Iran i Albanija: Zašto su Iranci nazvali balkansku zemlju „đavolskom“

Balkanska država već šest godina pruža utočište pripadnicima jedne od iranskih opozicionih grupa.
13542 pregleda 7 komentar(a)
Ženski stražari u sedištu MEK-a u Albaniji, Foto: Getty Images
Ženski stražari u sedištu MEK-a u Albaniji, Foto: Getty Images
Ažurirano: 09.01.2020. 14:43h

BBC

Albanija je „đavolska" ili „demokratska" - zavisi koga pitate.

U novi sukob Amerike i Irana 'upletena' je i ova balkanska država, ali ne zbog vojnih trupa ili direktne podrške nekoj od zavađenih strana već zbog - ljudi.

Šest godina Albanija je dom pripadnika jedne od najvećih iranskih opozicionih grupa, Mudžahedin-e-Kalk (MEK). Pripadnici MEK-a su Albaniju stigli pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država.

Trenutno desetine njih žive u Tirani jer ne mogu da se vrate u Iran, ali ukupan broj pripadnika ove grupe u Albaniji nije dostupan javnosti.

Posle iranskog napada na američke baze, duhovni vođa ove države Ali Hamnej je za Albaniju rekao da je „jedno malo, ali zlo evropskom mestu, u kojem Amerikanci sarađuju sa izdajnicima Irana protiv Islamske Republike".

Đavo i demokratija

Upravo zbog odnosa na relaciji Iran-SAD-Albanija, iranski duhovni vođa Ali Hamnej Albaniju je proglasio neprijateljskom državom.

Dodao je i da je to „đavolska zemlja koja podržava protivnike" Irana.

Albanski predsednik Ilir Meta izjavio je da Albanija „nije đavolska, već demokratska zemlja koja je stradala u neviđenoj đavolskoj diktaturi".

Meta je rekao i da su za Albaniju „ljudska prava svetinja".

Meta je poručio da Albanija ostaje čvrsto podržava Sjedinjene Države i zemlje Nato saveza u borbi protiv međunarodnog terorizma i svega što ugrožava stabilnost i mir u svetu.

Predsednik Albanije je rekao da je iranski raketni napad na dve američke vojne baze u Iraku „provokacija sa opasnim posledicama za stabilnost u regionu" .

„Rakete ispaljene iz Irana na dve iračke vojne baze u kojima su smeštene američke vojne snage i trupe saveznika, provokativni su potez sa opasnim posledicama po region i njegovu stabinost.

„Iran mora da poštuje međunarodne dogovore, međunarodne zakone i sopstvene obaveze u interesu mira", ocenio je Meta.

Šta je organizacija MEK

MEK ima burnu i krvavu istoriju.

Njihovi islamističko-marksistički radikalni članovi podržali su Iransku revoluciju iz 1979. godine u kojoj je svrgnut šah Mohamed Reza Pahlavi.

Ali su se odnosi sa ajatolahom Ruholahom Homeinijem vrlo brzo pokvarili. Kad se vlada žestoko ostrvila na njih, mudžahedini su morali da beže kako bi spasli živote.

Women MEK fighters training during the Iran/Iraq war (1984)
Getty Images

Ženske članice MEK-a na obuci tokom Iransko-iračkog rata (1984)

Susedni Irak ponudio im je utočište, a iz njegove pustinjske citadele tokom Iransko-iračkog rata (1980-1988), MEK se borio protiv režima u domovini.

Posle savezničke invazije na Irak koji su predvodile Sjedinjene Države 2003. godine, život je po pripadnike MEK-a postao opasan i u ovoj zemlji.

Sadam Husein, zaštitnik organizacije, najednom više nije bio tu, a mudžahedini su bili uporno napadani - stotine su ubijene ili ranjene. Utočište su im pružili Amerikanci, iako je MEK od sredine 1990-ih do 2012. godine bio na listi terorističkih organizacije Sjedinjenih Država.

Otkud Iranci u Albaniji

Plašeći se humanitarne katastrofe, Amerikanci su se 2013. godine obratili albanskoj vladi i ubedili je da primi oko 3.000 članova MEK-a.

Tako je prvih 14 osoba premešteno u Albaniju iz Bagdada. Cilj SAD-a je bio da im se osigura bezbednost.

„Albanija zaslužuje međunarodno priznanje i podršku, kako za reforme u poslednjim godinama, tako i za odbranu ljudskih prava", rekao je 2016. godine Struan Stivenson, britanski poslanik u Evropskom parlamentu koji je predsedavao grupom Prijatelji slobodnog Irana.

„Ovo poslednje je posebno pokazala time što je ponudila utočište članovima glavne iranske opozicione grupe koji se suočavaju sa neposrednim masakrom u Iraku po nalogu vladajuće iranske teokratije."

U Albaniji je politika duboko polarizovana - sve se osporava. Ali gotovo jedinstveno, vladajuće i opozicione stranke podržavaju iranske goste.

Pred kraj 2017. godine, međutim, pripadnici MEK-a su preseljeni u novo sedište - kamp izgrađen na blagoj uzvisini u blizini albanskih sela na oko 30 kilometara od glavnog grada.

MEK
Getty Images

Stražari MEK-a

Zvaničnici Sjedinjenih država su krajem 2018. pohvalili odluku Albanije da progna iz zemlje iranskog ambasadora i još jednog diplomatu zbog navodne „terorističke zavere", koja je verovatno povezana sa prisustvom iranskih disidenata na albanskoj teritoriji.

BBC je pisao da je MEK napustilo stotine članova - od kojih su se neki žalili na stroga pravila organizacije koja se tiču celibata i kontrole nad kontaktom sa porodicom.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: