ZARAĐIVANJE NA DEZINFORMACIJAMA

BBC istraga: Da li Jutjub zarađuje na video klipovima sa lažnim ljekovima za rak

Sistem za reklamiranje Jutjuba funkcioniše tako da i ta kompanija u vlasništvu Gugla i tvorci video klipova zarađuju od obmanjujućih klipova
2476 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BBC
Ilustracija, Foto: BBC

BBC

Algoritam Jutjuba promoviše lažne lekove za rak na velikom broju jezika i taj sajt reklamira poznate brendove i univerzitete uporedo sa obmanjujućim video sadržajima, pokazala je BBC istraga. 

Pretražujući Jutjub na deset jezika, BBC je pronašao više od osamdeset video klipova koji sadrže netačne zdravstvene informacije - uglavnom su to lažni lekovi za rak. Od pronađenih klipova, njih deset ima više od milion pregleda. Mnogi sadrže reklame. 

Među te neproverene „lekove" često spada konzumiranje određenih supstanci, kao što su kurkuma i soda bikarbona. Česte teme su i dijete zasnovane na sokovima i ekstremno izgladnjivanje. Neki jutjuberi zagovaraju ispijanje magarećeg mleka ili proključale vode. Ni za jedan od tih „lekova"  nije klinički dokazano da leči rak.

Pre video klipova sa lažnim lekovima za rak pojavljivale su se reklame za svetski poznate brendove, kao što su Samsung, Hajnc i Klinik. 

Sistem za reklamiranje Jutjuba funkcioniše tako da i ta kompanija u vlasništvu Gugla i tvorci video klipova zarađuju od obmanjujućih klipova. 

YouTuber presents a video in front of a donkey
YouTube

U jednoj reklami navodi se da mleko magarra može da spreči aktivnost kancerogenih ćelija

Uklonjeni na engleskom - ali ne i na drugim jezicima

Jutjub je u januaru objavio da će „smanjiti preporučivanje rubnih sadržaja i onih koji korisnike mogu da obmanu i oštete - kao što su video klipovi koji promovišu lažne, čudesne lekove za ozbiljne bolesti."

Ali kompanija tvrdi da će se promena u početku odnositi samo na ono što nudi veoma mali broj video klipova u Sjedinjenim Američkim Državama, te da se neće primenjivati ni na jedan jezik osim engleskog. 

BBC pretraga BBC pokrila je engleski, portugalski, ruski, arapski, persijski, hindi, nemački, ukrajinski, francuski i italijanski jezik. 

Na primer, otkrili smo da vas na ruskom obična pretraga „lečenja raka" usmerava ka video sadržajima koji zagovaraju ispijanje sode bikarbone. A gledanje tih klipova vas dalje odvodi ka preporukama za druge neproverene „tretmane", kao što su sok od šargarepe i ekstremno izgladnjivanje.

Erin Makavini, istraživačica u institutu Dejta end sosajeti (Data & Society), objašnjava da Jutjub, zbog toga što njegov algoritam preporučuje video sadržaje slične onima koje ste već pogledali, stalno „utire put", od klipa do klipa, ne uzimajući u obzir pouzdanost saveta koji se u njima nude.

„Neko može da pogleda proveren klip i potom dobije preporuku da pogleda video sa lekovitim sokom. Sistem preporučivanja ne razlikuje proverene od neproverenih sadržaja", kaže Makavini. 

Iz Jutjuba tvrde da će promeniti sistem preporučivanja - sistem za koji se tvrdi da vodi korisnike pravo u vrtloge teorija zavere i radikalizacije - da će preporučivati pouzdane i proverene klipove ljudima koji ne gledaju nužno takve sadržaje. 

Smernice zajednice Jutjuba zabranjuju štetne sadržaje, među kojima je i „promovisanje opasnih sredstava i lekova: sadržaja koji tvrde da opasne supstance ili tretmani mogu poboljšati čovekovo zdravlje." 

Mnogi od lažnih lekova za rak koje je BBC pronašao, kao što su sokovi, nisu sami po sebi štetni, ali mogu posredno da oštete zdravlje osobe obolele od raka - na primer, ako bi ona zanemarila konvencionalne pristupe zbog ovih takozvanih lekova. 

YouTuber presents a video with a plate of fruit
YouTube

Mnogi brazilski jutjuberi zagovaraju korišćenje egzotičnih biljaka

Zarađivanje na dezinformacijama

Istražiteljima iz BBC monitoringa i brazilskog BBC Njuza ponuđen je širok spektar reklama pre video klipova sa lažnim lekovima. 

Pored Samsunga, Hajnca i Klinika, BBC je video reklame za Buking.kom, sajt posvećen putovanjima, kao i za aplikaciju za pisanje Gramarli, te reklame za holivudske filmove i britanske univerzitete kao što su Univerzitet Istočne Anglije i Univerzitet u Glosterširu. Sve te reklame pojavljivale su se zajedno sa potencijalno štetnim informacijama.

Kompanije i univerziteti ogradili su se od obmanjujućih sadržaja. 

Samsung tvrdi da njihova kampanja nije „ni na koji način povezana" sa lažnim lekom za rak pre kog se emituje. „Samsung sprovodi i zagovara najrigoroznije mere zaštite proizvoda na svim reklamnim platformama koje koristi", navela je ta kompanija u objavi.

Kompanija Kraft Hajnc saopštila je da upošljava veliki broj automatizovanih i ljudskih kontrolora koji se stalno staraju o tome da se njihove reklame ne pojavljuju uz neprikladne sadržaje. 

„Ovaj konkretan primer nas zabrinjava i preduzeli smo korake da blokiramo taj kanal."

Gramarli, kompanija čije su se reklame pojavile dvadeset puta uz video klipove o lažnom leku za rak koje su pregledali BBC istražitelji, izjavila je sledeće: „Kada smo saznali za to, istog trena smo stupili u kontakt sa Jutjubom i tražili da se naša reklama povuče sa svih takvih kanala, a tražili smo i da se naše reklame više pojavljuju uz sadržaje koji proturaju dezinformacije." 

Vlasnici Klinika, kompanija Este Lauder, i Buking.kom nisu se odazvali pozivu da daju komentar.

Dva univerziteta su izjavila da su se njihove reklame samo po jednom pojavile uz obmanjujući sadržaj, te da su ti kanali izbačeni iz njihovih reklamnih kampanja čim ih je BBC kontaktirao.

Iz Univerziteta Istočne Anglije, koji ima sopstveni program istraživanja raka, stigla je sledeća izjava: „Univerzitet nije isplatio nikakva sredstva (konkretno za reklamu koja se emitovala uz video sa lažnim lekom za rak) i tražili smo od Gugla da se reklama tu više ne prikazuje."

Iz Univerziteta iz Glosteršira su rekli: „Kod reklamiranja preko Jutjuba sadržaj se menja tako brzo da i najobazriviji ljudski i tehnološki resursi moraju stalno da budu na oprezu. Mi stoga redovno sarađujemo s Guglom kako bismo se osigurali da se ovakav vid plasiranja ne ponovi."

Kako Jutjub odlučuje o tome koje ćete reklame videti?

Reklame na Jutjubu mogu biti usmerene na određeni region ili određenu publiku. Sistemi koji određuju koju reklamu u koje vreme treba prikazati nekoj osobi su složeni, objašnjava Tim Šmojer, osnivač konsultantke firme Video kreators koja radi za Jutjub.

„Jutjub optimizuje iskustvo kako bi prikazao prave reklame pravim ljudima u pravo vreme. Cilj toga je da se minimizuje napuštanje platforme i obezbedi najbolji učinak za oglačivača, tvorca i njih same, naravno", tvrdi on. 

Jutjub takođe poseduje moć da „demonetizuje" određene kanale - drugim rečima, da spreči tvorce video sadržaja da bilo šta zarade na reklamama. 

Ovaj sajt je, na primer, preduzeo korake da demonetizuje kanale koji šire antivakserske dezinformacije. 

Prema Makavini iz Dejta end sosajeti, demonetizovanje može da spreči tvorce sadržaja da ostvare zaradu, ali ih ne sprečava nužno da postanu viralni. Ona tvrdi da „ne postoje dokazi koji pokazuju da demonetizacija rešava problem širenja informacija i publike." 

„Razni motivi kriju se iza širenja pogrešnih i lažnih informacija, a novac je samo jedan od njih", tvrdi ona. „U većini slučajeva je privlačenje pažnje i uvećanje broja pregleda video klipa za te obmanjivače vrednije od novca koji zarađuju." 

YouTuber presents a video on a bench
YouTube

Tatjana Jefimova, koja se zalagala za lečenje praškom za pecivo, uklonila je video nakon što ju je BBC kontaktirao

BBC je detalje o video klipovima sa lažnim lekovima za rak prosledio Jutjubu i oni su dosad demonetizovali više od sedamdeset klipova zbog kršenja pravila monetizacije. 

BBC je takođe kontaktirao i s tvorcima pet takvih klipova.

Tatjana Efimova, ruska jutjuberka koja zagovara „lekovitost" sode bikarbone, jasno je u video klipu navela da nije lekar. Rekla je da prenosi ličnu priču nekog koga poznaje i da je na gledaocima da odluče hoće li uzeti sodu bikarbonu ili ne. Pošto ju je kontaktirao BBC, uklonila je klip i izjavila: „Meni to nije toliko važno." 

Elizeu Koreija, jutjuber iz Brazila, rekao je da njegov klip, u kom se tvrdi da se čajem od gorke tikve može boriti protiv tumora, „nije o nekakvom opasnom ili otrovnom čaju". Posle toga je ograničio privatnost klipa, tako da više nije dostupan širokoj javnosti.

Šundžakal, medijska organizacija na hindi jeziku, nije direktno odgovorila na BBC-jev poziv da ponudi komentar, ali je njihov klip o centru za nemedicinsko lečenje raka uklonjen sa njihovog javnog kanala nakon što smo im se obratili. Pre nego što je uklonjen, pregledan je više od 1,4 miliona puta. 

BBC je takođe kontaktirao i sa Kaulom Aisane, koja je promovisala magareće mleko kao lek, ali nismo od nje dobili nikakav odgovor.

Iz Jutjuba su odbili poziv za intervju. U kompanijskoj izjavi je rečeno: „Dezinformacije predstavljaju težak izazov i preduzeli smo mnoge korake kako bismo to rešili. Među njima je prikazivanje proverenijih sadržaja o medicinskim pitanjima, prikazivanje informativnih panela od pouzdanih izvora, kao i uklanjanje reklama iz video klipova koji sadrže tvrdnje štetne po zdravlje." 

Zdravstvena zajednica

Neki od klipova sa Jutjuba izdvojenih u istraživanju BBC-ja sadrže upozorenje da je potrebno potražiti profesionalnu medicinsku pomoć, ali većina svoje lekove predstavlja kako alternativu konvencionalnim metodama lečenja raka.

„Na Jutjubu i internetu zaista se mogu videti neke veoma opasne stvari, i to se ništa ne filteriše", komentariše profesor Džastin Stebing, vodeći specijalista za rak na Imperijalnom koledžu u Londonu. 

Stručnjaci takođe ističu mane sajtova kao što je Jutjub, koje generišu korisnici i na kojima tvorci video klipova i zaposlenici kompanije zaduženi za odlučivanje o sadržaju često nemaju nikakvo medicinsko obrazovanje.

„Mi od korporacija u kojima rade ljudi koji nisu stručnjaci za zdravstvo i javno zdravlje zahtevamo da te odluke donose u ime svih građana", tvrdi Isak Čun-Hai Fung, vanredni profesor epidemiologije na Univerzitetu Južne Džordžije. 

Doktor Fung i njegovi studenti istraživali su zdravstvene informacije na engleskom na Jutjubu. Ustanovili su da su, bez obzira na temu, većinu od stotinu najpopularnijih klipova na Jutjubu postavili amateri - ljudi koji nisu profesionalci kada je reč o zdravstvu ili nauci. 

Po njegovim rečima, deo rešenja leži u tome da profesionalci ponude više sadržaja.

„Treba da postoje visokokvalitetni edukativni video klipovi na raznim jezicima, namenjeni neprofesionalcima. Profesionalni zdravstveni radnici bi trebalo da sarađuju sa medijskim profesionalcima. Mislim da se u to ne ulaže dovoljno."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

PLEASE DO NOT DELETE OR TRANSLATE. DIGIHUB TRACKING CODE FOR [49681403]