Zelenski potpisao zahtjev za članstvo Ukrajine u EU; Putin traži priznavanje Krima kao ruske teritorije...

Ukrajina traži prekid vatre i zahtijeva povlačenje ruskih vojnika sa svoje teritorije, uključujući Krim i Donbas. Vladimir Medinski, šef ruske delegacije, izjavio je da su se dvije strane "usuglasile da nastave pregovore", dodajući da će se novi sastanak biti održan na poljsko-bjeloruskoj granici, prenio je Radio Slobodna Evropa. Ruski pregovarači su govorili o sklapanju sporazuma koji je u interesu obje strane

450259 pregleda229 komentar(a)
Zelenski (u sredini) sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigalom i predsjednikom Skupštine Ukrajine Ruslanom Stefančukom nakon potpisivanja zahtjeva, Foto: Reuters
28.02.2022. 22:11h
07:03h

Rekordni pad rublje

Ruska rublja je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, nakon najnovijih sankcija Zapada i poteza Rusije da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju i nuklearno oružje, stave u stanje posebne borbene gotovosti.

Rublja je pala čak 119,50 za dolar na azijskim berzama, što je rekordan i strm pad od 30 odsto u odnosu na zatvaranje u petak, prenosi Rojters. Kasnije se oporavila na oko 110 za dolar.

07:02h

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je novi izvještaj o civilnim ukrajinskim žrtvama.

Prema tom izvještaju, u ruskoj invaziji dosad su ubijena 352 ukrajinska civila, uklučuju 14 djece.

Ministarstvo je objavilo da je 1.684 osoba ranjeno, uključujući 116 djece.

06:54h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sinoć je izrazila nedvosmislenu podršku Ukrajini za članstvo u Evropskoj uniji, nazivajući zemlju koja je sada na udaru Rusije "jednom od nas".

Fon der Lajen je to izjavila u razgovoru za Euronews, nekoliko sati nakon što je 27-člana Unija odlučila po prvi put u svojoj istoriji isporučiti oružje zemlji u ratu.

"Zaista, s vremenom, oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok", rekla je Fon der Lajen za Euronews.

Ukrajina, demokratska država s 44 miliona stanovnika, izborila je nezavisnost od Moskve 1991. godine raspadom Sovjetskog Saveza i nastojala se pridružiti zapadnom vojnom savezu NATO-a i EU, čemu se Rusija žestoko protivi.

06:53h

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u Kijevu i Harkovu, javlja ukrajinska Državna služba za strateške kominikacije.

Ta služba navela je i da je, prije detonacija, u Kijevu nekoliko sati bilo mirno.

06:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da će naredna 24 časa biti "ključna za Ukrajinu", saopštio je kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona.

Džonson je, poslije telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom, rekao da je "otpor ukrajinskog naroda herojski", te da će "učiniti sve što je u njegovoj moći da pomoć u odbrambenim sredstvima iz Velike Britanije i njenih saveznika" stigne u Ukrajinu.

06:52h

Bjelorusija više nije ”nenuklearna” zemlja

Stanovnici Bjelorusije su, gotovo dvotrećinskom većinom, podržali promjene ustava kojima se ukidaju odredbe o neutralnosti i nenuklaernom statusu, dok se istovremeno jačaju predsjednička ovlašćenja, javlja bjeloruska Zvijazda.

Za promjene ustava glasalo je 65,2 odsto od ukupno 6.815.667 građana koji su glasali na referendumu.

Nešto više od deset odsto glasača izjasnilo se protiv ustavnih promjena, prenosi RTS..

Zapad je, unaprijed, najavio da neće priznati rezultate referenduma.

Ustavne promjene uključuju i doživotni imunitet od sudskog progona za bivše predsjednike, kao i ograničavanje broja predsjedničkih mandata za buduće predsjednike.

Centralna izborna komisija održaće konferenciju za novinare u ponedjeljak prije podne, dok će konačni rezultati referenduma biti objavljeni 3. marta.

06:51h

Britiš petroleum, najveći strani investitor, napušta Rusiju

Naftna kompanija "Britiš petroleum" otvorila je novi front u nastojanju Zapada da izoluje rusku ekonomiju, pošto je odlučila da napusti Rusiju, javlja Rojters.

"Britiš petroleum", najveći strani investitor u Rusiji i vlasnik 19,75 odsto "Rosnjefta", saopštio je da napušta rusku državnu naftnu kompaniju, što bi, prema procjenama, britanskog giganta moglo da košta do 25 milijardi dolara i smanji rezerve nafte i gasa za polovinu.

"Napad Rusije na Ukrajinu je akt agresije koji ima tragične posljedice širom regiona. To je navelo upravni odbor Britiš petroleuma da zaključi da se naše angažovanje sa Rosnjeftom, državnim preduzećem, jednostavno ne može nastaviti", saopštio je predsjednik "Britiš petroleuma" Helge Land u saopštenju za javnost, prenosi Forbs.