Austrija šalje rukavice, dezinfekciona sredstva, Orav: CG može da koristi Mehanizam kao da je članica EU

Iz EU info centra su kazali da postupajući po zahtjevima za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa pristiglim kroz Mehanizam civilne zaštite, Evropska unija (EU) nastavlja da finansira i koordiniše isporuke pomoći zemljama članicama i zemljama svog okruženja
5888 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: EU info centar
Ilustracija, Foto: EU info centar

Crnoj Gori, koja je članica Mehanizma civilne zaštite, pomoć u borbi protiv koronavirusa stiže iz Austrije koja Crnoj Gori šalje rukavice, dezinfekciona sredstva i druge potrepštine, saopšteno je danas iz EU info centra.

"Zahvaljujući saradnji uspostavljenoj kroz Mehanizam civilne zaštite, Crnoj Gori iz Austrije stiže 1.000 posteljina za jednokratnu upotrebu, 1.000 paketa hirurških rukavica (100.000 komada), 300 kanistera dezinfekcionog rastvora (svaki kanistar sadrži pet litara) i 1.800 peškira", navodi se u saopštenju.

Iz EU info centra su kazali da postupajući po zahtjevima za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa pristiglim kroz Mehanizam civilne zaštite, Evropska unija (EU) nastavlja da finansira i koordiniše isporuke pomoći zemljama članicama i zemljama svog okruženja.

"Odlična je vijest da je Crna Gora u mogućnosti da koristi Mehanizam civilne zaštite EU kao odgovor na pandemiju koronavirusa, kao da je država članica EU. Zahvalni smo Austriji što je poslala ove vrijedne medicinske potrepštine u Crnu Goru, dok EU koordiniše i sufinansira isporuku pošiljke. To je još jedan pokazatelj solidarnosti EU u ovim teškim vremenima", kazao šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav povodom austrijske donacije

Iz EU info centra je saopšteno da je austrijska donacija samo dio sveukupne podrške EU Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana koja takođe uključuje i sredstva za društveni i ekonomski oporavak.

"Od 374 miliona eura kratkoročne i pomoći na srednji rok koje je Evropska unija opredjelila za region Zapadnog Balkana Crna Gora će dobiti 50 miliona. Dodatno je region dobio 38 miliona urgentne pomoći za sektor zdravstva. Crnoj Gori je opredijeljeno tri miliona eura. Prvi kontingent te pomoći, koji se realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama Ujedinjenih nacija, stiže narednih dana", kazali su iz EU info centra.

Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama je rekao da ovaj virus ne poznaje granice i zajednički rad je jedini način da ga zaustavimo.

"Zahvalan sam Austriji na pokazanom gestu evropske solidarnosti. Naš Koordinacioni centar za hitne slučajeve nastavlja da radi radi 24 sata dnevno na pružanju podrške zemljama članicama EU i našim najbližim prijateljima.” kazao je Lenarčič.

IZ EU info centra navode da je Crna Gora zvanično postala članica Mehanizma civilne zaštite 2015. godine, na današnji dan.

"Opšti cilj Mehanizma civilne zaštite EU je da promoviše saradnju između država članica EU i šest pridruženih članica u oblasti civilne zaštite, u cilju poboljšanja prevencije, spremnosti i reagovanja na katastrofe. Kada stepen vanrednog stanja prevaziđe mogućnosti reagovanja u državi, ona može zatražiti pomoć kroz Mehanizan u kojem Evropska komisija igra ključnu ulogu. Komisija koordiniše odgovor na katastrofu u Evropi i šire i snosi najmanje tri četvrtine troškova nabavke, transporta I distribucije upućene pomoći", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: