Austrija plaća pet miliona eura da Hitlerov rodni dom postane policijska stanica

1538 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Austrija je otkrila plan po kom će zgrada u kojoj je rođen diktator nacističke Nemačke Adolf Hitler biti pretvorena u policijsku stanicu.

Očekuje se da će radovi na zgradi u Brnau, na granici sa Nemačkom, koštati oko pet miliona evra i biti završeni do 2023. godine.

Arhitektonska kompanija koja je izabrana za posao podnela je plan po kom će ulepšati fasadu i napraviti novi krov kuće.

Zgradu u kojoj je rođen Hitler posećivali su neonacisti, a austrijske vlasti žele da osiguraju da se to neće ponavljati u budućnosti.

„Otvoriće se novo poglavlje budućnosti iz rodne kuće diktatora i masovnog ubice", rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer novinarima u utorak.

Vlada Austrije je kupila tu zgradu 2016. nakon dužeg sudskog spora.

Zvaničnici su prošlog novembra najavili da će biti pretvorena u policijsku stanicu.

Reuters

Na kući nema mnogo obeležja koja ukazuju da je tu rođen nacistički vođa.

Kamen ispred zgrade na kojem piše „Fašizam nikada više" će biti premešten u muzej u Beču. Međutim, lokalni istoričar je za BBC rekao da je veoma važno da kamen ostane u Branau.

Sam genocidni diktator je proveo malo vremena u ovoj kući. Rođen je 1889. u zgradi iz 17. veka, ali se njegova porodica posle nekoliko nedelja preselila na drugu adresu, a trajno napustila gradić kada je Hitler napunio tri godine.

Austriju je aneksirala Nemačka 1938. i ta zemlja se decenijama predstavljala kao jedna od prvih žrtvi nacističkog režima.

Ali mnogi su u to vreme pozdravili taj potez, poznat kao Anšlus, a Austrija je kasnije počela da govori o sopstvenom saučesništvu u nacističkim zločinima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: