Još dvije sedmice za pogađanje

Ana Pisonero ponovila da EK sa zabrinutošću prati situaciju u Crnoj Gori, Skupština odložila odluku o izboru sudija Ustavnog suda

24324 pregleda 30 komentar(a)
Prva tačka 12. decembra biće ponovno glasanje o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, Foto: Luka Zekovic
Prva tačka 12. decembra biće ponovno glasanje o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, Foto: Luka Zekovic

Glasanje za sudije Ustavnog suda odloženo je za 12. decembar, kako bi, u međuvremenu, partije pokušale da se dogovore oko obezbjeđivanja tropetinske većine, neophodne za izglasavanje kandidata za sudije Ustavnog suda.

To je dogovoreno na jučerašnjoj sjednici kolegijuma Skupštine, nakon koje je, sudeći po izjavama stranačkih zvaničnika, ukazano da je malo izvjesno da će se u međuvremenu nešto zaista promijeniti.

Kolegijum je zakazala predsjednica parlamenta Danijela Đurović nakon što su iz Demokratske partije socijalista (DPS) u petak dopisom zatražili da se odloži drugi krug glasanja za sudije tog suda, koje je trebalo da se održi juče.

Portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero ponovila je da Evropska unija sa zabrinutošću prati situaciju u Crnoj Gori: “Svi politički akteri treba da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje i dati prioritet izgradnji konsenzusa”, rekla je ona u izjavi za “Vijesti”.

Ona je ocijenila da kontinuirani napredak Crne Gore u pristupanju EU, zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost demokratskih institucija zemlje i ojačaju vladavinu prava.

U DPS-u, kako je prenio šef kluba Danijel Živković nakon sjednice kolegijuma, ostaju pri zahtjevima da prvo treba utvrditi datum vanrednih parlamentarnih izbora i povući Zakon o predsjedniku, da bi se odredili prema izboru sudija US.

”Pozdravljamo mogućnost da se kroz dijalog dođe do razrješenja duboke institucionalne i političke krize, pred kojom se nalazi Crna Gora. U ovom vremenskom intervalu ćemo razgovarati, prevashodno o onim zahtjevima koje smo ispostavili pred parlamentarnu većinu. Prije svega, treba da dođemo do definisanja datuma održavanja vanrednih parlamentarnih izbora i do povlačenja Zakona o predsjedniku, kako bismo imali određeni tretman prema sudijama Ustavnog suda”, istakao je Živković.

Prvo treba utvrditi datum vanrednih zbora: Živković
Prvo treba utvrditi datum vanrednih zbora: Živkovićfoto: Luka Zeković

O zahtjevima DPS-a, kako je kazao, juče nije razgovarano, već samo o odlaganju glasanja za sudije Ustavnog suda. “O našim zahtjevima ćemo razgovarati u određenoj formi, da li na nivou šefova poslaničkih klubova ili ćemo imati predstavnike političkih subjekata, dogovorićemo se narednih dana. U svakom slučaju, čvrsto ostajemo pri predloženim zahtjevima”, kazao je Živković.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović vjeruje, kako je kazala, da postoji doza razumijevanja među političkim partijama da dođe do kvalitetnog dogovora i da je zato ostavljen prostor od 12 dana.

Odgovarajući na pitanje da li bi za parlamentarnu većinu od 30. avgusta bilo prihvatljivo određivanje datuma parlamentarnih izbora, ona je navela da u ovom trenutku ne može reći šta je prihvatljivo, a šta nije, ali da je dobra poruka da postoji raspoloženje da se sjedne za sto i da se pitanja koja su od značaja razmotre.

”Uslovi koje je uručio DPS ne znači da će u potpunosti biti prihvatljivi i ostalim učesnicima pregovora, ali vjerujem da je pitanje kompromisa da i jedna i druga strana moraju naći zajednički jezik i da negdje budu popustljivi u domenu svojih zahtjeva”, istakla je.

Ona je kazala da će 12. decembra biti finalno glasanje za sudije Ustavnog suda, ali da će prva tačka biti ponovno glasanje o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku.

Ne znači da će uslovi DPS-a biti prihvatljivi i ostalima: Danijela Đurović
Ne znači da će uslovi DPS-a biti prihvatljivi i ostalima: Danijela Đurovićfoto: Luka Zeković

Predsjednica poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP), Draginja Vuksanović Stanković, kazala je nakon sjednice kolegijuma da je za SDP ozbiljan dijalog unutar većine od najmanje tri petine, jer je ona neophodna za izglasavanje kandidata za sudije Ustavnog suda.

”Svaki drugi vid dogovora, naročito onaj u okviru 41, za nas je fingiran dijalog, manipulacija i politička trgovina i SDP na to pristati neće”, kazala je Vuksanović Stanković. Istakla je da su jedini izlaz iz krize izbori.

Predsjednica poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić kazala je juče da su spremni na kompromis u vezi sa tim da se izabere jedan sudija od predloženih kandidata, pod uslovom da se u narednom biranju izabere makar jedan sudija iz reda manjinskih naroda.

”Ustav naše države pripadnicima manjinskih naroda garantuje srazmjernu zastupljenost i neprihvatljivo je da od troje prijavljenih kandidata iz reda manjinskih naroda, koji imaju veoma bogate profesionalne i stručne reference, a riječ je o Aliji Beganoviću, Azri Jasavić i Enesi Rastoder, niko ne zavrijedi pažnju članova Ustavnog odbora. Napravljena je velika greška, koja se mora ispraviti. Crna Gora je građanska država, Ustav je čuvar države i ne smije se nastaviti praksa da u ključnim institucijama u pravosuđu nema mjesta za pripadnike manjinskih naroda”, saopštila je Strujić Harbić.

Pisonero: Nadamo se da će se uskoro objaviti konkretna podrška Crnoj Gori

Ana Pisonero je kazala da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila tokom posjete zapadnom Balkanu paket energetske podrške za cijeli region, a takođe i za Crnu Goru. Podsjećajući da zbog lošeg vremena, predsjednica nije bila u mogućnosti da posjeti Crnu Goru, ona je naglasila da se “naravno nadaju da će uskoro objaviti konkretnu podršku Crnoj Gori”.

Istakla je da će energetski paket pomoći da se već ove zime ublaže visoke cijene energije u domaćinstvima građana u Crnoj Gori, uključujući i mala preduzeća:

”Pola milijarde energetske podrške zapadnom Balkanu pomoći će da se već ove zime ublaže visoke cijene energije u domaćinstvima i malim preduzećima. Ostalih 500 miliona podržaće investicije za diverzifikaciju energije, obnovljivu proizvodnju i energetsku efikasnost kratkoročno i srednjoročno”.

Portparolka EK nije direktno odgovorila na pitanje “Vijesti” da li je tačna infiormacija da je predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao da neće biti odobren paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi blokada institucija.

Bonus video: