Đukanović: Nijesam uradio ništa nezakonito, tužilaštvo da ispita cijeli slučaj

"Ponašam se kao čovjek koji već nosi teret okolnosti da sam godinama obavljao odgovorne državne funkcije i da moram štititi ne samo svoj ugled, već i autoritet funkcija koje sam obavljao i koje obavljam, kao ugled države na čijem se čelu nalazim"

29233 pregleda 130 reakcija 116 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. godine i pozvao tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

On je za RTCG kazao da je svoj odnos prema državi pokazao u "dugim godinama borbe za nju".

Đukanović je u Sloveniji, gdje se održava Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, odgovarao na navode međunarodnih istraživača o slučaju Pandora papiri.

"Na tu temu ne bih imao ništa novo da kažem, u odnosu na ono što sam kazao timu istraživačkih novinara, koji se bavio tom temom, i ono što je bilo saopštenje mog Kabineta nakon što je ta, još jedna u nizu afera, lansirana. Po mom uvjerenju, riječ je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskonstruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi urušavanju reslova auitoriteta njenih autora i koja će voditi njihovoj potpunoj kompromitaciji", rekao je Đukanović u Kranju, prenosi portal RTCG.

Dodao je da svoje zakonito postupanje ne vezuje za državne funkcije.

"Ponašam se kao čovjek koji već nosi teret okolnosti da sam godinama obavljao odgovorne državne funkcije i da moram štititi ne samo svoj ugled, već i autoritet funkcija koje sam obavljao i koje obavljam, kao ugled države na čijem se čelu nalazim", kazao je Đukanović.

Istakao je da sporna registrovana firma nije otvorila ni bankovni račun.

"Samim tim nije mogla ništa uraditi i vrlo brzo nakon formiranja je ugašena. Jako je važno da svi razumijemo da i kada se nalazimo na funkciji i kada nijesmo, da sve što radimo radimo zakonito i u skaldui sa strogim standardima morala koji afirmišemo i kojeg se moramo pridržavati. Ni ja ni moj sin nikada nijesmo i sigurno nećemo ništa uraditi štetu države Crne Gore, za razliku od onih kojin pokušavaju lansirati aferu i koji me pokušavaju, bez argumenta, zakovati za stub srama", rekao je Đukanović.

Istakao je i da je svoj odnos prema državi pokazao u "dugim godinama borbe za nju i izgradnje institucija".

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u nedjelju je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

MANS je u dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) limited” registrovanom na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja ovlašćena je da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Bonus video: