Egipat: Bivši oficir egipatske vojske pokušao da ubije ministra

U video snimku je navodno identifikovan atentator kao Valid Badr koji nosi uniformu majora i u poruci se navodi kako je “egipatska vojska sklona da se bori protiv vjere”
0 komentar(a)
Irak auto bomba, Foto: Beta/AP
Irak auto bomba, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.10.2013. 13:22h

Ekstremna grupa Ansar Jerusalimu objavila je video snimak na Jutjubu na kome se vidi kako bivši oficir egipatske vojske pokušava da ubije egipatskog ministra unutrašnjih poslova Mohameda Ibrahima u septembru u Nasr Sitiju, kada su tri osobe povrijeđene i nekoliko vozila iz ministrove pratnje demolirano.

Vojni zvaničnici do kojih je došla agencija AP odbili su da komentarišu video snimak.

U video snimku je navodno identifikovan atentator kao Valid Badr koji nosi uniformu majora i u poruci se navodi kako je “egipatska vojska sklona da se bori protiv vjere” i da “voli Ameriku više od Egipćana”.

Badr je, navodno, istjeran iz Egipatske vojske, jer je kritikovao oficire da nisu pobožni.

Svršeni akademac Vojne akademije, Badr se borio s ekstremistima u Avganistanu i Siriji, ali nije uspio i u Iraku pošto je, navodno, uhapšen u Iranu i izdržavao je zatvorsku kaznu, navodi AP.

AFP dodaje da video može da bude shvaćen kao iznošenje Badrovih motiva, prije nego što je detonirao automobil bombu blizu konvoja u kome se nalazio egipatski ministar unutrašnjih poslova.

U neuspjelom atentatu koji je, po svoj prilici, bio izveden daljinskom komandom, ministar nije bio ni povrijeđen.

Bonus video: