Zelenski potpisao zahtjev za članstvo Ukrajine u EU; Putin traži priznavanje Krima kao ruske teritorije...

Ukrajina traži prekid vatre i zahtijeva povlačenje ruskih vojnika sa svoje teritorije, uključujući Krim i Donbas. Vladimir Medinski, šef ruske delegacije, izjavio je da su se dvije strane "usuglasile da nastave pregovore", dodajući da će se novi sastanak biti održan na poljsko-bjeloruskoj granici, prenio je Radio Slobodna Evropa. Ruski pregovarači su govorili o sklapanju sporazuma koji je u interesu obje strane

450259 pregleda229 komentar(a)
Zelenski (u sredini) sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigalom i predsjednikom Skupštine Ukrajine Ruslanom Stefančukom nakon potpisivanja zahtjeva, Foto: Reuters
28.02.2022. 22:11h
11:37h

NATO saveznici će snabdijeti Ukrajinu raketama za protivvazdušnu odbranu i protivtenkovskim naoružanjem, objavio je danas generalni sekretar Jens Stoltenberg, dodavši da je održao još jedan telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom.

"Upravo sam razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i pohvalio ga za hrabrost naroda i oružanih snaga Ukrajine", objavio je Stoltenberg na Tviteru.

11:34h

Volksvagen je suspendovao dostavu vozila koja su već u Rusiji ka tamošnjim predstavništvima, prenose RIA Novosti, citirajući tu kompaniju.

11:25h

Čitalac "Vijesti" dostavio je redakciji fotografije sa ukrajinsko-rumunske granice.

FOTO: Čitalac reporter
FOTO: Čitalac reporter
FOTO: Čitalac reporter
11:19h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak kazao je da su pregovori sa Rusijom u Bjelorusiji počeli, prenosi Rojters.

Agencija je objavila fotografije rezidencije u Gomelju, na kojoj će se voditi pregovori, kao i snimke dolaska ukrajinske delegacije helikopterom.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Izmjena: 11:31h
11:07h

Peskov je kazao da su sankcije koje su uvedene Moskvi ozbiljne i problematične, ali da Rusija ima potencijal da nadoknadi štetu, javlja Rojters.

Rekao je da je Putin "indiferentan" kada su u pitanju sankcije uvedene njemu lično. 

Većina Rusa ima prijatelje i rodbinu u Ukrajini i "srce ih boli" zbog onoga što im se dešava, kazao je portparol Kremlja. Ocijenio je da su mnogi Ukrajinci "taoci nacionalista i žrtve propagande".

Peskov nije želio da prokomentariše da li postoji rizik od konfrontacija između Rusije i NATO-a, navodi Rojters. Tvrdi da je bilo više pokušaja da se civili koriste kao "ljudski štit" i nazvao to zločinom "ukrajinskih nacionalista", dodaje agencija.

Najavio je da će Moskva odgovoriti na sankcije Zapada usmjerene ka ruskim avio-kompanijama.

Glavni zadatak ruske vojske je da zaštiti civilno stanovništvo, istakao je Peskov. Nije naveo podatke o broju žrtava među ruskim vojnicima, kazavši da je to pitanje za ministarstvo odbrane.

11:00h

Rusija se nada da će pregovori sa Ukrajinom početi odmah, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Nije naveo koji su ciljevi Moskve u pregovorima, prenosi Rojters.

Peskov je kazao da Rusija žali što pregovori nisu počeli dan ranije.

Najavio je da će se Putin sastati sa zvaničnicima, uključujući predsjednika vlade i guvernera Centralne banke.

Komentarišući pomoć u snabdijevanju Ukrajine oružjem od strane EU, Peskov je kazao da se radi o opasnoj praksi i da se Brisel ponaša neprijateljski prema Moskvi, navodi agencija. Kazao je da se pokazalo ispravnim što je Rusija preduzela mjere za demilitarizaciju Ukrajine.

Portparol Kremlja rekao je da su kompetentne osobe zadužene da minimiziraju uticaj sankcija. Kazao je da imaju plan da reaguju na uvedene sankcije Zapada i da je u toku njegovo sprovođenje. Ekonomska stvarnost se promijenila, ali nema razloga sumnjati u efikasnost ruske Centralne banke, istakao je Peskov.

10:55h

Litvanski predsjednik kazao je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da je jačanje trupa Alijanse u toj državi i okruženju od vitalnog značaja, prenosi Rojters.

10:53h

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Satler pozvao je vlasti te zemlje da slijede politiku Unije u odnosu na ukrajinsku krizu, odnosno da podrže sankcije koje su zbog agresije nametnute Rusiji.

"Tražimo od BiH da se pridruži politici EU", kazao je Satler u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine, podsjećajući kako obaveza usklađivanja s spoljnom politikom EU proističe iz odluke BiH da traži članstvo u Uniji.

10:52h

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane tvrdi da je više od 5.000 ruskih vojnika ubijeno u prva četiri dana borbi u Ukrajini.

Ministarstvo na Fejsbuku navodi da je oko 5.300 ruskih vojnika ubijeno i da su ukrajinske snage uništile 191 tenk, 29 borbenih aviona, 29 helikoptera i 816 oklopnih transportera.

Rusko Ministarstva odbrane je u nedjelju priznalo da su ruske snage pretrpjele gubitke, ali zvaničnici nisu naveli tačan broj.

10:26h

Najmanje 102 civila stradala su u Ukrajini otkako je Rusija napala tu državu u četvrtak, a još 304 osobe su povrijeđene, saopštile su Ujedinjene nacije. 

Ističu kako se strahuje da je pravi broj žrtava "značajno veći".

10:12h

Grčka je zatvorila vazdušni prostor za sve ruske avione u skladu sa odlukom Evropske unije, saopštila je uprava za civilno vazduhoplovstvo te zemlje.

Uz dozvolu koju izdaju grčke vlasti jedino će biti omogućeni humanitarni i letovi za hitne slučajeve, navedeno je u saopštenju.

10:10h

Ukrajinska delegacija je helikopterima stigla na mjesto održavanja pregovora sa Rusijom, prenose RIA Novosti.

Izmjena: 10:11h
10:07h

Zelenski je kazao da će pustiti na slobodu zatvorenike sa vojnim iskustvom, ako su spremni da se pridruže borbi protiv ruske vojske, prenosi Rojters.

10:04h

Zelenski je kazao da je tokom protekla četiri dana ruskih napada ubijeno 16 djece, dok ih je 45 ranjeno. Tvrdi i da je dosad stradalo 4.500 ruskih vojnika.

Ukrajinski predsjednik zatražio je od Evropske unije hitno pristupanje te države EU, pod novom, posebnom procedurom, prenosi Rojters.

"Spasite živote i napustite Ukrajinu", poručio je Zelenski ruskim vojnicima, navodi britanska agencija.

10:03h

Ruska centralna banka je podigla danas referentnu kamatnu stopu sa 9,5 procenata na 20 posto na godišnjem nivou, kako bi se suprotstavila rizicima od depresijacije rublje i rasta inflacije.

„Eksterne okolnosti za rusku privredu su se drastično promijenile. Podizanje ključne stope omogućiće povećanje kamate na depozite do nivoa neophodnih za neutralisanje rizika od rastućih rizika od devalvacije i inflacije. Time će se podržati finansijska i cenovna stabilnosti i zaštiti štednja građana od devalvacije“, navodi se u saopštenju Banke Rusije, prenosi Tas s.

To je najviši nivo referente kamate su Rusiji ikada. Prethodni rekordan nivo od 17 procenata zabilježen je u decembru 2014, dodaje ruska agencija.

Pored toga, na predlog Ministarstva finansija i ruske centralne banke danas je donijeta i odluka kojom se svim rezidentima u Rusiji koji se bave spoljnotrgovinskom djelatnošću nalaže da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda.

Banka Rusije je u nedjelju najavila niz mjera za podršku domaćem tržištu kapitala, kako bi stavila pod kontrolu sve šire posledice oštrih zapadnih sankcija uvedenih protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

09:43h

Ukrajinska delegacija stigla je na granicu sa Bjelorusijom na sastanak sa ruskom stranom, saopšteno je iz kancelarije predsjednika Zelenskog, prenosi Rojters.

Kazali su da je glavni cilj Kijeva u pregovorima trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa, navodi agencija.

Izmjena: 10:03h
09:37h

Ruska borbena avijacija ima prevlast u vazdušnom prostoru nad čitavom teritorijom Ukrajine, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je na brifingu rekao da su od početka operacije u Ukrajini ruske snage pogodile 1.114 objekata vojne infrastrukture, prenosi Interfaks.

Naveo je da je uništeno 31 komandno mjesto i centar veze ukrajinske vojske, prenosi Tanjug.

09:21h

Ukrajina je danas obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da su rakete pogodile lokaciju odlagališta radioaktivnog otpada u Kijevu tokom noći, ali nije bilo izvještaja o šteti na zgradi niti bilo kakvih indikacija o radioaktivnom ispuštanju, rekao je generalni direktor Rafael Marijano Grosi.

09:15h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napredovanje Rusije prema Kijevu usporeno logističkim neuspjesima i žestokim ukrajinskim otporom.

"Većina Putinovih kopnenih snaga i dalje je više od 30 kilometara sjeverno od Kijeva. Njihovo napredovanje usporile su ukrajinske snage koje brane aerodrom Hostomel, ključni ruski cilj prvog dana sukoba. Logistički neuspjesi i uporni ukrajinski otpor nastavljaju otežavati rusko napredovanje", navodi se u saopštenju.

Teške borbe se nastavljaju oko Černihiva, grada na sjeveru Ukrajine, i grada Harkova na sjeveroistoku zemlje, objavilo je ministarstvo odbrane u obavještajnom izvještaju na Tviteru. Oba grada ostaju pod kontrolom Ukrajine, navodi se.

08:53h

Južna Koreja će zabraniti izvoz strateških materijala u Rusiju i pridružiti se međunarodnim naporima da blokira neke ruske banke iz globalnog sistema za plaćanje SWIFT, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Donijeta je i odluka o slanju humanitarne pomoći u Ukrajinu, prenosi Indeks.