Upoznajte heroja sa fotografije Crvenog krsta: Ništa nije teško kad se pomaže ljudima

"Žena je htjela da sama pređe most i preuzme paket, počela je da pada i kiša, ali nisam mogao da dozvolim da ona sama preko mosta u tim uslovima nosi namirnice”, ispričao je "Vijestima" Filip Vukčević
30425 pregleda 10 komentar(a)
Fotografija koja je obišla društvene mreže, Foto: Crveni krst Crne Gore
Fotografija koja je obišla društvene mreže, Foto: Crveni krst Crne Gore
Ažurirano: 02.04.2020. 21:22h

Fotografiju mladića u uniformi Crvenog krsta, dok prelazi stari željezni most u Rijeci Piperskoj i preko ramena nosi vreću brašna, sa oduševljenjem su prethodna dva dana dijelili korisnici društvenih mreža.

“Za naše volontere nema prepreka da bi stigli do ugroženih”, objavio je i Crveni krst na Tviteru, uz fotografiju snimljenu na mostu na sajlama preko rijeke Morače.

Mladić na fotografiji, Filip Vukčević iz Podgorice, student je vizuelnih umjetnosti, a u Crvenom krstu volontira već pet godina. Na poziv redakcije, u ponedjeljak oko 16 sati, zamolio je da se čujemo kasnije jer - pristižu novi pozivi, zadaci i obaveze na terenu.

“Nosili smo humanitarnu pomoć za članove jedne porodice, žena je htjela da ona pređe most i preuzme paket, počela je da pada i kiša, ali nisam mogao da to dozvolim da ona sama preko mosta u tim uslovima nosi namirnice”, ispričao je Vukčević “Vijestima”.

Skromno je objasnio da ne vidi ništa posebno u tome što je, da bi dostavio pomoć, prelazio preko mosta koji mnogima izgleda kao da će svakog časa da se uruši.

Filip Vukčević
Filip Vukčević(Foto: Privatna arhiva)

Most u Rijeci Piperskoj za mnoge je atrakcija i teško da bi se usudili da ga pređu. Ali, mještani godinama preko tog mosta rutinski prenose potrepštine za domaćinstvo. Most je godinama bio i jedina veza sa gradom za dvadesetak porodica Božović, dok u februaru 2015. Vojska Crne Gore nije probila put i Rijeku Pipersku povezala sa Mjesnom zajednicom Bioče.

“U suštini, most je dosta bezbjedan, žičani, ojačan, malo se ljulja, ali nije toliko strašno preći preko njega”, prenosi utiske Vukčević.

Objašnjava i da je on u CK dio tima za djelovanje u nesrećama i da je, poput drugih volontera, prošao obuku kojom je pripremljen za slične situacije.

“Volonteri CK redovno prolaze obuke i druge edukacije koje organizujemo. Neke od njih su bazične i važne su za sve volontere, poput principa djelovanja CK, prava i obaveze volontera..., dok se neke organizuju u okviru raznih programa - djelovanje u nesrećama, briga o starijima, prva pomoć i slično. Mi ih angažujemo upravo na osnovu tih njihovih prethodno stečenih znanja i iskustava. Svakako ne bismo doveli volontere u neke rizične situacije, ali ovi što su na terenu imaju bazična znanja da procijene stepen rizika u kojem se nalaze i da, u odnosu na to, postupe”, kazala je “Vijestima” predsjednica CK Milica Kovačević.

Filip Vukčević
Vukčević svakodnevno uručuje pomoć(Foto: Privatna arhiva)

Prema njenim riječima, jedan od osnovnih preporuka za djelovanje u svakoj situaciji je da svaki volonter prvo procijeni sopstvenu bezbjednost, da bi dalje mogli da pomažu drugima.

Volonteri su širom Crne Gore angažovani su da pruže podršku i pomoć građanima koji su najviše pogođeni mjerama koje su privremeno usvojene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa - distribuiraju humanitarnu pomoć, pružaju psihološku podršku, a ovih dana na raspolaganju su i onima kojima je zbog mjera protiv širenja koronavirusa preporučeno da ne napuštaju domove ili su im propisane mjere samoizolacije.

Vlada i Nacionalno tjelo protiv zaraznih bolesti nedavno su usvojili novi set mjera, prema kojima se, uz neke izuzetke, ograničava kretanje od subote u 13 do ponedjeljka u pet sati ujutro. To za volontere CK može značiti i veći broj zahtjeva.

“CKCG nastaviće da pruža svoje usluge i tokom vikenda, kao i do sada. Vikendom dijelimo humanitarnu pomoć na osnovu zahtjeva koje dobijamo tokom cijele nedjelje, a subotom vršimo nabavku za građane koji su nam se prethodno obratili. Zato molimo građane da zbog novih zabrana kretanja na vrijeme analiziraju svoje potrebe i organizuju obaveze. Moramo se svi navići da djelujemo u novonastalim okolnostima, da ne bi bilo ‘hitnih’ intervencija koje mogu ometati pružanje podrške najugroženijima”, poručili su iz CK.

Brojevi CKCG za pomoć u obavljanju nabavki i drugih obaveza je 069 19 44 75, a broj 069 19 44 75 za psiho-socijalnu podršku. Brojevi su aktivni svakog dana od 9 do 18 sati, osim nedjelje. Pozivi su besplatni za sve mreže.

Treba više ljudstva i dozvola za nove volontere

Iz više neformalnih grupa građana širom Crne Gore tvrde da pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna. Zato su uputili apel NKT da izda posebne potvrde uz protokole i pravila postupanja za političke partije, humanitarne organizacije i grupe volontera kako bi mogli da prikupe i distribuiraju pomoć, “kako ljudi ne bi gladovali, a najugroženiji imali pristup hrani za bebe, pelenama, voću”.

Tražili su od NKT i da “stavi na raspolaganje policiju, komunalnu policiju, vatrogasce”, te predložili da po jedan službenik ide sa grupama i tako se osigura poštovanje mjera.

Apelovali su i da se Crvenom krstu obezbijedi više resursa i ljudstva, “kako bi mogli da odgovore izazovu”.

Bonus video: