Kijanu Rivs ima djevojku, a planeta je sve zelenija - bilo je i dobrih vijesti u 2019.

Možda je ovo bila godina rata, loših političkih ishoda i prirodnih katastrofa, ali je bilo i nekih „dobrih vesti“.
5228 pregleda 1 komentar(a)
Kijanu Rivs je srećan sa Aleksandrom Grent, Foto: Getty Images
Kijanu Rivs je srećan sa Aleksandrom Grent, Foto: Getty Images

BBC

Možda je bilo trenutaka u 2019. godini kad je sve izgledalo strašno i beznadežno - i zaista, za mnoge ljude verovatno i jeste bilo tako.

Ali, iskreno, nije baš sve bilo tako crno.

Samo imajte na umu da smo genetski programirani da nam se negativna iskustva utisnu jače - i sa više detalja.

Ako imate problem da iskopate pozitivnije uspomene iz gomile vesti o ratovima, terorističkim napadima, izbornim krađama, avionskim nesrećama, klimatskim krizama, poplavama, ciklonima i erupcijama vulkana... Garantujemo vam da je bilo i nekih „dobrih vesti".

I dalje nam ne verujete? Pogledajte neke od pozitivnih stvari koje su se desile 2019. godine koje smo sakupili za vas kako bismo vam promenili mišljenje:

Džinovska kornjača se vraća iz mrtvihdok ostale morske kornjače navijaju

Kornjača
Getty Images

Dugo se nismo videli

Džinovska kornjača - za koju se verovalo da je izumrla pre 100 godina - primećena je na ostrvima Galapagos, u Pacifičkom okeanu, 1.000 kilometara od obale Ekvadora.

Poslednji živi primerak Chelonoidis phantasticus viđen je 1906. godine. Sve do početka ove godine, kad se odrasla ženka pojavila u jednom od najzabitijih kutaka ostrva Fernandina.

Smatra se da je najmanje 100 godina stara i možda nije jedini preživeli primerak svoje vrste - konzervatori kažu da otkriće tragova i fekalija ukazuje na to da su možda u blizini i njeni rođaci.

To je dobra vest i za morske kornjače - njihova populacije skočila je za 980 odsto otkako su proglašene zaštićenom vrstom 1973. godine.

Kit uzvraća udarac

Kit
Getty Images

Skakanje od sreće

Populacija grbavog kita porasla je za 93 odsto i sa ivice istrebljenja osamdesetih godina prošlog veka skočila na preko 25.000 primeraka 2019. godine.

Vekovi industrijskog lova na kitove desetkovali su ovu vrstu u regionu Jugozapadnog Atlantika, ali trend je možda za sada zaustavljen.

Ogroman pomak u borbi protiv dijabetesa tipa jedan...

Hirurške rukavice koje drže epruvetu s malom dozom krvi.
Getty Images

Nova nada za one koji boluju od dijabetesa tipa 1

Naučnici u SAD uspeli su da pretvore ljudske matične ćelije u ćelije koje proizvode insulin.

Ovaj pomak daje novu nadu za izlečenje onima koji boluju od dijabetesa tipa jedan.

„Ovo je ključni korak u našem cilju stvaranja ćelija koje mogu biti presađene u pacijente sa dijabetesom", rekao je Matijas Hebrok, direktor Centra za dijabetes na UCSF.

...Alchajmerove bolesti…

Starija žena pored prozora sedi zatovrenih očiju
Getty Images

Šta ako biste mogli da uočite Alchajmera mnogo godina pre prvih simptoma?

Ne jedan, već tri razloga da se bude optimista na ovom polju.

S jedne strane, naučnici se nadaju da će uspeti da uspore bolest koristeći lek po imenu adukanumab.

S druge, istraživači sa Berklija otkrili su i da lekovi koji smanjuju otok mozga mogu da uspore ili čak obrnu kognitivno propadanje.

A u Nemačkoj, naučnici su saopštili da sada znaju kako da prepoznaju ranu manifestaciju Alchajmera mnogo pre nego što se jave klinički simptomi.

…i virusa HIV

Muškarac doktor
Getty Images

Novo lečenje može da spreči prenošenje

Lečenje može da spreči prenošenje virusa HIV seksualnim putem, prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lenset.

Studija nije zabeležila nijedan slučaj prenošenja među skoro 1.000 gej muških parova koji su imali seks bez kondoma - u kojima je jedan partner bio HIV pozitivan i lečio je stanje antiretroviralnim lekovima - u periodu od osam godina.

Malarija je iskorenjena u Alžiru i Argentini

Close up of a mosquito biting a person
Getty Images

Komarci šire malariju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je malarija eliminisana iz Alžira i Argentine.

Kako navodi SZO, bolest koju prenosi komarac sada je iskorenjena u 38 država širom sveta.

Savez Izraela i arapskih suseda za očuvanje koralnih grebena u Crvenom moru

Šareni koralni grebeni
Getty Images

Saradnja zbog opšteg dobra

Koralna populacija Crvenog mora nalazi se pod sve većim pritiskom acidifikacije okeana, zagrevanja morske vode i turističkih aktivnosti kao što su zagađivanje vode, ostaci krema za sunčanje i ronjenje.

Neki korali u južnim delovima Crvenog mora već su pogođeni ovim i doživljavaju izbeljivanje, dok su grebeni u severnim sektorima uglavnom zdravi.

Očuvanje ove jedinstvene sredine zahteva saradnju u čitavom regionu i dovela je do partnerstva između Izraela, Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Jemena, Eritreje, Džibutija i Sudana kako bi se stvorio Transnacionalni istraživački centar za Crveno more.

Vodiće ga Švajcarski federalni institut za tehnologiju u Lozani i proučavaće kako su neki korali uspeli da se odupru oštećivanju, u nadi da će moći da pomogne da se spase koralna populacija širom sveta.

Naša planeta je sve zelenija

Deca u šumi
Getty Images

Zelena planeta

Prema podacima NASA, Zemlja je pet odsto zelenija nego što je bila pre 20 godina - uglavnom zahvaljujući intenzivnoj zemljoradnji širom sveta i opsežnim programima pošumljavanja koji se sprovode širom Afrike, Indije i Kine.

Američka svemirska agencija kaže da se omotač planete povećao za pet miliona kvadratnih kilometara, što je oblast koja može da se uporedi s amazonskim prašumama.

Ali ukupni dobitak u zelenilu ne umanjuje gubitak prirodne vegetacije - ili biodiverziteta - u tropskim regionima kao što su Brazil i Indonezija.

I... Kijanu Rivs više nije tužan!

Postojao je vremenski period, ne tako davno, kad je američki glumac Kijanu Rivs bio poznatiji po životu punom ličnih tragedija i usamljenosti nego po akcionim filmovima.

Mimovi sa „tužnim Kijanuom" nekad su zatrpavali fidove društvenih mreža: parodijski nalog @SadKeanu oduševljavao je 10.6 hiljada pratilaca na Tviteru postovima ove slavne ličnosti čemernog raspoloženja, hešteg #SadKeanu je bio redovan trend, a fanovi su čak 15. jun proglasili „Danom kada treba razveseliti Kijanua".

Ali 2019. godina je okončala svu tu tugu.

Kijanu „više nije tužan", objavio je on. Izašavši prvi put u javnost sa svojom devojkom umetnicom Aleksandrom Grant, on kaže da je konačno „izuzetno srećan" i u vezi punoj ljubavi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: