Nil Jang: Zbog marihuane bez američkog državljanstva

Pevač iz Kanade tvrdi da mora da dokaže da je „moralan" kako bi dobio državljanstvo.
1955 pregleda 0 komentar(a)
Nada se da će dobiti dvojno državljanstvo, Foto: Getty Images
Nada se da će dobiti dvojno državljanstvo, Foto: Getty Images

BBC

Nil Jang, rok muzičar rođen u Kanadi, tvrdi da je pušenje marihuane jedan od razloga zbog kojih mu još uvek nije odobren zahtev za dobijanje američkog državljanstva.

Jang kaže da je položio test za dobijanje državljanstva, ali da mu je rečeno da mora da uradi još jedan da bi dokazao da ima „moralni karakter".

U aprilu, američka vlada je navela da upotreba marihuane i drugih droga predstavlja „prepreku" kada je u pitanju obavezna procena karaktera podnosilaca zahteva za državljanstvo.

Jang je ove nedelje napunio 74 godine, a u Sjedinjenim Američkim Državama živi od sredine 1960-ih. 

U tekstu objavljenom na njegovom sajtu, muzičar je naveo da je položio test za dobijanje državljanstva nakon „razgovora tokom kog mu je postavljeno mnogo pitanja" na koje je „istinito odgovorio".

„Želim da imam dvojno državljanstvo i da glasam", rekao je. „Međutim, nedavno mi je rečeno da moram da polažem još jedan test zbog toga što koristim marihuanu."

Na sajtu Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD-a 19. aprila je objavljeno da „kršenje saveznog zakona o zabranjenim supstancama, kao i marihuane, i dalje predstavlja prepreku" za dobijanje državljanstva, „čak i ako to ponašanje ne spada u krivična dela" u saveznim državama u kojima je zahtev podnet. .

Jang živi u Kaliforniji, a u ovoj državi je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe legalizovana 2018. godine.

„Iskreno se nadam da sam pokazao da imam moralni karakter i da ću moći da glasam onako kako mi savest nalaže o Donaldu Trampu i drugim kandidatima", napisao je. 

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp je u kampanji koristio Jangov hit iz 1989. godine Rockin' in the Free World, iako je Jang kritikovao njegovu politiku. 

Tramp je rekao da je Jang jedan od njegovih omiljenih muzičara 2014. godine. 

https://www.instagram.com/p/mYIm5OGhfw/

Ali Jang je na sajtu napisao da predsednik nema njegovu dozvolu da koristi pesmu.

nil jang 1982
Getty Images

Jang veći deo života živi u SAD

„Legalno, on ima pravo na to, međutim, to je suprotno mojim željama", napisao je Jang prošle godine i dodao da je tražio od Trampa da prestane da koristi njegovu muziku nakon što je korišćena dok je najavljivao da će se kandidovati za predsednika Amerike. 

„Ipak, on nije poslušao moj zahtev, kao što bira da ne sluša glasove mnogih Amerikanaca koji traže da prestane sa konstantnim lažima."

Jang nije prvi muzičar čiju muziku je Tramp koristio bez dozvole - o ovome su već govorili i Stiven Tajler iz benda Aerosmit, Rijana i Aksl Rouz iz benda Gans en' rouzez. 

https://twitter.com/axlrose/status/1058993598656638976

https://twitter.com/rihanna/status/1059240423091245056?s=20

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk