Toplotni talas širom Evrope: Francuska spremna za novi temperaturni rekord

Zapad Starog kontinenta bori se sa visokim temperaturama.
1761 pregleda 0 komentar(a)
Širom Pariza postavljene su privremene fontane, Foto: Getty Images
Širom Pariza postavljene su privremene fontane, Foto: Getty Images

BBC

Francuska je spremna za toplotni talas tokom kojeg će temperature, prema prognozama, ove nedelje preći 40 stepeni - i potencijalno oboriti junski rekord.

Očekuje se da će temperatura najviša biti u četvrtak i petak.

Zapad zemlje - uključujući i Pariz - biće najtopliji.

Postavljene su privremene fontane, a javni bazeni radiće duže.

Junski temperaturni rekordi narednih dana biće oboreni u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Belgiji - a Francuska je delimično zabrinuta zbog opasnosti koju visoke temperature mogu da izazovu.

Ovogodišnje vrućine porede se sa temperaturama koje su zabeležene u Francuskoj u avgustu 2003. godine - kada je umrlo gotovo 15.000 ljudi. Tri najviše temperature u istoriji zabeležene su tokom istog meseca, a najviša od 44,1 stepen bila je 12. avgusta.

Nacionalna meteorološka služba zabrinuta je da temperatura možda neće opasti u nedeljama koje slede - a čak će i noću najniža temperatura biti oko 20 stepeni u mnogim mestima.

https://twitter.com/bbcweather/status/1142880329893646337

Grad Pariz aktivirao je „nivo tri" plana za ekstremne vrućine. Četvrti nivo, koji je i maksimalni, nikada nije korišćen.

Deo plana predviđa pravljenje oko 900 „hladnih mesta" koja imaju niže temperature od obližnjih gradskih ulica - poput parkova, klimatizovanih javnih hala i mesta sa privremenim fontanama. Tokom noći će biti otvoreno 13 dodatnih parkova za ljude koji žele da se rashlade.

Vremenski sistem preko Atlantika stvara visok atmosferski pritisak u regionu, povlačeći topli vazduh iz severne Afrike i Španije i podižući temperature.

Španska meteorološka služba predviđa temperature više od 35 stepeni u većem delu zemlje, a iznad 40 stepeni u centralnom delu.

U Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu i drugim gradovima očekuju se slične temperature - dok će u prestonici u četvrtak skala dostići 38 podeljak Celzijusa.

Bonus video: