Ambijent za rad novinara postaje sve teži, tome doprinosi nekažnjivost za prijetnje i napade u prethodnom periodu

"Prema raspoloživim informacijama, napadač je znao o kome se radi, a povod za ozbiljne prijetnje usamljenoj ženi na parkingu je novinarski rad gospođe Tadić Mijović i njenih kolega koji se ne sviđa osobi koja već ima dosije nasilničkog ponašanja i ugrožavanja bezbjednosti drugih ljudi", navode iz Komisije

21918 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambijent za rad novinara postaje sve teži, čemu su doprinijeli opšti porast tenzija u društvu i sve manje civilizovanog dijaloga o bilo čemu, a ovo je već osmi ozbiljan napad na crnogorske novinare od početka godine.

Ovo je saopšteno iz Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Oni su najoštrije osudili "kukavički verbalni napad" na Milku Tadić Mijović i prijetnje upućene istaknutoj novinarki i predsjednici Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

"Prema raspoloživim informacijama, napadač je znao o kome se radi, a povod za ozbiljne prijetnje usamljenoj ženi na parkingu je novinarski rad gospođe Tadić Mijović i njenih kolega koji se ne sviđa osobi koja već ima dosije nasilničkog ponašanja i ugrožavanja bezbjednosti drugih ljudi", navode oni.

Prema njihovoj evidenciji, ističu, veliki doprinos ima i etablirana nekažnjivost za većinu prijetnji, napada i ubistvo novinara iz prethodnog perioda.

Preliminarno su pohvalili postupanje policije i tužilaštva u rješavanju većine ovogodišnjih napada, ali će "pažljivo pratiti dalji tok istraga u okviru svojih nadležnosti".

Oni su ih pozvali da uvijek, pa i u ovom slučaju, temeljno ispitaju postoje li organizatori i nalogodavci za ovakve napade na slobodu medija.

"Država mora novinarima obezbijediti sigurnost i nesmetan rad u interesu javnosti i razvoja demokratskog društva. Zato smatramo da joj predložene izmjene Krivičnog zakonika mogu u tome pomoći i pozivamo Skupštinu da ih što prije usvoji", saopšteno je iz Komisije.