"demonstrirali površnost i malicioznost"

Ministarstvo kulture: Zlonamjerna „analiza“ Demokrata i DEMOS-a bezuspješan pokušaj ubiranja jeftinih političkih poena

Da su pažljivo iščitali odluku umjesto što su tragali za nečim čega nema, vidjeli bi da se ovaj iznos odnosi samo na autorske projekte iz oblasti književnosti. Slučajno ili namjerno, promaklo im je da autorskih projekata ima i u drugim oblastima stvaralaštva, te da je ukupan iznos podrške po ovom osnovu 65.700 eura, pa bi bilo lijepo da po istom principu čestitaju i drugim autorima (likovnim umjetnicima i mladim muzičarima) koji su podržani na ovom konkursu.

3993 pregleda 3 komentar(a)
Ministarstvo kulture, Foto: Ministarstvo kulture
Ministarstvo kulture, Foto: Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture je saopštilo da su predstavnici Demokrata i DEMOS-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare još jednom "demonstrirali površnost i malicioznost, analizirajući, na njima svojstven način, ni po jednom osnovu spornu odluku Ministarstva kulture o podršci projektima sa ovogodišnjeg javnog konkursa".

"Interesantno je da su Demokrate posvetile cijelih dvadeset dana analizi pomenute odluke Ministarstva i nakon toga od 221 projekta pokušali da problematizuju tri – d.o.o. Comp-Comerc Nikšić za „Ljeto u Onogoštu“, d.o.o Vučje Nikšić za Festival kulture na Vučju i Comfortably Numb Nikšić za muzički festival City Groove. Da su nas pitali, rado bismo im pojasnili da su Comp-Comerc i Vučje Nikšić prije dvije godine preregistrovani i za obavljanje djelatnosti kulture, tako da, pored kvaliteta projekta, i formalno-pravno ispunjavaju uslove za podršku Ministarstva kulture na ovom konkursu. Napominjemo i da je „sporni“ Comfortably Numb registrovan za djelatnosti kulture od osnivanja, a nijesu tačni navodi Demokrata da su sredstva odobrena samo za muzički festival City Groove, već su, kao što se može vidjeti iz odluke, podršku dobili i drugi festivali tog profila - Thunderfest 2020. u Beranama, Ušće fest 2020. u Bijelom Polju, te Mojkovac fest 2020. Inače, to što su sredstva odobrena odlukom Ministarstva ne znači da će ona automatski i bezuslovno biti uplaćena dobitnicima. To je, iako navedeno u odluci, nekako Demokratama promaklo, a glasi: „Kod projekata navedenih u odluci koji podrazumijevaju uključivanje šire javnosti, podrška se obezbjeđuje pod uslovom da je njihova realizacija omogućena odlukama i epidemiološkim mjerama koje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje Crne Gore donose u cilju zaštite zdravlja građana od pandemije Covid-19”", navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su dodali da kada je riječ o o komparaciji odobrenih iznosa između pojedinih dobitnika sredstava jasno je da je u pitanju zlonamjeran čin, posebno ako se ima vidu da se to radi bez uvida u projektnu dokumentaciju i bez poznavanja pravila selekcije.

"Ovom prilikom želimo da relaksiramo Demokrate i zbog zabrinutosti za podršku nikšićkim festivalima i pozorišnoj produkciji Nikšićkog pozorišta, jer će najbolji projekti dobiti sredstva od Ministarstva kulture i opštine Nikšić, ali prema posebnom programu podrške „Kultura mladih Nikšića“, koji zajednički sprovodimo od 2018. A što se tiče Festivala uličnih svirača, u produkciji JU Zahumlje Nikšić, prema našim informacijama, nije otkazan, već odložen za novembar", saopštili su iz Ministarstva kulture.

Dodaju da su Demokrate posebnu pažnju posvetile i samostalnim, autorskim projektima, upućujući iskrene čestitke autorima koji su, prema njihovim navodima, dobili ukupno 21.900 eura.

"Da su pažljivo iščitali odluku umjesto što su tragali za nečim čega nema, vidjeli bi da se ovaj iznos odnosi samo na autorske projekte iz oblasti književnosti. Slučajno ili namjerno, promaklo im je da autorskih projekata ima i u drugim oblastima stvaralaštva, te da je ukupan iznos podrške po ovom osnovu 65.700 eura, pa bi bilo lijepo da po istom principu čestitaju i drugim autorima (likovnim umjetnicima i mladim muzičarima) koji su podržani na ovom konkursu", navodi se u saopštenju.

"I na kraju, kada je u pitanju vrijeme objavljivanja odluke, javnost je jako dobro upoznata, a ne sumnjamo da i Demokrate to znaju, da se Ministarstvo kulture usljed epidemije korona virusa u prethodnih nekoliko mjeseci fokusiralo na podršku i pomoć nezaposlenim akterima crnogorske kulturne scene, kojima je bila ugrožena egzistencija, zato što im je svaki radni angažman onemogućen zbog obustave rada institucija kulture i drugih mjera koje su sprovođene radi zaštite zdravlja građana. U tom kontekstu, po osnovu vanrednog konkursa, urgentno objavljenog 20. marta, Ministarstvo kulture i ustanove iz nadležnosti ovog resora, obezbijedili su dodatnih 346.840 eura kao podršku nezaposlenim umjetnicima i stručnjacima u kulturi za produkciju 145 samostalnih, autorskih projekata. Kad se sve sabere, samo kroz pomenuta dva konkursa Ministarstvo kulture podržalo je savremeno stvaralaštvo i autore u kulturi Crne Gore sa 1.072.040 eura, što čini skoro 70% ukupnog godišnjeg budžeta namijenjenog za kulturno-umjetničko stvaralašto. Imajući sve ovo u vidu, a u okolnostima uslovljenim pandemijom, vjerujemo da je više nego jasno da je riječ o promišljenim potezima Ministarstva na dobrobit cijele crnogorske kulturne scene, a ne o predizbornoj kampanji, kako to, u bezuspješnom pokušaju ubiranja jeftinih političkih poena, žele da nam spočitaju Demokrate i DEMOS", zaključuje Ministarstvo kulture.

Preporučujemo za Vas