni ruski nacionalisti predvođeni bivšim službenikom službe bezbjednosti FSB izjavili su da će uskoro objaviti plan akcije kao odgovor na oružanu pobunu Vagnerove plaćeničke grupe.

Ruska nacionalistička grupa, poznata kao "Klub ljutih patriota", navela je u saopštenju da bi građanski rat mogao dovesti do ponižavajućeg vojnog poraza ruske vojske u Ukrajini i upozorila da je Rusija na ivici katastrofe.

12:38h

Plaćenička grupa Vagner saopštila je da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile civilni kamion u regionu Voronjež.

Takođe se navodi da su putnik i vozač kamiona poginuli na licu mjesta.

Uznemirujući video

 
12:23h

Na Telegram kanalu osnivača Vagnera i ruskog plaćenika Jevgenija Prigožina objavljen je informacija da su se te snage uputile ka Moskvi.

"Kolone PMC Vagner na putu za Moskvu iz Lipecke oblasti duž autoputa M4", piše na Telegram kanalu Prigožina.

 
11:59h

Plaćenička grupa Vagner tvrdi da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile skladište nafte u Voronježu.

Navode, da su ruske snage uništile skladište "kako bi lišila Vagner grupu u Voronježu zaliha opreme za selidbu".

 

Guverner ruske oblasti Voronjež rekao je da hitne službe pokušavaju da ugase zapaljeni rezervoar za skladište nafte.

"Na licu mjesta radi više od 100 vatrogasaca i 30 jedinica", napisao je guverner Aleksandar Gusev na Telegramu.

Izmjena: 12:19h
11:36h

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je svojim građanima da izbjegavaju grad Rostov i okolinu, kao i centar Moskve do daljnjeg zbog dešavanja u Rusiji.

"U Moskvi treba izbjegavati državne, posebno vojne objekte. Centar grada treba izbjegavati do daljeg. Uputstva ruskih bezbjednosnih organa treba da se poštuju po svaku cijenu", navodi ministarstvo u svom ažuriranom savjetu za putovanja.

11:35h

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je Ruse da se okupe oko predsjednika Vladimira Putina usred pobune plaćeničke vojske Vagner grupe, prenosi agencija Rojters.

11:23h

NATO "prati situaciju" u Rusiji, saopštila je portparolka vojne alijanse.

Portparolka Oana Lungesku u dostavljenom saopštenju, nije dala više informacija.

11:20h

Nakon optužbi predsjednika Rusije Vladimira Putina da je pobuna Vagnera izdaja, oglasio se i vođa te plaćeničke grupe Jevgenij Prigožion.

"Predsjednik je pogriješio, mi nismo izdajnici otadžbine. Mi smo patriote. Borili smo se i borimo se. Svi Vagnerovi privatnici. I niko se neće predati na zahtjev predsjednika FSB i bilo koga drugog, jer ne želimo da zemlja živi u korupciji, prevari i birokratiji. Oni koji nam se danas suprotstavljaju, okupili su se oko ološa", piše na Telegram kanalu Prigožina

Prigožin je odbio da se preda i položi oružje.

11:10h

Snage plaćeničke grupe Vagner, prema objavljenim snimcima na mrežama prošle su i kroz grad Buturlinovka u Voronježskoj oblasti.

 

Na snimcima se, između ostalog, mogu vidjeti oklopna vozila, kamioni sa topovima S-60, tenkovi, raketni sistem PVO Pancir-S1...

 
11:03h

Čečenski lider Ramzan Kadirov  je oružanu pobunu grupe Vagner nazvao izdajom.

On je kazao i da su čečenski borci "otišli ​​u zone napetosti", kako bi se suprotstavile snagama plaćeničke grupe Vagner.

10:50h

Na Telegram kanalu plaćeničke grupe Vagner Jevgenija Prigožina objavljena je vijest da je u gradu Voronjež oboren helikopter vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

"Oboreni helikopter Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji je iz vazduha napao pješadiju PMC (Privatna vojna kompanija) Vagner u Voronježu", piše na telegram kanalu Prigožina.

Uz vijest je objavljena i fotografija oborene letjelice.

foto: TelegramPrigožin

Na istom kanalu objavljen je i video pada aviona Su-25 vazdušnih snaga Rusije. Nije navedeno kada je nastao snimak i gdje je avio oboren.

 

Grad Voronjež je udaljen oko 500 kilometara južno od Moskve.

10:29h

Borci privatne plaćeničke grupe Vagner patroliraju ulicama Rostova na Donu.

Najviše njih raspoređeno je u ulici u blizini sjedišta Južnog vojnog okruga u gradu Rostov na Donu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Izmjena: 10:48h
10:18h

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je u subotu Ruse da se okupe oko ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na Telegram kanal bjeloruskog Predsjedništva objavljena je informacija da je Putin razgovorio sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom i da ga je obavijestio o "događajima u Rusiji".