Zelenski potpisao zahtjev za članstvo Ukrajine u EU; Putin traži priznavanje Krima kao ruske teritorije...

Ukrajina traži prekid vatre i zahtijeva povlačenje ruskih vojnika sa svoje teritorije, uključujući Krim i Donbas. Vladimir Medinski, šef ruske delegacije, izjavio je da su se dvije strane "usuglasile da nastave pregovore", dodajući da će se novi sastanak biti održan na poljsko-bjeloruskoj granici, prenio je Radio Slobodna Evropa. Ruski pregovarači su govorili o sklapanju sporazuma koji je u interesu obje strane

450259 pregleda229 komentar(a)
Zelenski (u sredini) sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigalom i predsjednikom Skupštine Ukrajine Ruslanom Stefančukom nakon potpisivanja zahtjeva, Foto: Reuters
28.02.2022. 22:11h
08:49h

Rusija je zainteresovana za postizanje dogovora koji je u interesu obje strane, kazao je pregovarač te zemlje Vladimir Medinski, u susret sastanku sa ukrajinskom stranom na bjeloruskoj granici.

Medinski je kazao da se sastanak očekuje za 12 sati po lokalnom, odnosno 10 sati po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

08:46h

Letonski parlament jednoglasno je donio odluku kojom se odobrava državljanima te zemlje da, ukoliko žele, mogu da se bore u Ukrajini, kazao je portparol ministarstva spoljnih poslova te zemlje, prenosi Rojters.

08:40h

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je, komentarišući sankcije Zapada protiv Rusije, kazalo da Kina ne odobrava sankcije kao sredstvo za rješavanje problema, prenosi Rojters.

"Kina je protiv nelegalnih, jednostranih sankcija", dodaje se. Sankcije će samo stvoriti nove probleme, dodali su iz ministarstva.

Komentarišući Putinovu naredbu da nuklearno oružje bude u stanju pripavnosti, kazali su da sve "legitimne zabrinutosti država za njihovu bezbjednost" treba shvatiti ozbiljno, prenosi britanska agencija. Sve strane treba da ostanu mirne i izbjegnu dalju eskalaciju, istakli su iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Naveli su da će Kina uvijek biti na strani mira i pravde.

08:36h

Ukrajinska vojska kaže da ofanziva ruskih trupa usporava, prenosi AFP.

"Usporena je ofanziva ruskih okupatora, ali još uvijek pokušavaju napredovati u nekim područjima", objavila je ukrajinska vojska.

08:36h

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da Rusija mora odmah da prestane sa ratnim dejstvima i da se bezuslovno povuče sa ukrajinske teritorije i da Bjelorusija mora odmah da obustavi svoje učešće u agresiji i vrati se poštovanju međunaronarodnih obaveza. Više o tome pročitajte OVDJE>>>

08:34h

Američki predsjednik Džo Bajden razgovaraće danas sa saveznicima i partnerima o razvoju situacije povodom ruskog napada na Ukrajinu, kao i preduzimanju "koordiniranog odgovora", saopštila je Bijela kuća.

Ne navodi se sa kim će Bajden održati sastanak preko telefona.

Razgovori su zakazani za danas u 16.15 po lokalnom vremenu, saopšteno je iz Vašingtona.

Zemlje G7, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Britanija i SAD, upozorile su juče da će preduzeti "dalje mjere" pored već najavljenih sankcija, ukoliko Rusija ne prekine vojne operacije u Ukrajini.

08:31h

Ukrajina je negirala da je ruska vojska zauzela područje oko nuklearne elektrane Zaporožje, piše Inferfaks.

08:22h

Policijski sat u Harkovu počinje danas u 15 sati zbog velikog broja diverzantskih grupa u gradu, kaže guverner Oleh Sinehubov.

Izmjena: 08:36h
08:10h

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad oblašću kod nuklearne elektrane Zaporožje, navodi Interfaks, kako prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da je vojska te zemlje zauzela gradove Berdjansk i Enerhodar, prenosi Interfaks.

07:51h

Predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmjerena kampanja mobilizacije, prenose RIA Novosti.

07:49h

Ruska centralna banka potvrdila je da je naložila brokerima da suspenduju sve zahtjeve stranih pravnih osoba i pojedinaca za prodajom ruskih obveznica, prenosi Rojters.

07:47h

Brazil će ostati neutralan

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro kazao je na jučerašnjoj pres konferenciji, govoreći o ukrajinskom predsjedniku Volodomiru Zelenskom, da je "ukrajinski narod stavio svoje nade u ruke komičara".

Bolsonaro je odbio da osudi rusku invaziju na Ukrajinu. Rekao je da će Brazil ostati neutralan u konfliktu, dodavši kako su "Brazil i Rusija praktično bratske nacije", prenosi Indeks.

"Nećemo zauzimati strane, nastavićemo da budemo neutralni i pomagati čime god je potrebno. Veliki dio ukrajinske populacije govori ruski", rekao je Bolsonaro.

07:43h

Dalaj Lama je rekao da je "duboko ožalošćen" sukobom u Ukrajini.  Prognani tibetanski duhovni vođa pozvao je na mir i "međusobno razumijevanje".

„Rat je zastario — nenasilje je jedini način“, rekao je on u saopštenju.

Problemi i nesuglasice se najbolje rješavaju dijalogom, dodao je Dalaj Lama.

„Pravi mir nastaje kroz međusobno razumijevanje i poštovanje dobrobiti jednih drugih".

"Ne smijemo da gubimo nadu. 20. vijek je bio vijek rata i krvoprolića. Dvadeset prvi vijek mora biti vijek dijaloga. Molim se da se mir brzo uspostavi u Ukrajini", naveo je Dalaj Lama, kako prenosi CNN.

07:41h

Obavještajna saznanja Ukrajine sugerišu da Bjelorusija pokazuje „spremnost da možda direktno učestvuje“ u ruskoj invaziji, „pored toga što Rusima dozvoljava da koriste svoju teritoriju, kao i što im pušta da pređu granicu“ sa Ukrajinom, rekao je zvaničnik ukrajinske vlade za CNN.

Drugi izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je za CNN da je, pored ukrajinskih obavještajaca, i Bajdenova administracija Kijevu prenijela da se Bjelorusija sprema za invaziju.

Vašington post je prvi objavio da se Bjelorusija sprema da pošalje vojnike u Ukrajinu, pozivajući se na zvaničnika američke administracije.

07:30h

Vatikan je saopštio kako su spremni da "pomognu dijalog" između Rusije i Ukrajine kako bi se okončali sukobi, prenosi Rojters.

07:26h

Velika Britanija saopštila je da će usvojiti još restriktivnije ekonomske mjere protiv Moskve, čija će meta biti Centralna banka Rusije, prenosi Rojters. 

07:17h

Očekuje se dolazak delegacija

Pres-sekretar Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz saopštio je da se očekuje dolazak delegacija Rusije i Ukrajine na mjesto pregovora u Bjelorusiji.

Pregovori će početi čim delegacije stignu na mjesto sastanka, rekao je Glaz, prenose RIA Novosti.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru fotografiju mjesta održavanja pregovora Rusije i Ukrajine.

"U Bjelorusiji je sve spremno da budemo domaćini pregovora Rusije i Ukrajine. Čeka se dolazak delegacija", navelo je bjelorusko ministarstvo u tvitu.

07:15h

Visoki američki obavještajni zvaničnik s direktnim saznanjima o trenutnim procjenama američkih obavještajnih službi rekao je kako se očekuje da će Bjelorusija već danas poslati svoje vojnike u Ukrajinu, kako bi se borili s ruskim snagama koje su prošle sedmice krenule u invaziju na Ukrajinu, prenosi AP.

Bjelorusija je pružala podršku ruskim napadima, no do sada, barem zvanično, nije direktno učestvovala u sukobu.

07:13h

Ruska ofanziva na Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, saopštila je ukrajinska vojska.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni štab ukrajinske vojske na Fejsbuku.

Rusi su takođe neuspješno pokušali zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je štab, kako prenosi Indeks.

07:04h

Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za ponedjeljak vanrednu sjednicu Generalne skupštine na kojoj će se razgovarati o ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok zapadni saveznici pojačavaju diplomatsku kampanju za izolaciju Moskve.

Glasanje 15-članog Savjeta juče je bilo proceduralno, tako da Rusija nije mogla da stavi veto.

Odluka o sazivanju sednice Generalne skupštine donijeta je sa 11 glasova za. Rusija je glasala protiv, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili suzdržani.