Politika najavila popuštanje mjera

Troje zaposlenih KC zaraženo novim koronavirusom prethodnih dana. Premijer ocijenio da Crna Gora mora da nastavi ekonomski i društveni život i ostane dosljedna zaštiti zdravlja
37555 pregleda 22 komentar(a)
U KC zaraženo manje od 0,2 zaposlenih, Foto: Savo Prelević
U KC zaraženo manje od 0,2 zaposlenih, Foto: Savo Prelević

Troje zaposlenih Kliničkog centra (KC), koji direktno učestvuju u liječenju oboljelih od Covida-19, zaraženo je novim koronavirusom.

Direktor KC Jevto Eraković odgovorio je “Vijestima” da su zaposleni u Infektivnoj i Internoj, kao i ostalim klinikama, testirani i da je ustanovljeno da su dvije medicinske sestre i jedan tehničar pozitivni na Covid-19.

“Međutim, zahvaljujući svim mjerama koje smo preduzeli da zdravstveni radnici koji dobiju infekciju u KC budu zaštićeni, kao i ljudi koji su u kontaktu sa njima, obezbijeđen im je na vrijeme smještaj, nisu u kontaktu sa porodicom i prijateljima. Trenutno se nalaze u izolaciji pod posebnim mjerama i na svu sreću niko nema komplikovanu kliničku sliku. Osjećaju se dobro i očekujemo brzo njihovo ozdravljenje i oporavak”, rekao je Eraković.

On je kazao da je zaraženo 0,2 odsto od ukupnog broja zaposlenih u KC. Istakao je i da je nemoguća njihova stoprocentna zaštita, iako nose kompletnu zaštitnu opremu koja je po svim svjetskim standardima.

Za dan oporavljena 33 pacijenta, na liječenju 35

Broj oporavljenih od novog koronavirusa, prema zvaničnim izjavama i sajtu Coronainfo, za samo jedan dan porastao je sa 55 na 88.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić kazao je da su laboratorije te ustanove od juče ujutru do popodne u 16.30 analizirale 48 uzoraka i registrovale jednog novopozitivnog na novi koronavirus. Riječ je o slučaju iz Podgorice, koji je kontakt prethodno oboljelog. Iz IJZ je juče ujutru saopšteno da su otkrivena tri novooboljela - po jedan iz Tuzi i Plava, koji su porodični kontakti, dok se slučaj iz Nikšića istražuje. Ukupan broj oboljelih je 312.

Eraković je rekao da je u KC hospitalizovano 17 pacijenata, od kojih 12 na Infektivnoj i petoro na Internoj klinici. Objasnio je da su pacijenti na Infektivnoj klinici dobrog opšteg stanja i stabilni te da mnogi od njih već imaju jedan negativni nalaz, pa se očekuju nova testiranja čime bi se stekli uslovi da budu otpušteni sa bolničkog liječenja. Rekao je da je juče dvoje pacijenata otpušteno iz te ustanove.

Jevto Eraković
Jevto Eraković(Foto: PR Centar)

Eraković je kazao da je dvoje pacijenata na respiratoru i životno ugroženo i istakao da je stanje jednog od njih jako teško i komplikovano.

On je kazao da je u barskoj bolnici hospitalizovano devet pacijenata, od kojih je četvoro djece, u beranskoj jedno, a u nikšićkoj bolnici osmoro pacijenata, kao i da su svi stabilno.

Marković: Zatražio sam plan ublažavanja mjera

Premijer Duško Marković juče je ocijenio da Crna Gora mora da nastavi ekonomski i društveni život, ostajući dosljedna primarnom zadatku zaštite zdravlja građana.

“Zatražio sam od ministara i starješina institucija da pripreme precizan i održiv plan ublažavanja donijetih mjera u više faza tokom narednih 45 dana, a počev od sjutra”, saopštio je Marković na Tviteru.

Duško Marković
Duško Marković(Foto: Twitter)

Naveo je i da “svaka sljedeća faza zavisiće od naše spremnosti da očuvamo dostignute rezultate u suzbija”

“Vlada i NKT učiniće sve da u narednim sedmicama, takođe postupno i odlučno, stvorimo uslove za oslobađanje građanskog, preduzetničkog i stvaralačkog potencijala”, napisao je Marković.

Eraković je juče odgovorio da otvaranje škola i vrtića neće biti mjere koje će se prve razmatrati.

“Nećemo ići sa mjerama koje u prvom planu mogu predstavljati rizik”. Komentarišući najavljeno postepeno ublažavanje mjera, Eraković je kazao da Crna Gora, kao i svi, treba da razmišlja o tranzicionom periodu. On je rekao da su predstavnici KC, IJZ i Vlade juče analizirali situaciju i obavili i razgovore sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a da je NKT pokazalo odgovornost u donošenju mjera, pa će tako i u ublažavanju.

Begić je juče rekao da trenutni podaci pokazuju da je epidemiološka situacija pod kontrolom i da je sa pridržavanjem propisanih mjera za očekivati da će se tako i nastaviti.

“Uvijek smo se trudili da idemo korak ispred i da koristimo sva znanja, iskustva i dostupne podatke širom svijeta, a koji ukazuju da koronavirus pokazuje neke karakteristike i da moramo biti jako obazrivi u danima koji su pred nama”, kazao je.

Ljekar na prvoj liniji i humanitarac

Doktor Hitne službe u Podgorici Edvin Hodžić donirao je 40 odsto svoje martovske zarade i po 100 eura, pored ostalog, uplatio na račun Crvenog krsta, Sindikata doktora medicine i Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Isto toliko Hodžić je uplatio i na račun samohrane majke Jasminke Pačariz (31) iz Rožaja, koja sa dvoje maloljetne djece godinama živi u neuslovnoj i skučenoj baraci u neliko kvadrata.

Hodžić je “Vijestima” kazao da je samo želio da motiviše i druge koji su u mogućnosti, da pomognu koliko mogu.

ervin Hodžić
Hodžić(Foto: Privatna arhiva)

Edvin Hodžić se, kao i prije nekoliko mjeseci, tokom božićnih praznika, i za Vaskrs ponudio kolegama da im bude zamjena, dok oni proslavljaju praznik sa svojim porodicama.

“Stavljam se i na raspolaganje kao ispomoć svojim kolegama u Kliničkom centru da pored mojih obaveznih smjena u Hitnoj, radim volonterski, svakako, u dogovoru sa menadžmentom Kliničkog centra, ako to bude potrebno u narednim danima”, rekao je on.

Za opremanje karantina u kasarni “Milovan Šaranović” 25.000 eura

Ministarstvo odbrane namjerava da potroši do 25.000 eura na opremanje karantina Vojske Crne Gore u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, a u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

“Trenutna epidemiološka situacija nalaže hitnost u postupanju u cilju zaštite života i zdravlja građana Crne Gore“, navodi se u obrazloženju koje potpisuje ministar odbrane Predrag Bošković.

6,04 miliona eura i 75.971,72 dolara stanje je na računu NKT na dan 16. april. U dokumentu Vlade piše da je od 14. do 16. aprila potrošeno 367.651,74 eura. Novac je namijenjen za nabavku medicinske opreme za privremene bolnice, kitove i potrošni materijal za testiranje, materijal za proizvodnju vizira, pomoć stanovnicima Tuzi...

Kako je ranije saopšteno, u okviru kasarne spremna su dva karantina, za 59 i 26 osoba, gdje su i prostorije za medicinsko osoblje, ambulanta, kao i soba za izolaciju.

Resor odbrane namjerava da na sredstva za dekontaminaciju potroši do 6.900 eura, još 6.600 na elektronske uređaje za opremanje karantina, do 5.700 na alkohol za dezinfekciju, 3.100 za zaštitne maske, 2.200 za zaštitne mantile i do 500 eura na zaštitne rukavice.

Ugovor za dekontaminaciju dobio je podgorički „PDG Professional development group“, nikšićki „NTC“ za nabavku elektro uređaja, podgorički „Inter pharm“ će isporučiti zaštitne mantile, a „Osmi red D“ rukavice. Za nabavku alkohola za dezinfekciju nije stigla nijedna ponuda, a Ministarstvo je odbilo ponudu podgoričkog „Milenasa“ za zaštitne maske, jer nisu bile u skladu sa traženim karakteristikama.

Na Vrelima pobuna, slijedi popuštanje?

Na društvenim mrežama juče su objavljeni snimci iz naselja Vrela ribnička, na kojima se vide stanovnici tog naselja kako protestuju protiv usvojenih mjera pred policijom, kao i masovno kršenje zabrane o napuštanju objekata stanovanja.

Situacija u tom naselju, kako je ocijenjeno na jučerašnjoj konferenciji za medije, je zadovoljavajuća. Begić je rekao da je urađeno više krugova testiranja i nije utvrđeno sekundarno obolijevanje u tom naselju. Kazao je da je zabilježen jedan slučaj i da je to žarište pod kontrolom i kandidovano je da uđe u razmatranje za popuštanje mjera.

Broj oboljelih pada

“Vijesti” su juče pitale da li je epidemiološka kriva počela da pada i kada, s obzirom na to da je ranije rečeno da će se to desiti kada broj oporavljenih na dnevnom nivou bude veći od broja novozaraženih. Begić je odgovorio da je pik obolijevanja zabilježen 3. aprila i da je broj zaraženih od tada u padu.

Bonus video: