Odluka Zapada: Pojedine ruske banke će biti isključene iz SWIFT mreže

Gradonačelnik Kijeva kazao da će policijski čas trajati svakog dana od 17 sati do osam ujutru. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj zakazao sastanak šefova diplomatija zemalja članica Unije za nedjelju

422034 pregleda272 komentar(a)
Ukrajinske snage, Foto: Reuters
26.02.2022. 23:32h
18:28h

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova kazao je da se ruska vojska približava nuklearnoj elektrani u Zaporožju, prenosi Rojters.

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje druga je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

18:16h

Poslije prave drame i velike neizvjesnosti, crnogorski odbojkaš Rajko Strugar je napustio Ukrajinu i stigao na bezbjednu teritoriju, u Moldaviju.

Povezani članci

26. Februar 2022.

Srećan kraj drame: Rajko Strugar napustio Ukrajinu

18:14h

Guverner Krima Segej Aksjonov tvrdi da su ruske trupe uništile betonsku branu izgrađenu u ukrajinskoj oblasti Herson 2014. kako bi se presjekao dotok vode na to poluostrvo, javljaju RIA Novosti, prenosi Rojters.

Do podizanja brane poslije aneksije Krima, kanal je obezbjeđivao 85 odsto potreba vodom.

Kanal iz sovjetskog doba izgrađen je da sprovodi vodu iz rijeke Dnjepar do sušnih oblasti ukrajinske oblasti Herson i Krima.

Izmjena: 18:25h
18:05h

Ruske vlasti su primile anonimne poruke u kojima se prijeti postavljanjem na moskovskim železničkim stanicama i aerodromima, i u toku su provjere, javljaju RIA Novosti.

Navodi se da je i ruska ambasada u Londonu u kontaktu sa britanskom policijom povodom telefonskih prijetnji.

18:03h

Ukrajinska vojska objavila je, a mediji prenijeli, da su srušili ruski borbeni avion SU-30 u Crnom moru.

17:45h

Antiratni protesti održani su širom svijeta. Pogledajte foto-galeriju.

Povezani članci

26. Februar 2022.

FOTO Antiratni protesti održani širom svijeta

17:43h

Crveni krst Crne Gore izrazio je zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini. Kazali su da će, ukoliko se ukaže potreba, pružiti interventnu pomoć izbjeglicama koje pronađu sklonište u Crnoj Gori.

17:42h

Iz Bijele kuće kazali su da su zadivljeni hrabrošću građana Rusije koji protestuju protiv rata, prenosi Rojters.

17:26h

Najteže borbe u Ukrajini trenutno se vode "u Harkovu i oko njega", kazao je američki vojni zvaničnik.

Ruske snage se suočavaju sa otporom na sjeveru Ukrajine duž dvije ose, rekao je zvaničnik: „dolje prema Kijevu i uopšteno od Belgoroda prema Hakrivu“. Manji otpor se može vidjeti na jugu zemlje, dodao je, kako prenosi CNN.

17:12h

Društvena mreža Tviter nedostupna je u Rusiji.

Tviteru nije moguće pristupiti u mnogim gradovima, posebno u Moskvi, a pristup je prekinut danas u podnevnim satima, javlja danas novinska agencija Anadolija.

Tokom dana, s vremena na vrijeme, dolazilo je do problema s pristupom Fejsbuku i Instagramu. Ruska Federalna agencija za nadzor informacijskih tehnologija i masovnih medija (Roskomnadzor) objavila je juče da je djelimično ograničila pristup Fejsbuku.

17:07h

Premijeri Hrvatske, Slovenije i Grčke izrazili su podršku Ukrajini i najavili pomoć toj zemlji.

Prvi čovjek Vlade Hrvatske Andrej Plenković saopštio je da je sazvao sastanak sa članovima vlade, civilne zaštite i hrvatskim Crvenim krstom, radi podizanja nivoa pripravnosti u vezi sa prihvatanjem izbjeglica iz Ukrajine zbog, kako je naveo, ruske agresije.

"Solidarni smo sa ukrajinskim narodom", poručio je Plenković na Tviteru.

Slovenački premijer Janez Janša rekao je da žrtve i patnja ukrajinskog narod ne mogu biti umanjene slanjem lijepih želja i praznih poziva na mir, već isključivo slanjem oružja, vojne opreme i humanitarne pomoći, kao i konstantnim pritiskom na režim predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Kirjakos Micotakis, premijer Grčke, prenio je na Tviteru da je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volomidirom Zelenskim, kome je pružio punu podršku i solidarnost.

"Grčka se od početka zalaže za sprovođenje teških sankcija protiv Rusije, zbog grubog kršenja međunarodnog prava. Grčke misije u Odesi i Marijupolju ostaju otvorene u znak solidarnosti sa Ukrajinom", poručio je Micotakis.

16:57h

Interfaks prenosi da je u ruskom granatiranju regiona Donjecka stradalo 19 civila i da su 73 osobe povrijeđene, navodi Rojters.

16:39h

I Litvanija i Letonija su uvele zabranu letjenja za ruske avio-kompanije, javlja CNN. Prije njih to su uradile Velika Britanija, Poljska, Moldavija i Češka, a isto su najavile i Estonija i Rumunija. 

16:25h

Pojedini sajtovi ruske vlade ponovo van funkcije, trećeg dana invazije na Ukrajinu. Najvažniji među njima su zvanični sajt Kremlja i stranica ministarstva odbrane.

Međunarodna hakerska grupa Anonimusi preuzela je odgovornost za sajber napade.

"Anonimusi pokušavaju da drže sajtove na domenu .ru oflajn i prosljeđuju informacije ruskom narodu, kako bi se oslobodili Putinove državne mašinerije za cenzuru", navela je grupa na Tviteru.

16:22h

Velika Britanija otkazala je vize košarkašima Bjelorusije, zbog odluke zvaničnog Minska da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

Bjelorusija je trebalo da igra u nedjelju u Njukaslu.

16:21h

"Ruska propaganda je otišla toliko daleko da nagađaju da bi Ukrajina mogla baciti 'prljavu' bombu na rusko područje. To je bolesna laž. Ukrajina nema nuklearno oružje i ne radi na njegovom stvaranju niti nabavci", napisao je na Tvtteru ukrajinski ministar Dmitro Kuleba.

16:20h

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je da je Srbija spremna da prihvati izbjeglice iz Ukrajine.

16:17h

Ukrajina je demantovala izjave da je odbila pregovore o primirju s Rusijom, ali je istakla i da ne pristaje na ultimatume ili neprihvatljive uslove.

Mihailo Podoljak, savjetnik u kabinetu predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je Rojtersu da je Ukrajina pripremila pregovarački stav, ali se suočila s uslovima za pregovore koje je postavila Rusija.

"Juče su agresivne akcije oružanih snaga Ruske Federacije eskalirale kroz dan i tokom noći s masovnim vazdušnim i raketnim napadima na ukrajinske gradove", rekao je u poruci.

"Smatramo takve akcije samo pokušajem da se Ukrajina slomi i natjera da prihvati kategorički neprihvatljive uslove", rekao je Podoljak, prenosi Hina.

Kremlj je ranije u subotu optužio Ukrajinu da je odgovorna što do pregovora nije došlo jer ih je odbila.

16:09h

Oko 1.200 stranih vojnika iz drugih članica NATO-a moglo bi biti raspoređeno u Slovačkoj kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu, saopštilo je danas slovačko ministarstvo odbrane.

Plan je dio inicijative NATO-a da uvjeri u to da su zaštićene zemlje članice na istočnom krilu alijanse slanjem snaga da ih zaštite.

Slovačka se graniči sa Ukrajinom.

Ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je da očekuju dolazak snaga iz Holandije i Njemačke. Nemačka će takođe obezbijediti sistem za jačanje vazdušne odbrane Slovačke. Plan još uvijek nije formalno odobren.

Nad je rekao da je slovačka vlada odobrila slanje oružja i goriva u vrijednosti od 11 miliona eura koju je tražila Ukrajina.

16:08h

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je Njemačku da ponudi suštinsku podršku narodu Ukrajine uoči današnjeg sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsjednikom Litvanije Gitanasom Nausedom u Berlinu.

Poljski premijer rekao je da u ovom istorijskom trenutku kada nema vremena za gubljenje, ništa neće zaustaviti predsjednika Rusije Vladimira Putina osim odlučnosti reagovanja.

On je rekao da je dosadašnja pomoć Njemačke u vojnim šlemovima, a ne u oružju daleko od onoga što je neophodno da bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani.

"Kakva je pomoć isporučena Ukrajini? Pet hiljada šlemova? To mora da je šala", rekao je Moravjecki.