Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo pet osoba, a 313 je inficirano
3187 pregleda 0 komentar(a)
Tuzi, Foto: Savo Prelević
Tuzi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2020. 22:11h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo pet osoba, a 313 je inficirano.

Mugoša: Pad u inficiranju, epidemiološka situacija mnogo povoljnija

Mugoša je kazao da je do sada na COVID19 urađeno 5.085 testova Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša rekao je da u Crnoj Gori imamo pad u inficiranju koronavirusom i porast broja opravljenih. "Naša epidemiloška situacija je mnogo povoljnija, nego što je bila ranije", istakao je Mugoša na pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).
Vijesti.me | Sourcefabric

Preporuka SZO je da se može početi sa tranzicijom ukoliko je dokumentovano da je širenje infekcije pod kontrolom, ističe šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović.

"Preporuka SZO je da se može početi sa tranzicijom ukoliko je dokumentovano da je širenje infekcije pod kontrolom", ističe šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Apel generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Gebrejesusa, koji je pozvao zemlje da "zajedno spriječimo tragediju", upućen je i u kontekstu iniciranih konsultacija na globalnom i regionalnom nivou o potrebi relaksiranja režima restriktivnih mjera, pojasnila je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović.
Vijesti.me | Sourcefabric

Crna Gora mora biti drugačija nego što je danas i proaktivnija ako želi da uspije, pri čemu će cijela naredna decenija biti provedena u oporavku od sadašnje zdravstveno-ekonomske krize, ocijenio je nekadašnji premijer Igor Lukšić.

Crna Gora mora biti drugačija nego što je danas i proaktivnija ako želi da uspije, pri čemu će cijela naredna decenija biti provedena u oporavku od sadašnje zdravstveno-ekonomske krize, ocijenio je nekadašnji premijer Igor Lukšić. On smatra da jedino za šta nema vremena jeste povratak na staro i uobičajeno.
Vijesti.me | Sourcefabric

Pušači spadaju u rizične kategorije od COVID-19 infekcije, upozorili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) i apelovali na konzumente duvanskih proizvoda da se oslobode te višestruko štetne zavisnosti.

Kako su naveli iz Udruženja, pušači su prije svega u većem riziku da budu zaraženi zbog same zavisnosti od pušenja, koja podrazumijeva korištenje potencijalno kontaminiranih ruku i cigareta kontaminiranih u kontaktu sa rukama u bliskom kontaktu sa sluzokožom usta i nosa
Vijesti.me | Sourcefabric

Doktor Bojan Bekan, koji je radio u jednoj od kovid ambulanti u Tološima, za Boje jutra je govorio o jednom radnom danu u ovim ambulantama i o zaduženjima ljekara i medicinskog osoblja.

Doktor Bekan objašnjava da rad u kovid ambulanti obuhvata kako zdravstveni nadzor, tako i redovne preglede pacijenata i pružanje ljekarske pomoći, ali i redovnu komunikaciju sa epidemiološkim službama. ažurirano Doktor Bojan Bekan, koji je radio u jednoj od kovid ambulanti u Tološima, za Boje jutra je govorio o jednom radnom danu u ovim ambulantama i o zaduženjima ljekara i medicinskog osoblja.
Vijesti.me | Sourcefabric

Policija je podnijela krivične prijave protiv 11 osoba koje su kršile mjeru izlaska iz objekta stanovanja od 19 sati do pet ujutru.

Procesuirane su po tri osobe u Podgorici i Beranama, dvije osobe u Ulcinju i po jedna u Nikšiću, Budvi i Baru. Policija je podnijela krivične prijave protiv 11 osoba koje su kršile mjeru izlaska iz objekta stanovanja od 19 sati do pet ujutru.
Vijesti.me | Sourcefabric

Jedan od rijetkih stručnjaka u regionu koji je reagovao čim se pojavio novi virus korona i vjerovao da može doći do pandemije je epidemiolog Zoran Radovanović, profesor Medicinskog fakulteta u penziji iz Srbije, koji je za Boje jutra govorio o popuštanju mjera, te kakve opcije su pred nama u narednim danima.

Epidemiolog cijeni da će bolest biti gotovo nevidljiva u periodu ljeta, ali da je sada teško davati sigurne prognoze ažurirano Jedan od rijetkih stručnjaka u regionu koji je reagovao čim se pojavio novi virus korona i vjerovao da može doći do pandemije je epidemiolog Zoran Radovanović, profesor Medicinskog fakulteta u penziji iz Srbije, koji je za Boje jutra govorio o popuštanju mjera, te kakve opcije su pred nama u narednim danima.
Vijesti.me | Sourcefabric
Iz CTU predložili mjere kako bi turističke agencije preživjele pandemiju.
Iz CTU predlažu da se poslovanje turističkih agencija tretira kao zatvoreni biznisi ažurirano Da Ministarstvo turizma u što kraćem roku donese zakonsku regulativu po kojoj će sve turističke agencije imati mogućnost da zadrže avans - depozit uplaćen od strane klijenata za sva putovanja koja su bila zakazana u periodu od 1.
Vijesti.me | Sourcefabric

Predsjednik Vlade, Duško Marković, kazao je da mu je drago što je italijanski premijer Đuzepe Konte prihvatio njegovu ponudu da Crna Gora, kada mogućnosti dozvole, bude domaćin starijim građanima Italije, posebno Lombardije, u našim ustanovama na primorju.

"Podržavamo Italiju i najranjivije kategorije u njihovom ličnom i socijalnom oporavku", poručio je premijer Predsjednik Vlade, Duško Marković, kazao je da mu je drago što je italijanski premijer Đuzepe Konte prihvatio njegovu ponudu da Crna Gora, kada mogućnosti dozvole, bude domaćin starijim građanima Italije, posebno Lombardije, u našim ustanovama na primorju.
Vijesti.me | Sourcefabric

Štjefan Camaj, volonter kriznog štaba u Tuzima, govorio je za Boje jutra o stanju u ovoj opštini i očekivanom ublažavanju mjera koje su propisane u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Od jučerašnjeg presjeka stanja pa jutros do 8:30 sati, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 48 uzoraka, među kojima je jedan bio pozitivan na prisustvo novog koronavirusa.

U Crnoj Gori je od početka dešavanja sa novim koronavirusom inficirano 313 osoba Od jučerašnjeg presjeka stanja pa jutros do 8:30 sati, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 48 uzoraka, među kojima je jedan bio pozitivan na prisustvo novog koronavirusa. Radi se o slučaju iz Budve koji je kontakt prethodno poznatog slučaja.
Vijesti.me | Sourcefabric

Troje zaposlenih KC zaraženo novim koronavirusom prethodnih dana. Premijer ocijenio da Crna Gora mora da nastavi ekonomski i društveni život i ostane dosljedna zaštiti zdravlja.

Troje zaposlenih Kliničkog centra (KC), koji direktno učestvuju u liječenju oboljelih od Covida-19, zaraženo je novim koronavirusom. Direktor KC Jevto Eraković odgovorio je "Vijestima" da su zaposleni u Infektivnoj i Internoj, kao i ostalim klinikama, testirani i da je ustanovljeno da su dvije medicinske sestre i jedan tehničar pozitivni na Covid-19.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: