Pušači u većem riziku od COVID-19 infekcije

Kako su naveli iz Udruženja, pušači su prije svega u većem riziku da budu zaraženi zbog same zavisnosti od pušenja, koja podrazumijeva korištenje potencijalno kontaminiranih ruku i cigareta kontaminiranih u kontaktu sa rukama u bliskom kontaktu sa sluzokožom usta i nosa
3699 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Pušači spadaju u rizične kategorije od COVID-19 infekcije, upozorili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) i apelovali na konzumente duvanskih proizvoda da se oslobode te višestruko štetne zavisnosti.

Kako su naveli iz Udruženja, pušači su prije svega u većem riziku da budu zaraženi zbog same zavisnosti od pušenja, koja podrazumijeva korištenje potencijalno kontaminiranih ruku i cigareta kontaminiranih u kontaktu sa rukama u bliskom kontaktu sa sluzokožom usta i nosa.

„Ako pušač upražnjava svoju zavisnost van svog doma, na mjestima gdje je izloženost virusu velika i gdje je preporučeno održavati distancu i nositi zaštitnu masku, činjenica je da će u određenim intervalima biti prinuđen da skida masku, koju takođe potencijalno kontaminira rukama“, kazali su iz CDPR.

Prema njihovim riječima, na taj način pušač sebi višestruko povećava šansu da bude zaražen.

Takođe, smatraju u CDPR-u, produkti pušenja u vidu iskorištenih cigareta ili opušaka na sebi mogu zadržati infektivne partikule, ako ih je koristila zaražena osoba.

„Pa ako se nepravilno odlažu ili bacaju, svakako će u određenoj mjeri kontaminirati životnu sredinu i ubrzati transmisiju COVID-19 u užoj zajednici“, dodaje se u saopštenju CDPR-a.

Iz tog udruženja su podsjetili da pušači, posebno oni sa dužim pušačkim stažom, već imaju različite bolesti pluća ili redukovan plućni kapacitet što ih čini, ako se inficiraju, potencijalno rizičnim za teži oblik bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija je, kako su naveli iz CDPR-a, saopštila da su svi pacijenti oboljeli od plućnih bolesti, koje podrazumijevaju redukovanu sposobnost tijela da koristi kiseonik, svrstani u grupu jako visokog rizika od ozbiljnih plućnih komplikacija infekcije COVID-19

Iz CDPR-a su apelovali na pušače budu odgovorni prema svom i zdravlju svojih najbližih, kao i svih ostalih sa kojima su u kontaktu, i da sada iskoriste priliku i oslobode se te višestruko štetne zavisnosti.

„A ako to ipak ne mogu, onda da konzumiraju duvanske proizvode isključivo na otvorenim površinama svojih domova – terasama, uz obavezno pranje ruku prije i poslije konzumiranja cigareta, kao i pravilno odlaganje opušaka“, kaže se u saopštenju.

Iz udruženja su apelovali na sve građane da poštuju mjere Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Bonus video: