Novi rok za evropski zakon o kocki do kraja godine

Vlada opet pomjerila rok za novi zakon o igrama na sreću za koji Slovaci plaćaju milion eura. Novi zakon koji se najavljuje deceniju i po treba da smanji malverzacije, utaju poreza, pranje novca i poveća državne prihode

27452 pregleda 8 komentar(a)
Da li su kockarski lobiji jači od državnog interesa? (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Da li su kockarski lobiji jači od državnog interesa? (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija će pripremiti i Vladi dostaviti predlog novog Zakona o igrama na sreću do 31. decembra ove godine, navedeno je u drugom aneksu ugovora s Ministarstvom finansija Slovačke na koji je crnogorska Vlada u četvrtak dala saglasnost.

Osnovni ugovor koji je predviđao da Vlada Slovačke sa milion eura bespovratne donacije pomogne Crnoj Gori da uvede red u oblast igara na sreću kroz donošenje novog zakona i unapređenje tehničkog nadzora priređivača igara na sreću potpisan je u decembru 2018. godine.

Slovačka strana je odmah ispunila svoj dio obaveza i uplatila crnogorskom ministarstvu pola miliona eura, a ostatak je trebalo da bude uplaćen kada crnogorska strana ispuni svoj dio obaveza. Crna Gora se tada obavezala da će do 31. oktobra 2019. usvojiti Zakon o igrama na sreću i pripremiti tehničke IT specifikacije za monitoring prihoda od priređivanja igara na sreću, što se nije desilo.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, radna verzija novog zakona je u završnoj fazi pripreme i uskoro bi trebalo da bude stavljena na javnu raspravu. U Vladi očekuju da će do kraja godine ispuniti obaveze prema partneru iz Evrope.

Već 15 godina se najavljuje donošenje novog zakona o igrama na sreću koji bi povećao državne prihode i smanjio rizik od pranja novca, ali se to stalno odlagalo. Tehnički online nadzor nad priređivačima dijelimično je zaživio 2016, nakon 14 godina odlaganja, što je povećalo državne prihode i pokazalo se opravdanim.

U obrazloženju novog aneksa ugovora navedeno je da će novi zakon unaprijediti sistem igara na sreću u skladu s najboljom evropskom praksom i smanjiti malverzacije, pranje novca i utaju poreza.

“Obezbijediće ravnopravan i ujednačen tretman svih priređivača igara na sreću na tržištu, ali i stvoriti bolje uslove za jednostavniju i efikasniju kontrolu razvoja ove oblasti i kontrolu priređivača - koncesionara, kao i veću fiskalnu disciplinu i bolju naplatu prihoda od igara na sreću, na način što će smanjiti prostor za malverzacije, utaju poreza i neplaćanje naknada”, piše u obrazloženju.

U aneksu ugovora je ostavljen prostor ako Vlada opet ne ispuni obavezu, što je malo vjerovatno da će se desiti i pored uticajnog kockarskog lobija, jer bi narušilo ugled Crne Gore pred evropskim partnerima.

Vlada mora slovačkom ministarstvu najkasnije do 31. decembra dostaviti pisani izvještaj o strateškom ostvarenju projekta. Ukoliko to uradi, Slovačka će do kraja januara iduće godine uplatiti preostalih pola miliona eura bespovratne pomoći. Ako kockarski lobi nadjača državni interes i obaveze ponovo ne budu ispunjene, Slovačka neće imati nikakve obaveze prema Crnoj Gori.

U svim dosadašnjim najavama iz Vlade proteklih 16 godina se uvijek isticalo da će taj novi zakon uvesti red u ovu oblast, povećati državne prihode, smanjiti malverzacije, pranje novca i utaju poreza.

Ukupan prihod svih priređivača igara na sreću, prema izvještajima dostavljenim Poreskoj upravi, lani je iznosio 105 miliona eura, dok od naknada država prihoduje 18 miliona.

Postojeći zakon s rupama za privilegovane

Onlajn nadzorom sada su obuhvaćene kladionice s terminalima i sajtovima za klađenje, automat klubovi i automat mašine u kazinima, dok ova vrsta državnog nadzora nije predviđena za lutrijske igre i igre na stolovima u kazinima. Moguće je da izmjenama obuhvat igara bude povećan, ali i precizirane određene norme kako se ne bi dešavalo da pojedini priređivači - Lutrija, Flesh&As i Džek pot mogu da godinama izbjegavaju da pod nadzor stave svoje automat klubove.

Novi zakon treba da uredi lutrijske igre, kojih nema od kraja 2016. godine kada je Lutriji Crne Gore istekla produžavana koncesija. Zbog nejasnoća u zakonu, ovaj priređivač je godinama koristio “pravo” da sportsku kladionicu prikaže kao lutrijsku igru “toto” i tako izbjegne plaćanje 500 eura mjesečno po kladioničarskom mjestu kojih je bilo i do stotinu.

Najavljivano je i uređenje pitanja terminala u ugostiteljskim objektima za koje je dio pravilnika ukinuo Ustavni sud u februaru 2017. Državni budžet je od terminala u proteklih šest godina prihodovao oko 14 miliona eura.

Ministar finansija Darko Radunović je u Skupštini u junu 2018. godine kazao da će kroz novi zakon pokušati da nađu model da izmjeste terminale, ali i priznao da su se “pravno poprilično zapetljali”.

“Tražimo rješenje na koji način sve to da izvedemo, a da ne isplatimo velika obeštećenja koncesionarima s važećom koncesijom”, kazao je tada Radunović.

Zakon treba i da poveća zaštitu maloljetnika od klađenja, odredi nove iznose koncesija jer su postojeći stari više od deceniju, razmotri ukidanje jednokratne naknade od dva miliona eura za početak rada kazina...

Bonus video: