Salihović mobilisala Švajcarce da pomognu Kolašinu

Ideja je da se paketi sa hranom, za najmanje 15 dana, podijele djeci i porodicama iz ruralnih sredina pogođenih krizom
7238 pregleda 2 komentar(a)
Sa sajta Help Montenegro
Sa sajta Help Montenegro
Ažurirano: 02.04.2020. 11:51h

Help Montenegro je sajt, koji je, prije dva dana, kreirala biznismenka Jasmina Salihović sa idejom da pozove svoje prijatelje iz Švajcarske da doniraju, kako bi pomogli porodicama iz Kolašina, najviše pogođenim trenutnim stanjem. Salihović, koja je uspješna poslovna žena u Švajcarskoj, po nekoliko mjeseci godišnje živi i radi u Kolašinu, a do sada je raznim projektima više puta pomagala svojim sugrađanima.

„Izolovana u Kolašinu, sa svoje troje djece, osjećam se zahvalnom što imam dovoljno resursa da prehranim porodicu. Međutim, svakodnevno sam i svjesna da druge porodica, bliske mojoj, koje se suočavaju sa teškom situacijom, nemaju minimum sredstava za život. Ovim putem želim da pozovem u pomoć sve moje švajcarske prijatelje i porodicu. Ne možemo ostaviti ljude bez sredstava za život. Molim vas pomozite mi da pružimo minimum solidarnosti, koju svi trebamo dati drugima“, poručila je Salihović na sajtu.

Samo nekoliko sati nakon što je sajt Help Montenegro profunkcionisao, stigle su, kaže ona za „Vijesti“ i prve donacije. U narednim danima očekuje ih još više. Ideja joj je da, zahvaljujući novcu, koji prikupi na taj način, u Kolašinu napravi svojevrsnu „banku hrane“ u centru grada, gdje će najugroženije porodice i pojedinci moći moći da dođu po najosnovnije namirnice.

500 novih porodica svakog dana, prema zvaničnim podacima, se javi za pomoć. Od 4.750 porodica kojima je potrebna pomoć u cijeloj Crnoj Gori, samo polovina njih je do sada tu pomoć i dobila“, napisala je Salihović na svom sajtu.

Kaže da će svaki euro biti pretvoren u hranu i higijenske proizvode, a o načinu raspodjela ubrzo će se dogovoriti sa Oštinskim timom za zaštitu i spašavanje.

Ideja je da se paketi sa hranom, za najmanje 15 dana, podijele djeci i porodicama iz ruralnih sredina pogođenih krizom. Naravno, i onima u gradu kojima je to potrebno. Crveni krst Crne Gore već radi odličan posao, ali im nedostaju resursi.

Prijatelje i ostale građane Švajcarske pozvala je da doniraju 50, 100 ili 200 eura. Objasnila je da se sa 50 eura “može pomoći starijim osobama da prežive bar jednu nedjelju, čak i više, bez izlaska van svojih domova“. Sa 100 eura, napisala je Salihović, „može se pomoći porodici sa djecom i specifičnim potrebama“.

Bonus video: