Koprivica: Ako je za Bogdanovića, "Kralj Lir" zapravo "Kralj Ilir", onda i motel može biti biblioteka

"Dok je za neke renomirane festivale već poznato da epidemiološka situacija neće dozvoliti da se održe - "Bedem fest", "Lake fest", a da je za "City Groove", ipak, ostavljena mogućnost, da se održi. Pod vlašću DPS sponzora Bulajića postaje svima jasno da je epidemiološka situacija nekome majka, nekom maćeha"

5357 pregleda 16 komentar(a)
Koprivica, Foto: Demokrate
Koprivica, Foto: Demokrate

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica rekao je da je Ministarstvo kulture novac koji pripada nikšićkim i svim crnogorskim muzičarima, slikarima, vajarima, književnicima… dalo nikšićkim agitatorima i donatorima DPS-a

On je reagovao na jučerašnje saopštenje Ministarstva kulture.

"Činjenica da je Aleksandar Bogdanović ministar kulture po kazni, jer ga Cetinje nije htjelo, možda najbolje oslikava odnos DPS-a prema kulturi. Ukoliko ni to nije dovoljno da još jednom podsjetimo na činjenicu da u Crnoj Gori funkciju ministra kulture obnaša čovjek koji jedno od poznatijih djela Vilijema Šekspira naziva „Kralj Ilir“. Sreća je da Šekspir nije naš savremenik jer bi, po svoj prilici, izostao sa spiska autora na Konkursu Ministarstva kulture Crne Gore i izgubio u utrci sa hotelima i motelima. Tako je to kad Ministarstvo kulture ima svoje bardove – donatore i pružaoce svakovrsne logistike Demokratskoj partiji socijalista i beskompromisne pisce otvorenih pisama podrške predsjedniku DPS-a", rekao je Koprivica. Kazao je da je mnogo pitanja na koja Ministarstvo u svom reagovanju nije odgovorilo.

"Prećutavši ih, mislili su kako će sa njih skrenuti pažnju javnosti. Hajde da neka od njih ponovimo, možda iz drugog pokušaja „dobace“ do pažnje „Kralja Ilira“: Kako je moguće da jedno isto pravno lice istovremeno se bavi i uslugama motelskog smještaja i kulturom? Kakav kulturno-umjetnički kadar treba da ima jedan motel da bi dobio više novca od "Pjesničkih susreta na izvoru Pive"? Kakav umjetnički potencijal treba da imaju jedan hotel i jedan motel da zavrijede više od "Nikšićkih književnih susreta"? Odluka Ministarstva kulture o raspodjeli sredstava apsolutno je suprotna članu 71 Zakona o kulturi, jer je istim predviđeno da pravo učešća na konkursu za sredstva imaju osim fizičkih, samo pravna lica registrovana za obavljanje djelatnosti kulture, i ni jedna druga, a naročito ne ona koja se bave, uz dužno poštovanje posla, uslugama hotelskog i motelskog smještaja. Da su u laži kratke noge, jasno proizilazi iz zvaničnih podataka Centralnog registra privrednih subjekata, u kojima je d.o.o Comp-comerc, dobitnik sredstava za kulturu, upisano kao Društvo za proizvodnju, informatiku, trgovinu i usluge, a navedena šifra djelatnosti je: 5510! Pod tom šifrom, shodno zvaničnim pravilima, zna se koje djelatnosti se vode. Kultura nikako. I u daljoj analizi izvoda iz CRPS se nalazi i "naziv djelatnosti" ovog preduzeća, a to su "hoteli i slični smještaji". Upravo je u zvaničnoj klasifikaciji ta šifra za pomenutu djelatnost i predviđena. Znaju se oznake za npr umjetničko stvaralaštvo (9003) ili pak rad umjetničkih ustanova (9004) i naravno one ne stanuju pod krovom ski centara, motela i sl. Sve je to je još jedna potvrda i apsolutnog bezakonja i neuspješnog pokušaja izigravanja zakona", kaže Koprivica. Dodaje da "ako je za ministra Bogdanovića, "Kralj Lir" zapravo "Kralj Ilir", onda i motel može biti biblioteka, prema mjerilima ministarstva na čijem je čelu pomenuti promoter kulturnog uzdizanja."

"I to nas ne čudi od od tog i takvog ministra i garniture kojoj je on na čelu. Istina je da mi ne znamo vaša pravila selekcije po kojima jedan više puta posrnuli City Groove dobija koliko jedan Grad teatar u Budvi. Ne znamo ni pravila selekcije po kojima dvije DPS firme, Comp comerc i Vučje, hotel i motel, dobijaju na ime kulture skoro tri puta više nego čuveni Nikšićki književni susreti. Takođe, ne znamo ni ona "pravila selekcije" po kojima druženja u hotelu Onogošt pod dirigencijom firme čija je djelatnost smještaj, dobija na ime kulture 1.000 eura više nego najstarija tradicionalna književna manifestacija Pjesnički susreti na izvoru Pive, a još manje su nam poznata pravila selekcije po kojima druženja u kovid bolnici na Vučju dobijaju više nego Festival Susreti pod starom maslinom, a ponajmanje ona pravila selekcije, zahvaljujući kojima su tri DPS firme, bez veze sa kulturom, dobile iznos koji je za 1900 eura viši nego što je u ukupnosti opredijeljeno za 25 samostalnih autorskih projekata", rekao je Koprivica. Poručuje Ministastvu - "upoznajte i nas i javnost sa tim pravilima."

"Ta pravila selekcije dovode do krivične odgovornosti, izvolite ih pokazati. U pokušaju da opravdate DPS hotele i motele, zašli ste napokon na teren kulture, tako što ste dali podsticaj da se pišu komedije. Priznadoste da čašćavate novcem za kulturu, i one koji kulturu smatraju za sporednu djelatnost?! Oni su kulturni stvaraoci, doduše samo po sopstvenom priznanju, a ne po zakonu i po zvaničnim klasifikacijama, i doduše sporedni, što takođe priznaju. Bijedan pokušaj izigravanja Zakona o kulturi. Da li vas je sramota od crnogorskih umjetnika? Ministarstvo kulture je novac koji pripada nikšićkim i svim crnogorskim muzičarima, slikarima, vajarima, književnicima… dalo nikšićkim agitatorima i donatorima DPS-a. Dok mladi Nikšićani i mlade Nikšićanke, kao i mladi kulturni poslenici iz cijele Crne Gore, jedva sastavljaju kraj s krajem, dok se njihovi bendovi gase, a dok književnicima i likovnim umjetnicima nema ko da otkupi knjigu, sliku ili skulpturu –ministarstvo kulture njihov novac daje hotelima i motelima, koji su u vlasništvu visokih funkciomera i donatora DPS-a." Koprivica pita Bogdanovića kako je moguće da jedan hotel ili motel predstavljaju kulturu jednog grada.

"Čemu služe javne ustanove kulture, čemu Biblioteka, čemu Muzeji i galerije, čemu Nikšićko pozorište kad vi, zaboga, imate svog agitatora iz “Onogošta” i “Vučja”, koji se bolje razumije u kulturu od svih njih. Zašto ne ugasite ustanove kulture kad su hotel i motel poznatog donatora DPS-a Ranka Jovovića dobili 8.000 eura. Ugasite Grad teatar, ugasite Nikšićke književne susrete, ugasite Pjesničku riječ na izvoru Pive – šta će vam tradicija i kvalitet kad imate skupljače glasova, vaše simbole kulture i umjetnosti. I ugasili biste ih tom beskrupuloznom otimačinom, otjerali biste preostale umjetnike iz Nikšića i iz Crne Gore, ali oni ipak dižu svoj glas i bude nadu narodu. U reagovanju ste priznali sve što smo naveli. Teško možete nekog ubijediti da je osnovna djelatnost jednog hotela ili motela – kultura; da će Festival uličnih svirača biti održan kad je organizator rekao da neće, i to eksplicitno, a što je prenijelo i više medija, naročito portal Onogošt navodeći i izjavu direktora, 3. jula ove godine, dakle 7 dana prije nego što su donijete odluke o dodjeli sredstava. Dok je za neke renomirane festivale već poznato da epidemiološka situacija neće dozvoliti da se održe - "Bedem fest", "Lake fest", a da je za "City Groove", ipak, ostavljena mogućnost, da se održi. Pod vlašću DPS sponzora Bulajića postaje svima jasno da je epidemiološka situacija nekome majka, nekom maćeha. Pošto je budžetski parazit i štićenik ministarstva Bulajić pomenuo Štulića, imajući u vidu Bulajićeve umjetničke domašaje i domašaj propalog radija koji je vodio, preporučujemo mu "A ja nemam dara" od Štulića, ako se naravno ne računa dar grabljenja mimo skrupula budžetskog novca, a istine radi možemo se sjetiti i onih stihova: "Bulajić bi samo da svira, da se otkači i to je sve... " S tim da kad je u pitanju novac poreskih obveznika, u tom slučaju ni ne pomišlja da se otkači. O tome govori i činjenica, da je dobio sredstva, i to više nego Grad teatar i to u godini kada nema festivala! Da li ga je makar malo sramota, dok prosipa uvrede i bijes, kad se suoči sa istinom, a to je da on i njegov, više puta posrnuli, projekat, dobija novca isto koliko jedan Grad teatar u Budvi ili za 20% više nego Međunarodni festival glumca", navodi se u saopštejnu Koprivice. On na kraju konststuje, da Ministarstvo nema odgovora na pitanje kako je došlo do toga da se novac dijeli čak 6 mjeseci nakon zaključenja konkursa i to u jeku predizborne utakmice?

"Ministar kulture koji ne zna naslov najpoznatijeg Šekspirovog djela, sigurno još manje zna, a vjerovatno mu niko nije ni javio, da je glasovima njegove partije, na snazi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Taj zakon u članu 38 propisuje da je potrošačkim jedinicama budžeta zabranjena mjesečna potrošnja veća od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora. Izbori su u momentu donošenja odluke bili raspisani. Ovako tempiranom i predizborno motivisanom odlukom o raspodjeli novca, ministar prouzrokuje probijanje zakonskog limita, a tom limitu je cilj da se smanji količina budžetskog novca kojom ministri upravljaju u predizbornom periodu. I tu je stavljen fitilj pod još jedan zakon, za šta će ministar Bogdanović morati položiti račune. Još jednom sve čestitke onim kulturnim djelatnicima koji su svojim imenom i prezimenom, stali iza svog istinskog djela. Da nema ove beskrupulozne otimačine i dodjele izmišljenim festivalima DPS agitatora više novca nego tradicionalnim manifestacijama, bile bi neuporedivo bolje pretpostavke za razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva", zaključio je Koprivica.

Bonus video: