Ćosić: Dokumenta iz "Pandora papira" jasno i konkretno ukazuju na sumnjivo poslovanje Đukanovića i njegovog sina

"Da li će se nešto desiti, naravno, zavisi od nadležnih institucija u obje zemlje. Mislim da ima više šanse da se nešto desi u Crnoj Gori nego u Srbiji zbog, jednostavno, političkih prilika", rekla je Ćosić za TV Vijesti

25337 pregleda33 komentar(a)
Jelena Ćosić, Foto: TV Vijesti

Novinarka Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, koji je objavio Pandora papire, Jelena Ćosić, tvrdi da objavljeni dokumenti "jasno i konkretno ukazuju na sumnjivo poslovanje" Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža kroz ofšor firme te da je njihovo negiranje "očekivani pokušaj da se izbjegne odgovornost".

"Ono što je bitno da se razumije da ovo su dokumenta koja vrlo konkretno ukazuju i na Mila i na njegovog sina i na Sinišu Malog u Srbiji. Dokumenta su vrlo konkretna i vrlo jasno da su oni u pitanju, tu jednostavno nema dileme. Da li će se nešto desiti, naravno, zavisi od nadležnih institucija u obje zemlje. Mislim da ima više šanse da se nešto desi u Crnoj Gori nego u Srbiji zbog, jednostavno, političkih prilika", rekla je Ćosić za TV Vijesti.

A da li će Evropska unija izvršiti veći uticaj, ostaje da se vidi, kaže ona, ali i poručuje da je vrijeme da se zahtjevaju odgovori od ovih političara.

"Upravo zato što ovo nije prvi put zato što se ovo dešava godinama unazad i da je sada konačno da se dobiju odgovori, pravi odgovori, šta se ovde zapravo dešavalo", navela je Ćosić.

Đukanović je danas ponovo odbacio optužbe MANS-a iz Pandora papira i poručio da nije uradio ništa nezakonito.

Tvrdi da se radi o još jednoj iskonstruisanoj aferi s ciljem da se zakuje za stub srama.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u nedjelju je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

MANS je u dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) limited” registrovanom na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja ovlašćena je da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.