Odluka Zapada: Pojedine ruske banke će biti isključene iz SWIFT mreže

Gradonačelnik Kijeva kazao da će policijski čas trajati svakog dana od 17 sati do osam ujutru. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj zakazao sastanak šefova diplomatija zemalja članica Unije za nedjelju

422034 pregleda272 komentar(a)
Ukrajinske snage, Foto: Reuters
26.02.2022. 23:32h
12:50h

Frans pres javlja da Kijev pooštrava policijski čas - svi koji se nađu na ulici smatraće se neprijateljem.

12:27h

Francuska mornarica presrela je teretni brod u Engleskom kanalu koji je išao za ruski grad Sankt Peterburg, saznaje BBC.

Francuski zvaničnici rekli su za BBC da je brod presretnut u skladu sa novim sankcijama EU i kažu da je preusmjeren u sjevernu luku Bulonj na Moru.

"Ruski teretni brod dugačak 127 metara pod nazivom "Baltički lider" koji je prevozio automobile presrela je francuska mornarica preko noći u Lamanšu i dopratila ga do luke Bulonj na Moru u sjevernoj Francuskoj", rekao je zvaničnik.

"Odvezen je u francusku luku na zahtjev francuske vlade jer se sumnja da pripada kompaniji koja je na meti sankcija EU protiv Moskve. Francuske pogranične snage trenutno istražuju teretni brod. Posada "Baltičkog lidera" je sarađivala sa francuskim vlastima".

Ruska ambasada u Francuskoj zatražila je objašnjenje od francuskih vlasti zbog zapljene, javila je ruska novinska agencija RIA.

11:53h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izrazio je uvjerenje da će rat trajati i upozorio da će ruska invazija na Ukrajinu imati teške posljedice po Evropljane.

On je kazao da će invazija uticati na izvoz sirovina i namirnica, kao i na cijene energenata.

"Rat se vratio u Evropu. Ovaj rat je jednostrano izabrao Putin. Ovaj rat će trajati i sve krize koje slijede ostaviće trajne posljedice. Moramo da se pripremimo sa dosta odlučnosti i solidarnosti“, naveo je Makron.

11:48h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan u telefonskom razgovoru sa njim podržao isključenje Rusije od globalnog platnog sistema SWIFT.

"Francuska je takođe bila spremna da Ukrajini isporuči oružje i vojnu opremu", napisao je Kuleba na Tviteru.

11:47h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je većina ruskih snaga uključenih u napredovanje na ukrajinsku prijestonicu Kijev sada 30 kilometara od centra grada.

"Rusija tek treba da preuzme kontrolu nad vazdušnim prostorom nad Ukrajinom, što u velikoj mjeri smanjuje efikasnost ruskih vazduhoplovnih snaga", navelo je Ministarstvo odbrane na Tviteru.

11:35h

U vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini poginulo je 3.500 ruskih vojnika, a skoro 200 je zarobljeno, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

"Do ovog jutra imamo vše od 3.500 poginulih Rusa i nešto manje od 200 zarobljenika", rekao je on, prenio je UNIAN. Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo tu informaciju. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je navelo da je ruska vojska do jutros izgubila 14 aviona, osam helikoptera, 102 tenka, 536 oklopnih vozila.

11:23h

Rusiji zapravo nisu potrebne diplomatske veze sa Zapadom nakon što je uvela sankcije Moskvi zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, izjavio je u subotu bivši predsjednik i najviši bezbjednosni zvaničnik Dmitrij Medvedev.

Medvedev je, pišući na društvenoj mreži VK, rekao da je vrijeme da se "zaključaju ambasade".

On je rekao da će Moskva nastaviti svoju operaciju u Ukrajini "sve dok ne postigne ciljeve koje je definisao predsjednik Vladimir Putin".

11:13h

Predsjedsnik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da "mi kontrolišemo Kijev i ključne tačke oko grada".

11:06h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je italijanski premijer Mario Dragi podržao isključenje Rusije iz globalnog platnog sistema SWIFT u telefonskom razgovoru sa njim.

"Ovo je početak nove stranice u istoriji naših država", napisao je Zelenski na svom Tviteru.

Odluka da se Rusija isključi od SWIFT-a biće donijeta za nekoliko dana, rekao je Rojtersu u subotu guverner jedne centralne banke u zoni eura.

11:03h

Oko 100.000 ljudi prešlo je u Poljsku iz Ukrajine otkako je Rusija započela invaziju u četvrtak, uključujući 9.000 koji su ušli u subotu od 7 sati ujutro, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Poljske Pavel Sefernaker na konferenciji za novinare.

Ukrajinska strana je od 7 sati ujutru zatvorila dio traka za automobile i dozvolila pješački saobraćaj, rekao je Sefernaker novinarima.

"Red na ukrajinskoj strani bi trebalo da se smanji".

Članica Evropske unije Poljska, koja ima najveću ukrajinsku zajednicu u regionu od oko milion ljudi, vidjela je na desetine hiljada izbjeglica na svojim granicama od početka ruske invazije.

10:30h

Ukrajinske snage odbile su ruski napad u oblasti Lavov u blizini Brodija na zapadu Ukrajine, rekao je gradonačelnik Lavova u subotu, a prenosi servis za razmjenu poruka Telegram.

"Rusi su sletjeli tri helikoptera kod Brodija u 9 časova. Oko 60 ljudi", rekao je gradonačelnik Andrej Sadovij.

10:24h

Sirena za vazdušni napad čula se u ukrajinskoj prijestonici Kijevu oko 10:20 časova, javio je dopisnik Rojtersa.

09:58h

Ruski regulator za komunikacije optužio je 10 lokalnih medija da lažno prikazuju ono što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini i distribuiraju lažne informacije o tamošnjim događajima.

Roskomnadzor, regulator, naredio je medijima da izbrišu "uvredljive informacije ili se suoče sa ograničenim pristupom njihovim veb stranicama i medijskim resursima".

09:46h

Opštinska uprava grada Sumi na sjeveroistoku Ukrajine saopštila je da su na ulicama u toku borbe, pozivajući stanovnike da ostanu kod kuće.

"Snage Teritorijalne odbrane bile su angažovane u borbi sa neprijateljem", saopštile su gradske vlasti.

09:37h

Ministarstvo zdravlja Ukrajine je saopštilo da je 198 ubijenih Ukrajinaca, uključujući i troje djece, "dosadašnji rezultat ruske agresije"

09:00h

Raketa koja je ranije jutros pogodila stambenu zgradu u ukrajinskoj prijestonici Kijevu nije ubila nikoga, rekao je savjetnik ministra unutrašnjih poslova.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Anton Heraščenko je takođe rekao da Rusija laže da nije granatirala civilnu infrastrukturu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Prema riječima savjetnika, najmanje 40 takvih lokacija je pogođeno, a ruske trupe su granatirale civilne lokacije.

08:36h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je kazao da je 35 ljudi, uključujući dvoje djece, povrijeđeno u jutrošnjim napadima na Kijev.

foto: Reuters
08:31h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je ključni trenutak da se odluči o članstvu Ukrajine u EU.

08:27h

Agencija Rojters objavila je fotografije dijela Kijeva koji su jutros granatirale ruske snage.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
08:05h

Ruske trupe zauzele su grad Melitopolj u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine, saopštilo je u subotu rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je Rusija koristila krstareće rakete vazdušnog i brodskog baziranja za izvođenje napada preko noći na vojne ciljeve u Ukrajini.

U njemu se navodi da su ruske trupe pogodile stotine ciljeva vojne infrastrukture i uništile nekoliko aviona i desetine tenkova i oklopnih i artiljerijskih vozila.

Ukrajinski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar.