Dabstep muzičar Skrileks možda može da zaštiti od ujeda komaraca

Naučnici su otkrili da su komarci zbog Skrileksove pjesme "Scary Monsters And Nice Sprites" manje ujedali ljude.
757 pregleda 0 komentar(a)
Skrileks, Foto: BBC
Skrileks, Foto: BBC

BBC

Sunce vam obasjava kožu, povjetarac struji kroz kosu i neko vam je upravo dodao kokos sa slamčicom. To se zove život.

Međutim, čim ste se malo opustili, počinjete da se drapate i grebete kožu na mjestima ujeda komaraca koje imate svuda po tijelu.

Ali ne mora da bude tako.

Sudeći po nedavno izvedenom naučnom istraživanju, ujede komaraca možete da izbjegnete ako slušate elektronsku muziku, a naročito dabstep i to dabstep koji pravi američki muzičar Skrileks.

Zvuk je „ključan za reprodukciju, opstanak i održavanje populacije mnogih životinja", saopštio je međunarodni tim naučnika sa ekspertizom o komarcima i bolestima koje prenose.

Naučnici su izložili odrasle komarce žute groznice (Aedes aegypti) elektronskoj muzici da bi vidjeli da li može da djeluje kao sredstvo za odbijanje.

Pjesma „Scary Monsters And Nice Sprites" koja se nalazi na Skrileksovom istomenom nagrađivanom albumu, odabrana je jer u sebi ima miks izuzetno visokih i vrlo niskih frekfencija.

„Kod insekata, vibracije niskih frekfencija podstiču seksualne interakcije, dok buka ometa percepciju signala od drugih primjeraka vrste i domaćina", rekli su naučnici.

Rezlutati istraživanja, objavljeni u naučnom žurnalu Akta Tropika, su odlične vijesti i za nas i za Skrileksa.

Komarci dimljenje zaprašđivanje Indonezija
Getty Images

Zadimljavanje se obično koristi za sprečavanje širenja komaraca žute groznice, kao što to radi ovaj čovjek u Indoneziji.

Pjesma je „zabavila" ženke odraslih komaraca, pa su zato rjeđe napadale domaćine i sa zakašnjenjem u odnosu na one koje nisu bile izložene dabstepu.

Naučnici kažu da je „pojava sisanja krvi bila manja dok je išla muzika".

Pored toga, naučnici su utvrdili da su se komarci izloženi pomenutoj pesmi „daleko rjeđe" parili nego komarci bez muzike.

„Činjenica da ovakva muzika može da odloži napad na čoveka, da smanji sisanje krvi i da ometa parenje daje nove mogućnosti za razvijanje lične zaštite od komaraca koja se zasniva na muzici, kao i drugih mjera kontrole bolesti koje oni prenose".

Dakle, kada se sljedeći put iznervirate na odmoru od češanja ruku i nogu, znate koju muziku treba da pustite preko bežičnog zvučnika.

Bonus video: