Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratiti sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
2116 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz kol centar za pomoć građanima, Foto: Boris Pejović
Detalj iz kol centar za pomoć građanima, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2020. 21:42h

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Farma Rovčanin donirala je danas po deset koka nosilja za pedeset porodica slabijeg imovnog stanja.
Farma “Rovčanin” je, pored ove pomoći, donirala Crvenom krstu i 1000 komada jaja za ugrožene porodice.
“Pomoć koju dobijamo svakog dana od društveno odgovornih kompanija veoma je značajna za naše sugrađane slabijeg materijalnog stanja. Međutim, moramo istaći posebno ovu donacije Farme Rovčanin, koja je mnogo značajnija za naše korisnike od one koje im damo jednokratno u hrani i higijeni” – saopšteno je iz OO Crvenog krsta Bijelo Polje.
Iz Crvenog krsta Bijelo Polje ističu da svakodnevno primaju donacije, koje u mnogome pomažu da veliki broj građana dobije neophodnu pomoćPored farme Rovnačanin Sabit Heldić je Crvenom krstu uručio 20 paketa hrane ( vrijednost 250 eura), kao i radnici Parking servisa koji su donirali pakete hranu u vrijednosti 200 eura.

Klub odbornika DPS-a Šavnik odrekao se odborničke nadoknade, dajući time doprinos u borbi protiv Covid-19 virusa.

"Svjesni da samo zajedničkim snagama možemo odgovoriti u borbi protiv novog virusa naš klub odbornika solidarno i odgovorno odnio se i prema aktuelnom problemu odričući se svoje mjesečne nadoknade!", navodi se u saopštenju.

"Sa željom za dobro zdravlje Vas i Vaših porodica, pozivamo Vas na odgovoran odnos prema novonastaloj situaciji i poštovanje preporučenih mjera", zaključili su oni.

Zaposleni u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ donirali su dio svoje martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti. Ovaj simbiličan doprinos zajednici jeste poruka da ne smijemo izgubiti iz vida vrijednosti humanosti i solidarnosti. Prikupljenih 1100 eura predstavljaju odraz brige za drugoga i želje da u teškim vremenima pružimo ruku pomoći onima kojima je najpotrebnija

Tri tivatske kompanije uplatiile su 20 hijada eura za nabavku respiratora za potrebe Opšte bolnice Kotor. Radi se o firmama Kovinić Company čiji su vlasnici Snežan i Željko Kovinić, Cattaro Comapny Group Rada Gaga Arsića i Monefish Dejana Krstovića.

Te kompanije su inače i donatori humanitarnih paketa koje ovih dana dijeli OO Crvenog krsta Tivta.

Prijestonica Cetinje uplatiće Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 18.500 eura kao izraz solidarnosti u zajedničkim naporima da se prvovremeno, odgovorno i odlučno odgovori na izavove sa kojima se suočava crnogorsko društvo uslijed pandemije koronavirusa.
Prijestonica je namjenski odredila uplatu od 10.000 eura za Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, dok su ostatak novca izdvajanjem od zarade donirali rukovodoci sekretarijata, direkcija i službi u lokalnoj upravi, kao i direktori javnih preduzeća čiji je osnivač Prijestonica Cetinje.
Iz Prijestonice je saopšteno da su slijedeći primjer članova Vlade Crne Gore, koji su uplatili donaciju od po 50 odsto zarade na poseban račun Nacionalnog koordinacionog tijela, isti iznos od zarade uplatili i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i predsjednica Skupštine Maja Ćetković.
„Ovo su trenuci kada je svaka pomoć dobrodošla, kada svi treba da budemo kao jedno, da pružimo ruku onome kome je pomoć potrebna, da budemo odgovorni prema sebi i drugima, da pokažemo da umjemo i više i bolje. Vazda je Crna Gora bila kadra da se nosi sa nedaćama, pa će i ovaj izazov biti prošlost jednog dana. Do tada, naša je obaveza da pomognemo koliko možemo, da budemo disciplinovani, slijedimo predložene mjere i preporuke, i ostanemo doma. Čuvajući sebe, čuvamo i druge“, poručio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Kompanije Nikmar i Pool Chemical donirale su po 105 litara hlora Službi zaštite i spašavanja Opštine Tivat koji se, razblažen sa vodom, koristi kao dezinsfekciono sredstvo kojim tivatski vatrogsci iz autocisterni svakodnevno peru javne površine u tom gradu.

Kompanija Ben-Kov iz Tivta, Službi zaštite i spašavanja donirala je 100 litara goriva i ustupila na besplatno korišćenje tokom krize specijalno sanitetsko i operativno vozilo.

Brojne druge tivatske kompanije i ugostitelji poput kafe barova KLM i Rekoleta, odnosno pekare "Davidović" doniraju hrane i piće za operativce koji su na terenu, dok je Crveni krst Tivta SZS-u obezbjedio kompletnu identanstku opremu za rad na terenu.

Tvatski vatrogasci citernama svakodnevno voze vodu stanovnicima neformalnog romsko-egipćanskog naselja na Lovanji, a tokom marta je za 12 porodica koje tamo žive dopremljeno preko 100 kubika vode.

Pokrenut sajt Help Montenegro
Ideja je da se paketi sa hranom, za najmanje 15 dana, podijele djeci i porodicama iz ruralnih sredina pogođenih krizom Help Montenegro je sajt, koji je, prije dva dana, kreirala biznismenka Jasmina Salihović sa idejom da pozove svoje prijatelje iz Švajcarske da doniraju, kako bi pomogli porodicama iz Kolašina, najviše pogođenim trenutnim stanjem.
Vijesti.me | Sourcefabric
Firma "Gradir Montenegro doo" o donirala je 20.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti Crne Gore u borbi protiv koronavirusa.
Iz Demokratske Crne Gore saopšteno je da je nikšićki odbor ove partije uputio donaciju u prehrambrenim proizvodima Crvenom krstu, Narodnoj kuhinji i udruženjima koja se staraju o ugroženoj populaciji.
"S obzirom na aktuelnu situaciju u državi i stanje opšte ugroženosti stanovništva, kao i na činjenicu da je velikom broju građana na teritoriji opštine Nikšić potrebna pomoć jer se nalaze na ivici ekonomskog i socijalnog ponora, Opštinski odbor Demokrata Nikšića uputio je donaciju u prehrambenim proizvodima Crvenom krstu, Narodnoj kuhinji i drugim udruženjima koja se staraju o ugroženoj populaciji. Uprkos činjenici da Demokratska Crna Gora, kao ni ostale opozicione partije, iz dobro poznatih razloga, ne dobija odbornička i druga budžetska sredstva od SO Nikšić, smatramo da moramo biti aktivni u punoj mjeri na planu zaštite ugroženih građana kojih je u našoj opštini sve više, a ova akcija je realizovana od ličnih donacija članova i funkcionera Opštinskog odbora.
Nikšićke Demokrate su, kažu iz ove partije, "ovom akcijom nastavile kontinuitet donacija u humanitarne svrhe koje su prethodnih dana i nedjelja stizale od gotovo svih odbora Demokratske Crne Gore kao i Kluba poslanika Demokrata."
"Demokratska Crna Gora, kao odgovoran i društveno solidaran politički subjekat, je prije ove humanitarne akcije, upravo u Nikšiću uplatila donaciju u iznosu od 1000 eura krojačkom salonu „Sara“ iz tog grada koja se bavi šivenjem maski koje besplatno dijeli onima kojima su potrebne i time pokazuju sasvim iskreno i bezinteresno djelovanje. Članovi i funkcioneri Opštinskog odbora Demokrata Nikšić će i dalje pomagati Crvenom krstu i Narodnoj kuhinji, a čime pokazuju solidarnost, čovjekoljublje i humanost, a te principe bi svakako trebalo slijediti u svakom vremenu. Kucnuo je čas da se ozbiljno i pošteno rješava, ovom zdravstvenom krizom otkrivena, već postojeća duboka socijalna kriza u koju tone naš grad, nekadašnji privredni gigant", zaključeno je.

Volonteri su tokom proteklih dana neopodnu pomoć u vidu životnih potrepština dostavili i mještanima sela u zaleđu Herceg Novog, saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje

"Prešavši snijegom prekrivene puteve i staze, volonteri opštinske organizacije Crvenog krsta, Opštine Herceg Novi i Agencije za zaštitu i razvoj Orjena stigli su juče do deset porodica u seoskim područjima - na Sitnici, Kruševicama, Ublima, kako bi im uručili humanitarnu pomoć."

Radi se uglavnom o starijim sugrađanima i samačkim domaćinstvima, koja pored dostave namirnica, imaju i potrebu za dodatnom njegom, s obzirom na godine i zdravstveno stanje.

Kako je poručeno, u narednom periodu biće nastavljen obilazak hercegnovskih sela, kako bi pomoć stigla do svakog domaćinstva kojem je potrebna.

Svi koji nisu u mogućnosti da obezbijede osnovne životne namirnice mogu se obratiti novskim volonterima pozovom na broj telefona opštinske organizacije Crvenog krsta (031) 327 320, u periodu od 9 do 17 časova.

Još dvadeset jedan poslanik, kao i jedan funkcioner Skupštine Crne Gore doniraće polovinu martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa
"Još dvadeset jedan poslanik, kao i jedan funkcioner Skupštine Crne Gore dali su saglasnost Službi Skupštine Crne Gore da se polovina martovske zarade, u ukupnom iznosu 18.031,16 eura usmjeri na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.
Podsjećamo da je nedavno od strane trideset tri poslanika i pet funkcionera izdvojeno 30.798,29 eura, dok je Sindikalna organizacija Skupštine Crne Gore opredijelila 1.500,00 eura. Na taj način od strane Skupštine Crne Gore do sada je donirano 50.329,45 eura. Takođe, dio poslanika se ranije samoinicijativno pridružio institucijama, kompanijama i pojedincima u prikupljanju sredstava za borbu protiv pandemije, uplativši NKT za zarazne bolesti određena sredstva", saopšteno je iz Skupštine.
Vlasnik etno sela Krapina iznad Budve, Gojko Božović, odlučio je da pokloni hiljadu kilograma pastrmke iz svoga ribnjaka.
“Mojim Budvanima bilo koje vijere i nacije! U ribnjake Krapina ima 1000 kilograma pastrmke! 950 kilograma je za moje Budvane, 50 za familiju, kumove i bliže rođake! Molim epidemiolosku službu i nadležne organe koji spasavaju našu Crnu Goru da mi omoguće da ovo sprovedem u djelo. Neka je viječna Crna Gora”, poručio je Božović.
Božović
Božović
Austrijska kompanija EOSS Technologies GmbH Holding iz Graca, koja je na osnovu privatno-javnog partnerstva sa Vladom Crne Gore, prije devet godina osnovala Wireless Montenegro d.o.o. donijela je odluku da donira 20.000 eura, za nabavku respiratora koji će pomoći u borbi protiv epidemije Kovid 19 u Crnoj Gori.
Ovakvu odluku austrijskog partnera inicirali su predsjednik Borda direktora Thomas Erkinger i Blažo Šaban, izvršni direktor kompanije Wireless Montenegro, koji ovim povodom kaže:
“Smatram da je situacija u kojoj se nalazi naše društvo i Država Crna Gora izuzetno teška i da se kao sve države na svijetu, koje se bore protiv ove pandemije, moramo ujediniti i angažovati, svako prema svojim mogućnostima, kako pojedinačno, tako i korporativno i pokazati društvenu odgovornost, kojom ćemo na kraju savladati i ovako velike društvene nedaće”
Opredijeljena sredstva u visini 20.000 eura će biti opredijeljena za nabavku respiratora koji će biti dodijeljen Bolnici “Danilo I” na Cetinju.
Wireless Montenegro je "implementirala najmoderniji digitalni radio komunikacioni system za bezbjedonosne komunikacije u skladu sa evropskim standardom nazvan TETRA standard na teritoriji cijele Crne Gore. Istovremeno Wireless Montenegro pruža usluge bežičnog besplatnog interneta u svim opštinama za potrebe građana Crne Gore pod logom “Free Montenegro”. Ovo je prva kompanija u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija koja je sa Vladom Crne Gore osnovana na bazi privatno – javnog partnerstva."
Provincija Sičuan donirala je Glavnom gradu 20.000 zaštitnih maski kao vid podrške u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će narednih dana posredstvom ambasade Crne Gore u Pekingu stići u Podgoricu.
"Guverner Provincije Sičuan Jin Li uputio je nedavno pismo gradonačelniku dr Ivanu Vukoviću u kojem je izrazio zahvalnost na donaciji u iznosu od 10.000 eura koju je Sičuan dobio od Glavnog grada dok je epidemija trajala u Kini. On je izrazio solidarnost sa građanima Podgorice i Crne Gore u ovom izazovnom trenutku i izrazio spremnost da donacijom medicinske zaštitne opreme podrži napore koje Glavni grad ulaže u borbi protiv epidemije. Ova donacija još jednom je potvrdila čvrstu prijateljsku vezu naroda Kine i Crne Gore, odnosno provincije Sičuan i Podgorice. Podsjećamo da Sičuan i Podgorica od 2015. godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju, njeguju intenzivne prijateljske odnose" , saopšteno je iz Glavnog grada.
NR Kina je do sada donacijama od ukupno 250.000 eura učestvovala u realizaciji dva projekta u Podgorici i to u izgradnji biciklističkih staza i u rekonstrukciji parka na Pobrežju.
Polumenta ustupio Vladi hotel u Ulcinju.
Kompanija POWERCHINA donirala 20.000 jednokratnih medicinskih maski preko Ambasade u Pekingu Dobrotvor Hajriz Hačko Brčvak pomogao je i Ulcinju slanjem pošiljke od 120 paketa namirnica u vrijednosti od šest hiljada eura, čime će biti podmireno cijelo seosko područje. Poznati pjevač Šako Polumenta ustupio je Vladi na korištenje svoj hotel "Verse Holidej Park" u Ulcinju.
Vijesti.me | Sourcefabric
Javni funkcioneri Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja donirali su polovinu svoje martovske zarade Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, čime su dali doprinos prikupljanju sredstava za borbu protiv virusa Covid19 u Crnoj Gori i ublažavanje posljedica nastalih usljed epidemije ove zarazne bolesti, saopšteno je iuz Ministarstva.

Bonus video: