Rusija: Dječak sa rijetkim sindromom pronašao novi dom

Dečak rođen sa retkim genetskim sindromom, uživa u novoj porodici.
2124 pregleda 0 komentar(a)
Leša, Foto: Pavel Volkov
Leša, Foto: Pavel Volkov

BBC

Plivanje, ples i školski zadaci: Leša Šaev bio bi kao svaki tipični tinejdžer, da nije njegovog retkog genetskog stanja -ablefaron makrostomije.

Njegov život se popravio otkako ga je usvojila porodica iz Rusije. Četrnaestogodišnjak koji je odrastao u sirotištima, dobro se prilagodio i danas uživa u društvu nove braće i sestara.

Lyosha with Nadezhda
Pavel Volkov

Upoznao sam ih pre oko godinu dana i posetio nekoliko puta u međuvremenu.

Nadežda Jarihmetova je usvojila Lešu kada je imao 12 godina, nakon što je ugledala njegovu fotografiju koju je objavila jedna dobrotvorna organizacija. Jarihmetova ima biološku i usvojenu decu.

Lyosha swimming
Pavel Volkov
Lyosha celebrating birthday
Pavel Volkov

Porodica vodi računa o njegovom razvoju, pomaže mu da sustigne drugu decu i brine o njemu s onom pažnjom koja mu je nedostajala u sirotištima.

Njegova biološka majka ga je dala na usvajanje dok je bio beba.

Lyosha reading
Pavel Volkov

Sada ume da čita. Zbog genetskog stanja, Leša je fizički drugačiji i teško govori, ali zna znakovni jezik i trudi se da razgovara.

Lyosha in park
Pavel Volkov

Prošao je kroz nekoliko operacija kako bi imao bolji kvalitet života.

Lyosha with Nadezhda
Pavel Volkov
Lyosha in profile
Pavel Volkov

Porodica je za njega potpuno novi svet.

Nadežda kaže da je teško donela odluku da ga usvoji i da je dugo razmišljala da li bi to bio dobar potez. Niko nije mogao da predvidi kako će se Leša ponašati u porodici i kako će se snaći sa ostalom decom.

Ispostavilo se da se sve razvija kako treba: on pokazuje naklonost, posebno prema mlađoj braći i sestrama. Naučio je da masira, a zanima ga i niz drugih stvari.

Lyosha doing head massage
Pavel Volkov

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima. Ovu priču prvo je objavljena na sajtu BBC Rusije. Pavel Volkov studirao je fotografiju u Sankt Peterburgu, a sada živi u Moskvi. Njegov rad usredsređen je na osobe sa invaliditetom, podkulturu i vojsku. Pogledajte više na Instagramu: @pavelvolkovphoto

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: