PODACI IZ ARHIVE

Drugi svjetski rat: BBC i tajne aktivnosti u borbi protiv nacista

Kako je BBC pomagao pokretima otpora u Francuskoj i Poljskoj, ali i Kraljevskom vojnom vazduhoplovstvu.
1635 pregleda 0 komentar(a)
Legendarni BBC spiker Džon Sneg izveštavao je o Danu D, Foto: BBC
Legendarni BBC spiker Džon Sneg izveštavao je o Danu D, Foto: BBC

BBC

Novi podaci iz arhiva otkrili su kakvu je ulogu imao BBC u tajnim aktivnostima tokom Drugog svetskog rata i kako su pokreti otpora širom Evrope dobijali šifrovane poruke. 

BBC Histori objavio je dokumente i intervjue, među kojima se nalazi i plan da se javno puštaju snimci zvona Big Bena u slučaju vazdušnog napada kako bi se zbunili piloti nemačkih aviona.

Pored toga, BBC je emitovao muziku kako bi kontaktirao poljski pokret otpora.

Predstavnik vlade, sa izmišljenim imenom Piter Piterkin, davao je BBC osoblju da emituje posebne muzičke numere koje bi išle posle vesti na poljskom. 

Nemački bombarderi razorili su veliki deo Londona
Getty Images

Nemački bombarderi razorili su veliki deo Londona

„Te vesti su namerno bile skraćene za minut, nakon čega bi tajni glasnik poljske vlade u izgnanstvu doneo muzičku numeru koja će biti emitovana", rekao je istoričar Dejvid Hendi.

„Od izbora muzike zavisila je i poruka borcima pokreta otpora".

Alek Saterlend, čovek koji je nadgledao emitovanje muzike i vesti, kazao je da je njegov posao bio da osigura da prava numera bude puštena, čak i po cenu da je snimak lošiji.

„Dešavalo se da ponekad birali kvalitetnije snimke, ali je to onda dovodilo do situacija u kojima je pokret otpora dizao u vazduh pogrešne mostove u Poljskoj", kaže Saterlend.

Šifrovane poruke za francuski pokret otpora bile su manje „skrivene" i sadržale su nekoliko fraza koje bi bile ubačene u scenario programa. 

Tako je 5. juna 1944, veče uoči Dana D, BBC koristio frazu na francuskom „Berce mon coeur d'une langueur monotone" koja je označila početak iskrcavanja u Normandiju.

Kraljevsko vojno vazduhuplovstvo (RAF) koristilo je BBC predajnike u severnom Londonu za ometanje navigacionog sistema nemačkih aviona. 

BBC histori je objavio i svedočenja ljudi o bombardovanju zgrade korporacije 1940, kao i razgovor sa Džonom Snegom, legendarnim spikerom koji je otkrio kako se spremao za prvi prenos iskrcavanja savezničkih snaga 1944, tokom kojeg su na njega stalno motrili vojnici kako ne bi došlo do „curenja" vesti. 

Kompletnu istorijsku kolekciju BBC i Drugi svetski rat: 100 glasova koji su činili BBC, možete da pogledate ovde.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk